پیام ویژه

آخرين مطالب

گاندو یعنی بحران همبستگی ویژه سایر رسانه ها

گاندو یعنی بحران همبستگی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در شرایطی که نارضایتی مردم از وضع موجود مسجل است و اصولگرایان هم در رسانه‌هایشان مدام این نارضایتی را بازتاب می‌دهند، نمایش آثاری مثل گاندو فقط به کار تشدید بحران همبستگیِ هیأت حاکمه می‌آید.
هومان دوراندیش/ فصل اول سریال گاندو، فارغ از اینکه راست بود یا دروغ، در مجموع جذاب و تماشایی بود. دست کم به نظر نگارنده. اگر یک سریال را فارغ از ملاحظات سیاسی و ایدئولوژیک تماشا کنیم، ممکن است از تماشای آن لذت ببریم در حالی که حرف اصلی سازندگان سریال را هم قبول نداریم. مثلا در بین بینندگان سریال هوم‌لند، برخی هم آمریکاستیز بودند ولی از تماشای هوم‌لند لذت می‌بردند. یعنی سازندگان هوم‌لند در مجموع موفق شده بودند سریالی جذاب با متر و معیارهای جهانی بسازند.
گاندو هم با متر و معیارهای وطنی، سریال جذابی بود. در گاندو فرض بر این بود که روزنامه‌نگار یعنی جاسوس؛ مگر اینکه خلافش ثابت شود. شخصیت اصلی گاندو، در همان فصل اول، چند بار این جمله را تکرار کرد که جاسوس‌ها در پوشش خبرنگار فعالیت می‌کنند. کاملا معلوم بود که سازندگان گاندو، با تکرار این تز پارانویایی، می‌خواستند توجیهی هم برای بازداشت نه چندان کم‌شمار خبرنگاران به خورد بینندۀ سریال بدهند. چنین توجیهی، در کرۀ شمالی هم کاربرد دارد ولی در کرۀ جنوبی و سایر کشورهای دموکراتیک دنیا، کسی از این حرف‌ها نمی‌زند!
منظور اینکه، گاندو، اگر محتوایش مد نظر باشد، فقط می‌تواند به تاسیس یک "جامعۀ بسته" کمک کند و آب در آسیاب "پارانویای سیاسی" بریزد. اما اگر محتوا را کنار بگذاریم و صرفا به جذابیت نظر کنیم، با همۀ اعوجاجاتی که در تفکر سیاسی سازندگانش وجود داشت، گاندو تماشایی بود.
به هر حال فیلمسازی در ایران پیشرفت کرده است. اگر روزگاری محسن مخملباف در دفاع از انقلاب اسلامی، فیلم‌های غیر قابل تحمل "استعاذه" و "توبۀ نصوح" و "دو چشم بی‌سو" را می‌ساخت، در دهۀ 1390، ابراهیم حاتمی‌کیا با همان هدف "چ" و "بادیگارد" را ساخت که خوش‌ساخت بودند؛ ولو که حرف اصلی حاتمی‌کیا در این دو فیلم مقبول طبع مردم صاحب‌نظر نبوده باشد.
توقف پخش فصل دوم سریال گاندو، اگرچه موجب ناراحتی جریان راست رادیکال شده، ولی در فضای سیاسی ایران اقدام منصفانه‌ای است. این اقدام احتمالا به دلیل حملۀ تند و تیز جواد ظریف به گاندو صورت گرفته است. ظریف در کلاب هاوس گفت "گاندو از اول تا آخرش دروغ است." گاندوسازان که در سریالشان تاخت و تاز قابل توجهی علیه وزارت خارجه داشتند، فکر نمی‌کردند حاصل کارشان با واکنش جانانۀ ظریف برود روی هوا! ولی به هر حال وزیر خارجه در این مملکت کم کسی نیست. بویژه اینکه جواد ظریف مهم‌ترین وزیر دولت روحانی طی این هشت سال بوده و از تاییدات ویژۀ عالی‌ترین مقام سیاسی کشور نیز برخوردار بوده است.
اما علاوه بر اهمیت جایگاه ظریف، توقف پخش گاندو احتمالا به تقویت احتمال بازگشت آمریکا به برجام نیز مرتبط است. ورق دارد برمی‌گردد و در چنین شرایطی، منطقی به نظر می‌رسد پخش گاندو متوقف شود. نمی‌شود که وزیر خارجه در حال تلاش برای احیاء برجام و رفع تحریم‌ها باشد و همزمان گاندو پنبۀ وزیر و وزارتخانه را بزند! 
