پیام ویژه

آخرين مطالب

در گفت و گو با جماران؛

ساداتیان، دیپلمات پیشین: ایران ابزارهای خود را در منطقه از دست داده/ توان مانور ایران در منطقه کم شده/ عربستان الگوی چین را در توسعه دنبال می کند/ امکان شکل گیری همکاری امنیتی در منطقه وجود دارد بين الملل

ساداتیان، دیپلمات پیشین: ایران ابزارهای خود را در منطقه از دست داده/ توان مانور ایران در منطقه کم شده/ عربستان الگوی چین را در توسعه دنبال می کند/ امکان شکل گیری همکاری امنیتی در منطقه وجود دارد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه -

پایگاه خبری جماران، محمد حسین لطف الهی: قریب به یک ماه پیش علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر خارجه در یک گفت و گوی تلویزیونی اعلام کرد که وزرای خارجه هشت کشور حاشیه خلیج فارس در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در یک جلسه چندجانبه شرکت خواهند کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری این هفته در پاسخ به سوال خبرنگار جماران تایید کرد که این نشست با پیشنهاد آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار خواهد شد. به گفته کنعانی این جلسه به عنوان نشست مشورتی در چارچوب کمک به تقویت روند همگرایی و هم افزایی در حوزه خلیج فارس برگزار می شود.
«جماران» در گفت‌وگو با سید جلال ساداتیان، دیپلمات پیشین ایران در سازمان ملل و کاردار اسبق ایران در انگلیس به بررسی اهداف و نتایج احتمالی این نشست پرداخته است.
به باور او، اولویت عربستان که نقش بزرگتر برخی کشورهای عربی منطقه را بازی می‌کند مسأله تنش‌زدایی است.
نشست پیش روی وزرای خارجه ایران و کشورهای منطقه در نیویورک چه تأثیری بر روندهای منطقه‌ای خواهد داشت و ایران چه اهدافی را از حضور در این نشست دنبال می‌کند؟
مدتی است که بیشتر از گذشته به ابتکار چین روند تنش‌زدایی در منطقه دنبال می‌شود و کشورها به دنبال این هستند که مشکلاتی که به تشدید تنش‌ها منجر می‌شد، مرتفع شود. محور عمده مشکلات هم مسأله ایران و عربستان بود و از آنجایی که عربستان نقش برادر بزرگتر کشورهای حوزه همکاری خلیج فارس را دارد، روابط ایران با برخی کشورهای منطقه دچار مشکل شده بود.
به خصوص از زمان حضور رئیس جمهور چین در عربستان و گردهمایی سران کشورهای عربی و آقای شی‌ جین‌پینگ، ریاض توانست اعتماد پکن را بدست آورد و همکاری‌های خود را در موضوعات مختلف با چینی‌ها تقویت کند.
عربستان علاوه بر چند کشور شورای همکاری خلیج فارس، روابطی با اردن و مصر دارد. اگر یکی از محورهای جلسه، تلاش برای بازسازی روابط ایران و این کشورها باشد، می‌توان انتظار داشت پیشرفت‌هایی حاصل شود و نوعی همکاری امنیتی در کل منطقه شکل بگیرد. طبیعتا با یک نشست همه مسائل حل نخواهد شد، اما این گونه نشست‌ها می‌تواند در راستای رفع مشکلات موثر باشد. اینکه آیا این نشست در این راستا گام برخواهد داشت یا می‌تواند به اهداف مدنظر خود دست پیدا کند هنوز مشخص نیست.
با توجه به نقش‌آفرینی غربی‌ها در منطقه و روابط خوب برخی کشورهای منطقه با طرف‌های غربی، آیا بدون تنش‌زدایی ایران با غرب امکان فراتر رفتن از حد مشخصی از همکاری با کشورهای منطقه برای ایران وجود دارد؟
