پیام ویژه

آخرين مطالب

مرگ 10 درصد نوزادان با آلودگی هوا يادداشت

مرگ 10 درصد نوزادان با آلودگی هوا
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
«قانون هوای پاک» قانون زیبایی که با وجود اینکه بیش از 13 نهاد و وزارتخانه، موظف به اجرای آن هستند، اما کسی از آن خبر ندارد و دود آلودگی هوا مستقیم در ریه‌های مردم و عامل مرگ زودرس هزاران نفر می‌شود، بدون اینکه کسی مقصر یا قاتل به‌حساب بیاید. در این میان، مازوت سوزی، خودروهای آلاینده و فرسوده، موتور سیکلت‌ها، سوخت نیروگاه‌ها و سوخت بی‌کیفیت همه سبب شده که آسمان آبی برای بسیاری از مردم کلانشهرها، به یک آرزو تبدیل شود. در این میان آمار ترسناکی از بی‌توجهی به این قانون نیز منتشر شده، که حقوق شهروندی و انسانی را زیر پا می‌گذارد. طبق رسمی اعلام مسئولان، آلودگی هوا در کشور موجب مرگ زودرس حدود 41 هزار نفر می‌شود. آلودگی هوا به عنوان مهم‌ترین فاکتور خطر محیطی بر سلامت انسان و چهارمین عامل مرگ زودرس و دومین عامل مرگ ناشی از بیماری‌های غیرواگیر مانند بیماری‌های ایسکمیک قلبی، سکته‌مغزی و سرطان ریه در جهان شناخته شده است. اما رتبه ترسناک ایران از نظر آلودگی هوا در آسیا، موضوعی فراتر از این امر را بازگو می‌کند. در شرایطی که هزینه‌ مرگ ناشی از آلودگی هوا 7 میلیارد دلار خسارت به کشور وارد می‌کند، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت اعلام کرد: «10 درصد مرگ نوزادان زیر یک سال منتسب به آلودگی هوا است.» او به اشاره به این موضوع که تعداد کل مرگ‌های منتسب به ذرات معلق کمتر از 2. 5 میکرون در سال‌های 95 تا 98 روند کاهشی و در سال 99 روند افزایشی داشته است، می‌افزاید: «ایران در منطقـــه غــرب آسیا رتبه ششم آلودگی هوا را دارد. همچنین تهران در میان سایر پایتخت‌های جهان رتبه نوزدهم غلظت ذرات معلق PM2. 5 را به خود اختصاص داده است و در تهران به طور میانگین در سال 1399 تعداد 3751 مرگ منتسب به مواجهه با ذرات معلق رخ داده است و همه اهالی شهر تهران هم تحت تاثیر آلودگی هوا بوده‌اند.» شاهسونی به به مرگ‌های زودرس در کشور نیز اشاره دارد و خاطرنشان می‌کند: «در سال 99 مجموع تعداد سال‌های عمر از دست رفته در شهر تهران، 45 هزار سال بوده است.» 
قانون هوای پاک؟‌! 
این آمار در شرایطی بیان می‌شود که ما در کشور قانونی به‌نام «قانون هوای پاک» داریم. قانونی که وضعیت شهرها و آماری که وزارت بهداشت ارائه داده است، نشان می‌دهد که از ضمانت اجرایی برخوردار نیست و در این میان، جان مردم در میان دود و ذرات معلق بی‌ارزش است. قانون هوای پاک طی سال 1396 به تایید مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان رسید و قرار شد که مرهمی باشد بر کیفیت هوای شهرهای مختلف کشور اما حالا پس از گذشت چند سال از تصویب این قانون هوای شهرهای مختلف کشور به‌شدت آلوده است و حتی مشاهده می‌شود که دستگاه‌های مختلف وظایف قانونی خود را در جهت اجرای قانون هوای پاک نادیده گرفته‌اند و به تعبیر معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اراده‌ای برای رفع آلودگی هوا وجود ندارد. قانون هوای پاک بر اساس 34 ماده خود دستگاه‌های مختلف اجرایی در کشور از جمله وزارت کشور، وزارت نفت، وزارت نیرو، نیروی انتظامی، شهرداری، صدا و سیما و.. را مکلف کرده است که هر یک به‌ تناسب وظایف خود، اقداماتی را برای کنترل آلودگی هوا در کشور اجرایی کنند اما پس از گذشت سه سال از ابلاغ این قانون، بسیاری از دستگاه‌ها نه‌تنها اقدامی برای رفع آلودگی هوا انجام نداده‌اند بلکه قدم‌هایی علیه قانون هوای پاک برداشته‌اند. بر اساس گزارش دیوان محاسبات تنها حدود 10 درصد از احکام قانون هوای پاک در کشور اجرا می‌شود و براساس این گزارش گزارش دیوان محاسبات کشور نشان می‌دهد که از بین 220 حکم قانونی تنها 20 مورد به صورت کامل انجام شده‌اند، 140 حکم ناقص انجام یافته، 60 حکم نیز فاقد عملکرد بوده‌اند. 
تعداد روزهای پاک البرز، صفر 
بر مبنای یافتــه‌های دیوان محاسبات کشور و براساس گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، تعداد روزهای پاک طی سال‌های 1397 تا هشت ماهــه اول 1400 در اکثریت قریب به اتفاق استان‌ها به‌خصوص در استان‌های البرز، اصفهان، خراسان رضوی و تهران کاهش یافته و حتی به صفر رسیده است. تعداد روزهای ناسالم و ناسالم برای گروه‌های حساس (شاخص بالای 100) در اکثر استان‌ها افزایش داشته و در صورت کاهش نیز چندان محسوس نیست. به طور کلی با بررسی کیفیت هوای کشور طی سال‌های اخیر، کیفیت هوا بهبود نیافته است. علاوه بر این، معضل آلودگی هوا که عموما در شش ماهه دوم سال رخ می‌داد، در حال گسترش به شش ماهه اول سال بوده و دامنه بروز آن به سایر شهرها نیز در حال گسترش است. در این شرایط، محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور گفت: در دولت مصمم هستیم که گام‌های بلندی در زمینه حل مشکل آلودگی هوا برداشته شود و تصمیمات خوبی هم در این زمینه گرفته شده است. آن‌طور که مخبر اعلام کرده: این مساله به هرحال زمان بر است و همت عمومی نیاز دارد. مردم باید به جد مراقبت کنند. اگر فکر کنیم با دولت، مجلس و یا یک دستگاه حاکمیتی می‌شود این مشکل را حل کرد، اشتباه است و پایه اصلی قضیه مردم هستند. مردم دو نقش دارند، یکی نقش خودشان و دیگری، نقشِ ناظر بر دستگاه‌های حاکمیتی. او افزود: هوای تهران آسیب‌هایی به افراد مختلف و بیماری ایجاد می‌کند. هم وظیفه دولت و مجلس است که در این زمینه اقداماتی انجام دهند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/806522/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرکشی سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران ایلام از جانبازان سرافراز