البته توقف پخش هر سریال پر بیننده‌ای، دست کم از جهاتی مایه تاسف است. سریال‌ها به هر حال مردم را سرگرم می‌کنند. چه اشکالی دارد اعضای یک خانواده، شب دور هم بنشینند و با دیدن "هوم‌لند" یا "گاندو" یا "هاوس آو کاردز" ساعتی سرگرم باشند و وقتشان خوش شود؟ مردم ایران اگر فضای سیاسی جامعۀ آمریکا را خوب نشناسند، از چم و خم فضای سیاسی کشور خودشان تقریبا باخبرند. یعنی این طور نیست که با دیدن گاندو، دیدگاه سیاسی‌شان کن فیکون شود. هیچ بعید نیست هم از تماشای سریال لذت ببرند هم به سازندگانش فحش بدهند! ما ایرانی‌ها مردمان ساده‌ای نیستیم. پیچیده‌تر از این حرف‌ها هستیم. 
در شرایطی که مخالفان طرز فکر گاندویی، حق ندارند سریال‌های سیاسی-امنیتی بسازند، پخش سریالی مثل گاندو، جدا از اینکه عادلانه به نظر نمی‌رسد، بر چیزی جز "بحران همبستگی" دلالت ندارد. دکتر حسین بشیریه، استاد مبرز علوم سیاسی در ایران پس از انقلاب، در بحث از علل وقوع انقلاب‌ها عوامل متعددی را مطرح کرده است که از آن میان دو عامل به کار بحث دربارۀ کارکرد ناخواستۀ گاندو می‌آید: نارضایتی (در جامعه) و بحران همبستگی (در نظام سیاسی). 
در شرایطی که نارضایتی مردم از وضع موجود مسجل است و اصولگرایان هم در رسانه‌هایشان مدام این نارضایتی را بازتاب می‌دهند، نمایش آثاری مثل گاندو فقط به کار تشدید بحران همبستگیِ هیأت حاکمه می‌آید. جان کلام گاندو این است که نهادهای اطلاعاتی-امنیتی- نظامی کشور با وزیر خارجه و رئیس جمهور مشکلات اساسی دارند. یعنی نگاه حاکم بر دولت و وزارت خارجه کلاً مقبول این نهادها نیست. نمایش این امر معنایی ندارد جز نمایش فقدان همبستگیِ هیات حاکمه؛ آن هم در پیش چشم جامعۀ ناراضی.
اگر نیروهای تشکیل‌دهندۀ هیات حاکمه، حداقلی از همبستگی را داشته باشند، در کشاکش تلاش وزارت خارجه برای بازگرداندن آمریکا به برجام و رفع پاره‌ای از تحریم‌ها، هر شب سریالی در نقد وزارت خارجه پخش نمی‌شود. این کار دقیقا شبیه این است که در میانۀ جنگ سپاه قدس با داعش، هر شب سریالی از تلویزیون پخش می‌شد در نقد حاج قاسم سلیمانی و نیروهای تحت امرش در عراق و سوریه. آیا پخش چنین سریالی، ولو به سفارش دولت، نشانۀ همبستگی هیات حاکمه است؟ مسلما نه.
البته اگر کسانی در پی تشدید بحران همبستگی هیات حاکمه باشند و از کدورت بیشتر مابین وزیر خارجه و مقامات نظامی و امنیتی استقبال کنند، اقدامشان برای ساخت گاندو منطقی است. اما اگر این افراد خودشان را متعهد به حفظ نظام می‌دانند، باید به این نکته هم فکر کنند که تشدید بحران همبستگی در شرایطی که مردم از وضع موجود به شدت ناراضی‌اند، اقدامی است که احتمالا بیشتر به کار براندازی می‌آید نه به کار حفظ نظام.
گاندو اگرچه تاثیر چشمگیری بر نگرش سیاسی اکثریت مردم نمی‌گذارد، اما اثر منفی‌اش بر انسجام و همبستگی "نخبگان حاکم" روشن‌تر از روز است. جناح غربگرای حکومت ایران، به ساخت برنامه‌ها و سریال‌هایی مثل گاندو عادت کرده. کافی است به سفارش دولت روحانی یک آنتی‌گاندو ساخته شود و هر شب از تلویزیون پخش شود تا جناح مقابل هم متوجه قدرت همبستگی‌زدایی چنین سریالی بشود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/624868/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز عملیات ساخت سومین یادمان شهدای گمنام در ورودی غربی پایتخت