هرچند روابط کشورهای منطقه با طرف‌های غربی قابل انکار نیست و نمی‌توان این مسأله را نادیده گرفت اما اخیرا چین نقش‌آفرینی زیادی در منطقه داشته است. چین روابط خوبی با کشورهای منطقه دارد و از این روابط برای میانجی‌گری استفاده کرده است. عربستان و برخی دیگر از متحدانش هم بله با آمریکا و غرب همکاری‌های بسیاری دارند اما نباید از یاد برد که آمریکا یک اشتباه اساسی در منطقه مرتکب شد. آمریکا کوتاهی کرد؛ زمانی که ایران متهم شد از طریق حوثی‌ها آرامکو را هدف قرار داده، آمریکا هیچ واکنشی نتوانست به ایران نشان دهد. اقدامات دیگری از سوی آمریکایی‌ها از جمله خروج این کشور از افغانستان و عراق تردیدهایی جدی را در کشورهای منطقه به وجود آورده است.
هرچند حالا به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها پشیمان هستند و تلاش دارند به منطقه به نحوی بازگردند. همین هم باعث می‌شود تا کاخ سفید بخواهد از طریق اقداماتی نظیر تلاش برای عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل فضا را برای تقویت نفوذ خود در منطقه و حتی بهره‌برداری از این مسأله در انتخابات آینده آماده کند. به همین دلیل نمی‌توان گفت تنش‌زدایی و همکاری‌های ایران با کشورهای منطقه به کلی تابع رابطه آن‌ها با غرب است.
از سوی دیگر، اولویت عربستان که تأکید کردم نقش بزرگ تر برخی کشورهای عربی منطقه را بازی می‌کند مسأله تنش‌زدایی است. ریاض در پی توسعه است، سرمایه‌گذاری‌های زیادی را در عرصه‌های مختلف انجام داده و به دنبال جهش اقتصادی است. آن‌ها الگوی چینی را دنبال می‌کنند و می‌خواهند از طریق سرمایه‌گذاری به برتری برسد. با این وجود و به رغم حرکت کشورهای منطقه به سوی کاهش تنش، قابل پیش‌بینی نیست که آیا این روند برای مدتی طولانی پایدار خواهد ماند یا نه.
نقش سازمان ملل متحد را در میزبانی این نشست چه می‌دانید و چرا سازمان ملل به عنوان میزبان انتخاب شده است؟
سازمان ملل متحد همواره این ادعا را داشته که رفع تنش و رفع مشکلات در دستور کار این نهاد قرار دارد. با این وجود سازمان ملل متحد تحت نفوذ کشورهاست و به خصوص غربی‌ها و آمریکا نفوذ زیادی در این نهاد دارند.
با توجه به گفت‌وگوهایی که میان آمریکا، عربستان و اسرائیل پیرامون عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو در جریان است، آیا عربستان به سوی عادی‌سازی گام برخواهد داشت و اگر این اتفاق بیفتد چه تأثیری روی روابط تهران و ریاض خواهد داشت؟
به هرحال آن‌ها در حال حرکت به این سمت و سو هستند. ملاقات‌های پنهانی هم اتفاق افتاده اما عربستان جدای از مسأله روابط با تهران، در دنیای اسلام خود را پرده‌دار کعبه معرفی کرده و تعهداتی خود را برای خود احساس می‌کنند. اما این موضوع به مرور با فشارهای بیرونی کم رنگ شده و مسائل اقتصادی و امنیتی به عنوان اولویت ریاض مطرح شده است.
از سوی دیگر، حساسیت‌ها به موضوع عادی‌سازی روابط با اسرائیل کاهش یافته و دیگر مثل قدیم خیلی از کشورهای منطقه به این موضوع واکنش نشان نمی‌دهند. برخی اقدامات ایران هم باعث شد که کشورهای منطقه به اسرائیل نزدیک شوند. الان شما ببینید اسرائیل در آذربایجان و کردستان عراق نفوذ خود را تقویت می‌کند.
منظور شما از اقدامات ایران مشخصا چیست؟
آقای احمدی‌نژاد. آن شعارهایی که آقای احمدی‌نژاد و دولتش مطرح کردند پاس گلی برای اسرائیلی‌ها بود.
اگر ریاض چنین کاری کند واکنش ایران چه خواهد بود؟
به باور من هیچ! ایران ابزارهای خود را در منطقه از دست داده است. توان نیابتی کاهش یافته و مشکلات اقتصادی هم باعث می‌شود توان مانور ایران در منطقه کم شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1411187/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دختر 18 ساله قربانی جنایت سیاه شد

برنامه پرواز حجاج تهرانی به مدینه؛ 22 اردیبهشت

دیدار مجدد با آیفون 16 پرو مکس؛ پرچم‌دار گران‌قیمتی که ارزش خرید ندارد!

