پیام ویژه

آخرين مطالب

گریم تازه «نازنین بنیادی» برای فضای بعد از فروپاشی ائتلاف ویژه سایر رسانه ها

گریم تازه «نازنین بنیادی» برای فضای بعد از فروپاشی ائتلاف
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - نوزاد اشتراکی اپوزیسیون خارج‌نشین ناگزیر مرده به دنیا آمد. اعضای آن پراکنده شدند و در جست‌وجوی یافتن اعتباری برای خود، جزیره‌ای عمل می‌کنند.
به گزارش مشرق ، «نازنین بنیادی» بازیگر ایرانی-بریتانیایی اواخر هفته گذشته با انتشار توئیتی از «جیم ریشم» سناتور آمریکایی تشکر کرد که قبل از جلسه توجیهی محرمانه سنا، برای گفت‌وگو درباره آنچه «وضعیت وخیم ایران، به ویژه اعدام‌های اخیر و سرکوب مستمر معترضان مسالمت‌جو» خواند، به او وقت داده است.
این تازه‌ترین تک‌روی نوسلبریتی سیاسی-سینمایی برای هدایت کارزاری خودخوانده جهت مقابله با جمهوری اسلامی پس از خروجش از منشور موسوم به «همبستگی برای دموکراسی و آزادی در ایران» است؛ سازوکاری که زودتر از آنچه انتظار می‌رفت، از هم پاشید.
بنیادی حدود یک هفته قبل از آن هم با انتشار عکسی از خود و سناتور «چاک شوم»، در صفحه شخصی‌اش نوشت که با این چهره سیاسی و معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور حقوق بشر گفت‌وگو کرده تا درباره اقدامات آمریکا برای «حمایت از مردم و سلب قدرت رژیم ایران» بحث کند.
آخرین ضربه بر پیکر منشوری بی‌بنیاد
پس از پشتِ پا زدنِ «رضا پهلوی» به شورای همبستگی و سپس خروج علنی «حامد اسماعیلیون» از آن، بنیادی هم در میانه‌های اردیبهشت از این سازوکار کنار کشید تا تنها «مسیح علینژاد» ، «شیرین عبادی» و «عبدالله مهتدی» در آن باقی بمانند و همبستگی پیش از تحکیم پیوند میان اعضایش از هم بپاشد.
همچنان که اشاره شد، این رضا پهلوی بود که در خروج از ائتلاف پا گرفتهِ در «جرج‌ تاون» پیشگام شد. او اواخر فروردین با انتشار توئیتی از عدم اجماع اعضا بر سر نامزدهایش برای پیوستن به منشور ابراز نارضایتی کرده بود. پس از آن، حمله‌های سلطنت‌طلبان که از «منشور مهسا» ناراضی بودند، به کسانی که از نظر آنان در رده‌ نشستن در کنار شاهزاده نبودند، بالا گرفت.
در این فضا و اوایل اردیبهشت ماه حامد اسماعیلیون هم راه خود را از منشور جدا کرد. اسماعیلیون از رفتارهای غیردموکراتیک عضوی که نامش را نبرد گلایه کرد. او تاکید کرد که «سرنگونی جمهوری اسلامی» را از طریق دیگری پی می‌گیرد. 2 هفته بعد از او، بنیادی هم از این سازوکار جدا شد.
تک‌روی به جای ائتلاف
حال که امید مخالفان نظام برای ثمرنشستن همبستگی اپوزیسیون خارج‌نشین نقش بر آب شده، جدا شدگان از این سازوکار به صورت جزیره‌ای به فعالیت خود علیه نظام ادامه می‌دهند و رسانه‌های فارسی‌زبان بیگانه هم در راستای اهداف سیاستگذاران حامی خود، برای زنده‌نگه داشتن آتش مخالفت با نظام این کنش‌ها را رصد و برجسته می‌کنند.
بنیادی این روزها زمان خود را صرف وقت گرفتن از سناتورهای آمریکایی برای دیدار با آن‌ها می‌کند تا دست کم بتواند جنبه تبلیغاتی نقش تازه خود را به عنوان اپوزیسیون در میان حامیانش حفظ کند و در این رقابت از رقیبان مدعی خود عقب نماند. در این مسیر رسانه‌های خارجی فارسی‌زبان هم با او همراهی می‌کنند.
واقعیات بنیادی و ادامه فرایند «قهرمان‌سازی»
هفته گذشته بود که موسسه آمریکایی «فریدم هاوس» یا همان خانه آزادی جایزه سالانه آزادی خود را به «زنان شجاع ایرانی» داد و بنیادی یکی از 2 نفری بود که برپایه «پشتیبانی‌اش از زنان ایران و اعتراضات سراسری 1401» این جایزه را «به‌نمایندگی» از سوی زنان ایران دریافت کرد؛ خبری که در رسانه‌های خارجی فارسی‌زبان به طور گسترده بازتاب داده شد.
رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی، بنیادی را «بازیگر، هنرمند، فعال سیاسی و فعال حقوق بشری» معرفی می‌کنند که از شایستگی‌های لازم برای نمایندگی زنان ایران برخوردار است. این در حالی است که بررسی واقعیت زندگی این بازیگر نشان می‌دهد تصویر ارائه شده از او در رسانه‌های یاد شده تصویری برساخته و متناسب‌سازی شده با اهداف از پیش تامین شده است.
کافی است مستند مشهور «پاک شدن» ساخته «الکس گیبنی» مستندساز آمریکایی در سال 2015 را ببینیم تا بدانیم که بر اساس اسناد اف‌بی‌آی، نازنین بنیادی به خاطر قرارداد عدم افشا در مورد آنچه در رابطه با زندگی تحمیلی یک ماهه‌اش با «تام کروز» تجربه کرد، تحت فشار کلیسای ساینتولوژی قرار دارد و حتی نمی‌تواند در جامعه به اصطلاح آزاد آمریکایی از حقوق مسلم خود دفاع کند، چه برسد به اینکه توانایی و شانیت نمایندگی زنان ایران را داشته باشد.
با این حال و آن‌چه مسلم است اینکه قهرمان‌سازی از عناصر اینچنینی برای مخاطب ایرانی و پیش‌برد جنگ ترکیبی از این مجرا علیه جمهوری اسلامی در دستور کار جدی رسانه‌های معاند است.
به عنوان نمونه، «شهریار آهی» مشاور شورای موسوم به مدیریت گذار در گفت و گو با تلویزیون «من و تو» با تاکید بر این که «عدم موفقیت منشور همبستگی به هیچ عنوان باعث ایجاد عدم اعتماد دوباره به امضاکنندگان آن نخواهد شد»، تلاش کرد، نقش مدعیان اپوزیسیون در خارج را مهم جلوه دهد. این در حالی است که مخاطب ایرانی می‌داند امثال بنیادی، حتی یک ماه هم در ایران زندگی نکرده و به لحاظ فرهنگی و اجتماعی تقریبا هیچ قرابت و درک مشترکی از ایرانیان و زنان ایرانی ندارد.
بازنگری در دلایل فروپاشی
در شرایط فعلی، واکاوی دلایل فروپاشی زودهنگام «منشور همبستگی» محوری است که موازی با برجسته‌سازی نقش بازیگرانی چون بنیادی یا اسماعیلیون یا پهلوی در رسانه‌های خارجی فارسی‌زبان پیش برده می‌شود تا در لفافه نظر و تحلیل‌ها، نقش برخی چهره‌ها مورد حمایت و تبلیغ بیشتری قرار بگیرد.
برخی از این رسانه‌ها، بدون اشاره به زیاده‌خواهی‌های امثال رضا پهلوی در جمع ناهمخوان 6 نفره شورای همبستگی، فروپاشی این سازوکار را نتیجه کنشگری نیروهای امنیتی و هجمه‌های ارتش سایبری جمهوری اسلامی به اعضای آن شورا معرفی می‌کنند.
شماری آنچه را فحاشی‌ و هیاهوگری در شبکه‌های اجتماعی می‌خوانند دلیل ریزش در ائتلاف معرفی می‌کنند.«شیرین عبادی» 19 اردیبهشت در گفت و گو با شبکه «ایران اینترنشنال» با اشاره به اینکه در منشور مهسا حداقل خواسته‌های دو طیف جمهوریخواه و سلطنت‌طلب مبنای توافق قرار گرفت، گفت که این مساله طرفداران متعصب دو طیف را راضی نکرده و حملات شخصی و توهین‌ها در فضای مجازی موجب تکدر خاطر اعضا شده است؛ حملاتی که به ادعای عبادی بخشی از آن به ارتش سایبری جمهوری اسلامی ایران برمی‌گردد.
«عمار ملکی» تحلیلگر شبکه ایران اینترنشنال هم 18 اردیبهشت، با تاکید برآنچه «ترس جمهوری اسلامی ایران از همبستگی » خواند، بخش مهمی از مسئولیت فروپاشی ائتلاف را متوجه «فحاشی ارتش سایبری ایران» به اعضای ائتلاف دانست. همچنین «مسیح علینژاد» 6 اردیبهشت در گفت و گو با این رسانه با این ادعا که وجود اختلاف نشانه دموکراتیک بودن سازوکار همبستگی است، فشارهای بیرونی و نه اختلافات درونی را عامل اصلی واگرایی‌ها در ائتلاف دانست.
برخی اما از هم پاشیدن این سازوکار را نتیجه مشکلاتی در خود شورا و ناشی از اختلافات میان اعضا بر سر مفاهیم سیاسی مهم معرفی می‌کنند. در حالی که بسیاری مسئولیت واگرایی‌ها در شورای همبستگی را متوجه پهلوی می‌دانند، «ایران اینترنشنال» تمام قد از «شاهزاده» حمایت می‌کند و با «دموکرات منش» و «مشروطه‌خواه» خواندن او، در مورد دلایل فروپاشی این شورا فرافکنی می‌کند.
