پیام ویژه

آخرين مطالب

کنسرسیوم هسته‌ای یکی از طرح‌های روی میز یادداشت

کنسرسیوم هسته‌ای یکی از طرح‌های روی میز
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حسن بهشتی‌پور، تحلیلگر مسائل بین‌المللی با تأکید بر تمایز میان مواضع رسانه‌ای و مذاکراتی طرف آمریکا، معتقد است سخنان تند مقامات آمریکایی مانند ویتکاف اغلب برای مصرف داخلی و جلب نظر لابی‌های سیاسی است، نه بازتاب واقعی مذاکرات. بهشتی‌پور طرح کنسرسیوم هسته‌ای را پیشنهادی قدیمی اما قابل ‌اجرا می‌داند که می‌تواند با مشارکت کشور‌های منطقه، هم غنی‌سازی ایران را حفظ کند و هم نگرانی‌های بین‌المللی را کاهش دهد. او بر لزوم اطلاع‌رسانی دقیق و پرهیز از جنجال‌های رسانه‌ای برای پیشبرد دیپلماسی تأکید دارد. در ادامه متن کامل گفت‌وگوی «فرهیختگان» با وی را از نظر می‌گذرانید.
دو طرف هنوز به بن‌بست نرسیده‌اند
حسن بهشتی‌پور با اشاره به اینکه گفته شده این مذاکرات سخت بوده، ولی در عین حال مفید، گفت: «این از نظر اصطلاح سیاسی یعنی اینکه به‌هرحال دو طرف مواضع خودشان را حفظ کرده‌اند. وقتی می‌گویند «سخت» یعنی دو طرف پای مواضع خودشان ایستاده‌اند، ولی وقتی می‌گویند «مفید بوده»، یعنی اینکه به بن‌بست نرسیده‌اند، بلکه امیدی هست که بتوانند بعد‌ها گفت‌وگو را درباره موضوعات مورد اختلاف ادامه دهند. و چون تاریخ مشخص نکرده‌اند، ارجاع داده‌اند به آقای وزیر خارجه عمان که به‌اصطلاح دور بعدی را مشخص کند. به نظرم چون وارد جزئیات شده‌اند، طبیعی است که اختلاف نظر وجود داشته باشد. اما این حرف‌های آقای ویتکاف متأسفانه در ایران، البته فقط در ایران نیست، کلاً سرخط خبر‌ها در کل دنیا بود. یعنی خبرگزاری‌های مختلف سعی کردند منعکس کنند. منتها من می‌خواهم بگویم ما باید به مخاطبمان درست اطلاع‌رسانی کنیم. یعنی اطلاع‌رسانی درست، به نظر من این است که این حرف‌های ویتکاف، حرف‌های رسانه‌ای است، بهره‌برداری رسانه‌ای می‌خواهد کند، موضعش را در واقع بالا می‌گیرد، که صد را بگیرد تا طرف به 80 راضی بشود. آن‌ها خودشان می‌دانند که اگر قرار بود موضوع غنی‌سازی در ایران متوقف بشود، خب همان زمان که در دوره بوش پسر، خانم کاندولیزا رایس، وزیر خارجه وقت آمریکا می‌گفت «غنی‌سازی را باید متوقف کنید؛ هر زمان، با هر کسی، در هر جا، من حاضرم بنشینم گفت‌وگو کنم، ولی تا زمانی که غنی‌سازی را متوقف نکنید، ما حاضر نیستیم که گفت‌وگو کنیم»، پس بنابراین به نظرم که بازگشت به عقب اصلاً معنی ندارد و آن‌ها خودشان این را خوب می‌دانند. اوباما در سال 90، فکر می‌کنم حدود دی‌ماه 1390 بود، یک نامه فرستاد و رسماً اعلام کرد «ما غنی‌سازی اورانیوم در ایران را می‌پذیریم» و این گره را باز کرد برای مذاکراتی که در دولت دهم انجام شد، در وزارت خارجه آقای صالحی. آقای خاجی با طرف آمریکایی نشستند و با هم صحبت کردند. پس بنابراین، مشخص است که اگر این‌ها بخواهند همین حرف‌های آقای ویتکاف را دنبال کنند، عملاً به جایی نخواهند رسید. پس آنچه که سر میز مذاکره می‌گوید با آنچه که در رسانه‌ها می‌گوید متفاوت است. من این‌طور برداشت می‌کنم و اگر همان را می‌خواست در مذاکره بگوید، اصلاً مذاکره به جایی نمی‌رسید و بن‌بست می‌شد.»
توقف غنی‌سازی شعاری برای لابی‌های صهیونیستی
بهشتی‌پور در ادامه با تأکید بر اینکه ویتکاف بخشی از حاکمیت ایالات متحده آمریکاست، افزود: «همان زمان، روبیو، وزیر خارجه و یکی از مقامات رسمی دولت آمریکا، صراحتاً همین سخنان آقای ویتکاف را در مورد برچیدن زیرساخت‌های هسته‌ای مطرح می‌کرد. بنابراین، از نظر من آنچه اهمیت دارد، این نیست که در رسانه‌ها چه می‌گویند، بلکه ملاک اصلی، مواضعی است که پای میز مذاکره اتخاذ می‌شود. اگر طرف آمریکایی خواهان توقف غنی‌سازی اورانیوم در ایران باشد، معنای آن این است که قصد ندارند مذاکرات به نتیجه برسد و در واقع می‌خواهند عملاً روند مذاکرات را به شکست بکشانند. تصور نمی‌کنم موضع آنان در مذاکرات همین باشد. این سخنان صرفاً برای مصرف رسانه‌ای و خوشایند لابی‌های صهیونیستی در آمریکا مطرح می‌شود. در غیر این صورت، خود آنان نیز به‌خوبی واقفند که توقف کامل غنی‌سازی در ایران اصلاً معنا ندارد.»
کنسرسیوم هسته‌ای؛ طرحی قدیمی برای غنی‌سازی با نظارت منطقه‌ای
این کارشناس مسائل بین‌الملل در بخش پایانی گفت‌وگو به طرح کنسرسیوم هسته‌ای به‌عنوان یکی از گزینه‌های روی میز مذاکرات اشاره کرد و توضیح داد: «این ایده از سال‌های دور مطرح بوده و طرح جدیدی محسوب نمی‌شود. بر اساس این ایده، ایران غنی‌سازی اورانیوم را در داخل کشور ادامه می‌دهد، اما با مشارکت کشور‌های منطقه. این طرح، اگر به‌درستی اجرا شود، می‌تواند بسیار مطلوب باشد؛ زیرا از یک‌سو غنی‌سازی در ایران ادامه خواهد یافت و از سوی دیگر کشور‌های مشارکت‌کننده که نگرانی‌هایی درباره احتمال ساخت سلاح هسته‌ای در ایران دارند، به‌عنوان ناظر و شریک در فرایند حضور دارند و می‌توانند از ابتدا تا انتهای فعالیت‌ها مشارکت داشته باشند. از این رو به نظر می‌رسد این طرح، در صورت موافقت طرف‌ها، قابل بررسی و اجرای جدی باشد. کنسرسیوم هسته‌ای می‌تواند یکی از طرح‌های مورد بررسی در مذاکرات باشد. این موضوع پیش از این نیز مطرح بوده و در حال حاضر نیز در زمره طرح‌های موجود است. دیگر طرحی که روی میز است بحث توافق مرحله‌ای و گام به گام است.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1589406/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بلومبرگ گزارش داد: بازی استراتژیک بن‌سلمان در برابر ترامپ

پلمب کارگاه تولید غیرمجاز سوسیس و کالباس با گوشت گراز!

کالاهای اساسی یا لوکس؟

بازگشت به خانه اول؟

اسیر دو تابعیتی اسرائیلی - آمریکایی دیدار با نتانیاهو را نپذیرفت

ثبت یک رکورد در بورس تهران؛ آیا بازار سرمایه فردا هم مثبت خواهد ماند؟

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی

آمار کارمندان هروئینی و تریاکی دولت در سال 52

پیش بینی متفاوت یک کارشناس از آینده قیمت طلا و ارز

آیفون گران می‌شود!

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

مذاکره ادامه دارد

راه نجات مسکن از دل واگذاری زمین می‌گذرد

انتقاد مجری تلویزیون از تغییر ساعت مدارس

پیش‌‌بینی بورس سه‌ شنبه 23 اردیبهشت 1404

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید

چرا گروه پ.ک.ک منحل شد؟

نعیم قاسم: مقاومت تجاوز اسرائیل را متوقف کرد

تیراندازی صاحبخانه، سارق خانه را از پای درآورد

یارانه گوشت حذف شد

یارانه کالابرگ مرحله سوم اردیبهشت واریز شد

زمین‌گیر شدن 40 نفر از اراذل با شلیک پلیس در سال جاری

حمله خرس به دامدار 60 ساله

«ریال دیجیتال» در بلاتکلیفی است؛ بدون قانون، بدون آینده

شبکه شتاب به شبکه پرداخت روسیه وصل شد

مهاجرانی: کشور با کسری 20 هزار مگاواتی برق مواجه است

مهم‌ترین راهبرد حل ناترازی از زبان سخنگوی دولت

پیش بینی قیمت دلار 23 اردیبهشت 1404

SSDهای 512 ترابایتی همین نزدیکی‌هاست!

کلید حل بحران ناترازی انرژی در جیب این اعجوبه قرن است

سخنرانی دبیرکل حزب الله لبنان آغاز شد

امیر کویت از ارتقای سطح نمایندگی دیپلماتیک با لبنان خبر داد

حماس، تلاش شهرک‌نشینان برای ذبح قربانی در مسجد الاقصی را محکوم کرد

آتش در خانه نخست وزیر انگلیس

نخست وزیر هند: فقط در زمینه مقابله با تروریسم و ‌کشمیر با پاکستان مذاکره خواهیم کرد

روایتی عجیب از حادثه انفجار بندرعباس؛ ماشین با 50 تن بار 5 متر بلند شد!

استخر آب کشاورزی جان کودک 10 ساله را گرفت

اما و اگرهای لغو اجرای قانون ممنوع بودن واردات کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی

روی دیگر زندگی مهاجران افغانستانی در ایران

صاعقه در بنگلادش جان 13 نفر را گرفت

آمار عجیب از صنعت لوکس و پول‌ساز خرید و فروش حیوانات در ایران

هوای تهران خنک‌ می‌شود

رئیس بانک مرکزی: امسال حذف صفرهای پول ملی را دنبال می‌کنیم

روایت عجیب فرار یک زندانی از بیمارستان

دستگیری 40 نفر از اراذل با شلیک پلیس در سال جاری

کنسرسیوم هسته‌ای یکی از طرح‌های روی میز