به جای گوشی 5 میلیون تومانی می‌توانید شارژر 50 واتی جدید سامسونگ را بخرید!

مالک تیک تاک پس از فروش ویرانه‌ای را تحویل آمریکایی‌ها خواهد داد

به لطف هوش مصنوعی، محل دفن افلاطون سرانجام کشف شد

لباس نظامی روحانیون در جنگ با که؟

مقایسه تعرفه اینترنت ثابت اپراتورها

ماجرایی تازه برای خریداران طلا؛ مالیات جدید در راه است؟

این بازی بعدی خالق کلش آو کلنز است؛ مبارزه با چاشنی هوش مصنوعی

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای دستگیری 3 هکر ایرانی

سقوط خودرو به دره، 10 فوتی و مجروح برجای گذاشت

سیل بیش از 2600 نفر از مردم را گرفتار کرده است

ماجرای فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله چه بود؟

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

این سگ رباتی می‌تواند جهنم به پا کند

گفتگو با پاکبانی که درخصوص حمله ایران به اسرائیل واکنش جالبی داشت

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

معرفی ارزان ترین گوشی پرچمدار سال با قیمت باورنکردنی

پرچمدار 2024 هواوی درصورت گم‌شدن به‌سادگی پیدا می‌شود

این گوشی‌های شیائومی منسوخ شدند

اسرائیل سرگردان در بحران

حادثه برای مینی‌بوس کارکنان سازمان آب و برق؛ 2 نفر جان باختند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

چرا پوتین در جنگ اوکراین از سلاح هسته‌ای استفاده نمی کند؟

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

10 کُشته درپی آتش‌سوزی هتلی در جنوب برزیل

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

پیکسل 8a بار دیگر رؤیت شد؛ میان‌رده جذاب گوگل برای رقابت با گلکسی A55

مچاله شدن پراید در تصادف با پژو

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

برنامه/ از حال عزیزان خود باخبر باشید

فرونشست زمین، خودروی پراید را بلعید

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

محتوای جذابی در راه Modern Warfare 3 و وارزون است

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی