پیام ویژه

آخرين مطالب

کار دشوار اردوغان در جامعه ای قطبی‌شده و بحران زده یادداشت

کار دشوار اردوغان در جامعه ای قطبی‌شده و بحران زده
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایسنا /متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
فاصله چهار درصدی رای اردوغان و قلیچداراوغلو کمترین فاصله‌ای بود که اردوغان تاکنون با رقیب خود داشته و نشان‌دهنده قطبی‌شدن شدید جامعه ترکیه است
رجب‌طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، پس از پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست‌ جمهوری یکشنبه، 28 مه (7 خرداد)، که ریاست دو دهه‌ گذشته او را تا 2028 تمدید کرد، اینک با وظیفه دشوار متحد کردن کشوری عمیقا قطبی‌شده و بحران اقتصادی مواجه است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، فاصله چهار درصدی رای اردوغان و قلیچداراوغلو (اردوغان با کمی بیشتر از 52 درصد آرا پیروز انتخابات شد)، کمترین فاصله‌ای بود که اردوغان تاکنون با رقیب خود داشته است و نشان‌دهنده قطبی‌شدن شدید جامعه ترکیه بین محافظه‌کاران اسلامگرای حامی اردوغان و مخالفان او است.
اردوغان 69 ساله کوشید در یک سخنرانی پیروزمندانه در برابر هزاران هوادار خوشحالی که در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری آنکارا تجمع کرده‌ بودند، سخنان آشتی‌جویانه بگوید و از مردم ترکیه خواست که «در اتحاد و همبستگی دور هم جمع شوند». او در این سخنرانی، ترکیبی از سخنان ملی‌گرایانه و نیز اظهاراتی که قشر مذهبی علاقه دارند، به زبان آورد؛ ترکیبی که تاکنون توانسته است موفقیت او را تضمین کند.
با این حال، قلیچداراوغلو، رقیب اردوغان که حدود 48 درصد آرا را کسب کرد، متعهد شد که «به مبارزه» علیه اردوغان و حزب عدالت و توسعه که از 2002 بر سیاست ترکیه مسلط شده‌اند، ادامه دهد. او در آنکارا گفت: «ما در خط مقدم، این مبارزه را تا زمانی که دموکراسی واقعی به کشور ما بیاید، ادامه خواهیم داد.»
بوگرا اییمایا، دانشگاهی 28 ساله، در استانبول به خبرگزاری فرانسه گفت: «بزرگان ما به ما آموخته‌اند که مبارزه کنیم. ما در این کشور با یک انتخابات شکست نمی‌خوریم و تسلیم نخواهیم شد. ما تا آخر مقاومت می‌کنیم و می‌جنگیم.»
امره پکر، از مشاوران گروه اوراسیا، به خبرگزاری فرانسه گفت که اردوغان با به‌کارگیری ائتلافی از رای‌دهندگان ملی‌گرا، محافظه‌کار و مذهبی، سیاست‌های «پوپولیستی» خود را دوچندان خواهد کرد و وضعیت سیاسی قطبی‌شده در ترکیه باقی خواهد ماند.
به این وضعیت دوقطبی، باید رویکرد کردهای ترکیه را نیز اضافه کرد. رای‌دهندگان کرد در انتخابات پارلمانی به حزب جمهوری خلق ترکیه به رهبری قلیچداراوغلو رای ندادند و یسیل سول، حامی کردها در صدر قرار گرفت؛ نشانه‌ای از اینکه آرای آن‌ها به قلیچداراوغلو کمتر به دلیل حمایت از حزب جمهوری خلق ترکیه، و بیشتر به دلیل مخالفت با اردوغان بود. اردوغان در سال‌های اخیر حامی سرکوب بزرگ‌ترین حزب حامی کردها، حزب دموکراتیک خلق‌ها، بوده است و عملیات نظامی گسترده‌ای علیه حزب کارگران کردستان انجام داده است.
کاهش رای کردها به قلیچداراوغلو در دور دوم انتخابات، می‌تواند پاسخی به لفاظی فزاینده ملی‌گرایانه قلیچداراوغلو باشد که سعی داشت حمایت ملی‌گرایان افراطی را کسب کند، و باعث بیگانگی و دوری بیشتر کردها از او شد.
بدترین بحران اقتصادی ترکیه از دهه 1990
به نوشته ایندیپندنت، مسئله‌ دیگر در برابر ترکیه، بدترین بحران اقتصادی این کشور از دهه 1990 است که راه‌حلی فوری می‌طلبد.
تورم ‌سرسام‌آور به بیش از 40 درصد رسیده است که تا حدی به دلیل سیاست نامعمول اردوغان در کاهش نرخ‌های بهره با هدف کاهش قیمت‌ها است.
تحلیلگران می‌گویند که هزینه‌های تبلیغاتی گزاف اردوغان و دلبستگی تزلزل‌ناپذیر او به کاهش نرخ بهره، ذخایر ارزی بانک‌ها و لیر را که دوشنبه ارزش آن در برابر دلار باز هم کاهش یافت، بیشتر تحت فشار قرار خواهد داد.
بارتوس ساویکی، تحلیلگر بازار در «فین‌تک کونوتوکسیا»، می‌گوید با انتخاب دوباره اردوغان، امیدها برای کنارگذاشتن مدل اقتصادی جنون‌آمیز و نامتعارف کنونی و بازگشت به اولویت دادن به سرمایه‌گذاران بین‌المللی، از بین رفته است.
تموتی اش، از مدیریت دارایی «بلو بی»، می‌گوید که تنظیمات اقتصادی فعلی ترکیه پایدار نیست و اگر اردوغان از تغییر نرخ بهره خودداری کند، ممکن وضعیت وخیم‌تر شود.
از سوی دیگر، ترکیه پس از زلزله فوریه که بیش از 50 هزار قربانی بر جا گذاشت و زیرساخت‌ها را ویران کرد، با مشکل بازسازی مواجه است و تلاش‌های عظیم بازسازی در جنوب شرق ترکیه هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. میزان رسمی خسارت‌های زلزله را بیش از 100 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.
اردوغان در سخنرانی پیروزی خود گفت که بازسازی شهرهای زلزله‌زده اولویت او خواهد بود. او همچنین گفت که یک میلیون آواره سوری به‌ مثابه بخشی از پروژه اسکان مجدد که با همکاری قطر اجرا می‌شود، به «مناطق امن» تحت کنترل ترکیه در سوریه بازخواهند گشت.
توازن ژئوپولیتیکی بین روسیه و غرب
شرکای ناتو مشتاقانه منتظرند که آنکارا درخواست متوقف‌شده سوئد را برای پیوستن به این ائتلاف دفاعی به رهبری آمریکا تایید کند. اردوغان این امکان را مسدود کرده و استکهلم را به پناه‌ دادن به چهره‌های مخالف ترکیه متهم کرده است که با شبه‌نظامیان «غیرقانونی کرد» ارتباط دارند.
گالیپ دالای، از همکاران اندیشکده «چتم هاوس»، می‌گوید: «پنج سال دیگر [حضور] اردوغان [در صدر دولت ترکیه]، به‌ معنای توازن ژئوپولیتیکی بیشتر بین روسیه و غرب است.» او می‌افزاید که ترکیه و غرب هر جا که منافعشان حکم کند، وارد همکاری‌ خواهند شد، اما ترکیه به تحریم‌های غرب علیه مسکو به دلیل جنگ در اوکراین، نمی‌پیوندد و جویای روابط اقتصادی سودآور است.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست ‌جمهوری ترکیه، به شبکه تلویزیونی «ای هابر» گفت که جو بایدن، رئیس‌ جمهوری ایالات متحده، و اردوغان قرار است دوشنبه با یکدیگر گفت‌وگو کنند. مسائل مرتبط با ناتو و تحویل جنگنده‌های اف16 آمریکا به ترکیه، احتمالا در دستورکار قرار خواهد گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1367273/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بلومبرگ گزارش داد: بازی استراتژیک بن‌سلمان در برابر ترامپ