هدیه تسلیحاتی آمریکا به اوکراین

اعتراف کارشناس اسرائیلی به فلج شدن رژیم صهیونیستی در پی حملات یمن

تولید 1505 قلم ماده مؤثره دارویی در داخل کشور

اعزام کارشناسان سازمان هواپیمایی به محل سانحه بوئینگ وارش

ممنوعیت واردات یا تعرفه‌گذاری؟

رئیس‌جمهور لبنان: تصمیم برای انحصار سلاح در دست دولت گرفته شده است

احتمال حضور سوریه در نشست سران عرب قوت گرفت

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

رویترز: ترامپ به‌دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

دستگیری زنی که در بهشت زهرا از داغ‌دیدگان سرقت می‌کرد

دستگیری زنی که در بهشت زهرا(س) دزدی می‌کرد

معاون وزارت کشور: ادارات، دمای کولر را روی 27 درجه تنظیم کنند

رزمایش مشترک آمریکا و کره‌جنوبی در دریای شرقی چین

پایان دادن به گرسنگی مردم غزه خواسته تونسی‌ها

حماس: جهانیان «نه بزرگ» به نتانیاهو بگویند

تحریم های جدید انگلیس علیه روسیه

تخریب منازل فلسطینیان در شرق طولکرم و آوارگی ساکنان توسط اشغالگران

تسلیحات اسرائیلی هند در تقابل با پاکستان

پاپ جدید خواستار صلح پایدار در اوکراین شد

حرکت ارابه‌های مرگ به سوی غزه با اعزام تیپ‌های جدید

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

چالش جدی بازار مسکن؛ قیمت‌ها با درآمد خانوار هم‌راستا نیست

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند

حزب الله: دولت لبنان تجاوزهای صهیونیست‌ها را نادیده می‌گیرد

کشف تونل‌های پنهانی زیر ساختمان کنگره آمریکا

هزاران کامیون آماده ورود به غزه است

آمادگی ترکیه برای میزبانی مذاکرات روسیه و اوکراین

شاباش میلیاردی به داماد خراسانی

سرمقاله صبح نو/ فرار B-2؛ پایان عصر شبح

افزایش شمار شهدا و زخمی‌های جنگ غزه

مخالفت فرانسه با طرح روسیه برای مذاکرات مستقیم با اوکراین

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

رئیس پارلمان لبنان:عادی‌سازی روابط با اسرائیل خیانت است

نخست‌وزیر اسبق اسرائیل: غزه متعلق به فلسطینیان است نه اسرائیل

سرمقاله وطن امروز/ طلوع ایران پویا از افق جامعه مولد

سیاست‌های ترامپ آلایندگی آمریکا را به شدت افزایش می‌دهد

زلنسکی: بدون آتش‌بس، مذاکره‌ای در کار نیست

استقبال پاکستان از اظهارات آمریکا درباره آتش‌بس با هند

نگرانی رژیم صهیونیستی از تحولات اخیر سیاست‌های آمریکا

اعتراف رسانه‌ها و نظامیان صهیونیست به ناتوانی در برابر «حماس»

وعده وزیر ارتباطات درباره افزایش سرعت اینترنت

سرمقاله جمهوری اسلامی/ حوزه علمیه و نیم قرن حکمرانی

دولت جدید آلمان روند ارسال تسلیحات به اوکراین را مخفی می‌کند

تلاش رژیم صهیونیستی برای ترغیب سربازان ذخیره

مشکل احداث آرامستان‌های جدید در تهران چیست؟