رسانه‌هایی چون «دویچه وله فارسی» هم در مصاحبه‌های خود از جمله با «شاهین نجفی»، نبود تناسب میان «وزن، تجربه، توانایی و مسئولیت‌پذیری» اعضای شورا را دلیل فروپاشی آن معرفی می‌کند. این رسانه‌ها «ایجاد توهم» در برخی اعضای شورا را نتیجه نقش دادن به برخی سلبریتی‌هایی می‌دانند که شفافیت و توانایی کار سیاسی ندارند، ولی به واسطه تعداد فالورهای خود سهم‌خواهی می‌کنند.
در مجموع رسانه‌های خارجی فارسی‌زبان «اتحاد و همبستگی» را عنصری لازم برای «عبور از جمهوری اسلامی» معرفی می‌کنند، چنان که «بی بی سی فارسی» 26 اردیبهشت در گفت و گو با «عبدالله مهتدی» رهبر حزب کومله کردستان این گزاره را برجسته کرد.
رسانه‌های خارجی فارسی‌زبان از جمله ایران اینترنشنال اصول مصوب منشور همبستگی را «مترقی» معرفی کرده و معتقدند این اصول پتانسیل فراگیر شدن و جذب طیف متنوع‌تری از نیروهای مخالف جمهوری اسلامی ایران را دارد و در صورت همراه شدن مخالفان داخلی با اپوزیسیون خارجی، می‌تواند درصد بالایی از مردم ایران را نمایندگی کند.
یکی دیگر از محورهای برجسته بررسی امکان موفقیت سازوکارهای مشابه همبستگی است. «محسن بنائی» عضو هیات اجرایی جبهه هفت آبان 25 اردیبهشت در گفت و گو با تلویزیون من و تو درمورد قدم بعدی اپوزیسیون خارج از کشور گفته است: آنچه در خارج از کشور داعیه رهبری اپوزیسیون دارد، باید هم‌فاز نسلی در ایران باشد که به خیابان‌ها آمده و این نسل، نسل دیجیتال است در حالیکه شورای همبستگی از نسل آنالوگ و دارای گفتمان ایدئولوژیک بود.
«شیرین عبادی» هم در گفت و گو با ایران اینترنشنال، آینده مساله ائتلاف را روشن ارزیابی کرده و مدعی شده ائتلاف‌هایی شبیه آنچه اکنون میان سه گروه شورای مدیریت گذار، حزب مشروطه و شورای تصمیم وجود دارد، سرانجام راهگشا خواهد بود.
رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی و خودداری از اعتراف به فروپاشی ائتلاف اپوزیسیون
در مجموع به رغم شکست ائتلاف جرج تاون، رسانه‌های خارج‌نشین فارسی زبان از اذعان به فروپاشی پرهیز می‌کنند، اختلافات در میان اعضای منشور را طبیعی و ناشی از دموکراتیک بودن سازوکار همکاری معرفی می‌خوانند و از تجربیاتی می‌گویند که در نتیجه همکاری در این سازوکار به دست آمده و در ائتلاف‌های احتمالی بعدی به کار نیروهایی خواهند آمد که خود را اپوزیسیون و نماینده مردم ایران معرفی می‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1360433/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

حمله به جان وحدت

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

تاریخ سازی جعلی

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: رتبه‌بندی 100 هزار معلم اصلاح شد

سیل برای دبی گران تمام شد

موضع‌گیری دو پهلو

سقوط کامیون نفت‌کش در آب‌نمای کنخ مسیر بندر خمیر

وزیر ارتباطات: تا پایان سال 50 درصد به سرعت اینترنت افزوده می شود

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

غربت مرتضی

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

معاون مدیریت پسماند: عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع می شود

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

از چاله به چاه؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

رئیس سازمان سنجش: رئیس جدید سازمان سنجش به زودی معرفی می‌شود

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

متحدان اسرائیل در برزخ

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

آشیانه سری

گوشی پرچمدار 2024 هواوی از اندروید 12 استفاده می‌کند