پلمب کارگاه تولید غیرمجاز سوسیس و کالباس با گوشت گراز!

کالاهای اساسی یا لوکس؟

بازگشت به خانه اول؟

اسیر دو تابعیتی اسرائیلی - آمریکایی دیدار با نتانیاهو را نپذیرفت

ثبت یک رکورد در بورس تهران؛ آیا بازار سرمایه فردا هم مثبت خواهد ماند؟

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی

آمار کارمندان هروئینی و تریاکی دولت در سال 52

پیش بینی متفاوت یک کارشناس از آینده قیمت طلا و ارز

آیفون گران می‌شود!

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

مذاکره ادامه دارد

راه نجات مسکن از دل واگذاری زمین می‌گذرد

انتقاد مجری تلویزیون از تغییر ساعت مدارس

پیش‌‌بینی بورس سه‌ شنبه 23 اردیبهشت 1404

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید

چرا گروه پ.ک.ک منحل شد؟

نعیم قاسم: مقاومت تجاوز اسرائیل را متوقف کرد

تیراندازی صاحبخانه، سارق خانه را از پای درآورد

یارانه گوشت حذف شد

یارانه کالابرگ مرحله سوم اردیبهشت واریز شد

زمین‌گیر شدن 40 نفر از اراذل با شلیک پلیس در سال جاری

حمله خرس به دامدار 60 ساله

«ریال دیجیتال» در بلاتکلیفی است؛ بدون قانون، بدون آینده

شبکه شتاب به شبکه پرداخت روسیه وصل شد

مهاجرانی: کشور با کسری 20 هزار مگاواتی برق مواجه است

مهم‌ترین راهبرد حل ناترازی از زبان سخنگوی دولت

پیش بینی قیمت دلار 23 اردیبهشت 1404

SSDهای 512 ترابایتی همین نزدیکی‌هاست!

کلید حل بحران ناترازی انرژی در جیب این اعجوبه قرن است

سخنرانی دبیرکل حزب الله لبنان آغاز شد

امیر کویت از ارتقای سطح نمایندگی دیپلماتیک با لبنان خبر داد

حماس، تلاش شهرک‌نشینان برای ذبح قربانی در مسجد الاقصی را محکوم کرد

آتش در خانه نخست وزیر انگلیس

نخست وزیر هند: فقط در زمینه مقابله با تروریسم و ‌کشمیر با پاکستان مذاکره خواهیم کرد

روایتی عجیب از حادثه انفجار بندرعباس؛ ماشین با 50 تن بار 5 متر بلند شد!

استخر آب کشاورزی جان کودک 10 ساله را گرفت

اما و اگرهای لغو اجرای قانون ممنوع بودن واردات کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی

روی دیگر زندگی مهاجران افغانستانی در ایران

صاعقه در بنگلادش جان 13 نفر را گرفت

آمار عجیب از صنعت لوکس و پول‌ساز خرید و فروش حیوانات در ایران

هوای تهران خنک‌ می‌شود

رئیس بانک مرکزی: امسال حذف صفرهای پول ملی را دنبال می‌کنیم

روایت عجیب فرار یک زندانی از بیمارستان

دستگیری 40 نفر از اراذل با شلیک پلیس در سال جاری

کنسرسیوم هسته‌ای یکی از طرح‌های روی میز