اصرار ایرلاین‌ها بر لجبازی؛ ادامه پروازهای چارتری علی‌رغم هشدار قبلی

خبری از آخرین فناوری شارژ بی‌سیم در پیکسل 8 نیست

تجلیل نماینده ولی‌فقیه در استان کرمانشاه از دو خانواده ایثارگر

تشریح اقدامات معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)

سرویس دهی ویژه مترو به مناسبت مراسم سالگرد ارتحال رهبر کبیر انقلاب اسلامی

طلای جهانی سقوط کرد

نیمی از تاکسی‌های تهران بالای 10 سال عمر دارند/ سورن؛ تنها خودرویی که مجوز پلاک «ت» دارد

نشست رهبران اروپا بیخ گوش روسیه و چین

نظر خواهی از دانش آموزان سراسر کشور برای تالیف کتب درسی

لحظه هولناک تصادف یک پیکاپ با یک سدان وسط بزرگراه

ملاقات مشکوک با هبت‌الله در قندهار

گلوگاهی سیلابی پایتخت ساماندهی می‌شود

Alan Wake 2 شامل محیط‌های باز برای گشت‌و‌گذار خواهد بود

نشست هم افزایی فعالیت‌های آموزشی و ترویجی ترافیک و حمل و نقل پاک

زیرساخت‌های حمل و نقل عمومی در غربی ترین محلات تهران تکمیل تر می‌شود

ارتقا کیفیت 29 قطار شهری تا یک سال آینده

استفاده از ظرفیت فرزندان شهدا در رده های مدیریتی در منطقه22 قوت گرفته است

پروژه 52 واحدی مجتمع زیتون در منطقه14 بهره برداری شد

راهکار کنترل قیمت اجاره مسکن چیست؟

پیش‌‎بینی ادامه روند افزایش دما تا اواسط هفته

اجساد قربانیان حادثه برخورد دو قطار در هند

مشارکت شهرداری منطقه 14 در آزاد سازی تعدادی از زندانیان محکوم به قصاص

خدمات رسانی پایگاه های خدمات اجتماعی به 15 هزار مددجوی پایتخت

«دلوان» در روزهای امید و افتخار «تهران» متولد شد

ورود سرمایه‌گذاران به ساخت جایگاه‌های سوخت کوچک مقیاس

ورود سرمایه‌گذاران به پروژه ساخت جایگاه‌های سوخت کوچک مقیاس

جسد دختر جوان کنار یک خیابان در تهران؛ دوربین مداربسته اسرار حادثه را فاش کرد

یک بیماری پوستی تابستانی که اثرش تا آخر عمر می‌ماند

ویدئویی که دخترها نباید این حرفها را می‌شنیدند!

صعود دوباره بیت‌کوین

کنایه‌های ظریف به منتقدان، در صفحه اینستاگرام/ چرا "سازش‌کار" منفی و "سازش‌ناپذیر" مثبت است؟ / اهداف را به‌جای امکانات، متناسب با آرزوهای رهبران تعریف کرده‌ایم!

مردی در متن حاشیه‌ها!

مدافع پرسپولیسی در آستانه انتقال به ام صلال

کیفیت هوای تهران قابل قبول است

مایکروسافت، مرگ کورتانا را تأیید کرد

توضیح ظریف در مورد جمله «خودمان انتخاب کردیم»/ برنامه‌ها به جای جبران عقب‌ماندگی‌ها متناسب با امکانات، حدیث آرزومندی رهبران کشور بوده‌اند/ عکس

برگزاری جلسه بررسی وضعیت اعتبارات و پروژه‌های سرمایه ای منطقه 9

نجات غیرممکن یک کوهنورد از «نقطه مرگ»

نقص اطلاعات مانع جایگزینی کارت‌های بانکی با کارت‌های سوخت شد

کشته‌های سانحه ریلیِ هند به 300 تن رسید؛ 1000 زخمی تاکنون و ادامه جستجوها

محدودیت ترافیکی در محورهای کندوان و هراز

سوژه داغ هفته/ از موضع جبلی درباره بازگشت سلبریتی‌ها تا درخشش بازیگران جوان در زمینه های مختلف

سرمقاله قدس/ حرم مطهر رضوی، کانون اندیشه و گفت‌وگو در جهان اسلام

آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز تهران از کجا تامین می‌شود؟

پرچم حرم مطهر امام رضا(ع) مهمان منزل شهید سعید فنایی

سرمقاله همشهری/ چند جمله درباره برند امام

پرزیدنت سابق از انتخابات کنار گذاشته می‌شود؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ زمانی برای فریفتن نیست

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران با والدین معزز شهید والامقام «مسعود عموزاد» در بهشهر

© - www.payamevijeh.ir . All Rights Reserved.