پیام ویژه

آخرين مطالب

آیت الله علوی بروجردی:

امام موسی صدر را مُفت از دست دادیم/ در تفاهم با خودمان مشکل داریم سياسي

امام موسی صدر را مُفت از دست دادیم/ در تفاهم با خودمان مشکل داریم
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آیت الله علوی بروجردی در مراسم رونمایی از کتاب «ایام تحصیل؛ روایتی از دوران طلبگی سید موسی صدر» اظهار داشت: خاندان صدر از خاندان های اصیل روحانی شیعه است و چه در لبنان و چه در نجف و چه در ایران که آیت الله صدرالدین صدر پدر امام موسی صدر در مشهد دورانی دارند که مسائل زیادی در آن زمان مطرح است و سپس به درخواست مرحوم آیت الله حائری به قم می آیند.

آیت الله علوی بروجردی افزود: یکی از بزرگترین خدمت هایی که به قم شده، دورانی است که مراجع ثلاث بعد از فوت مرحوم حاج شیخ تا رفتن رضاخان در سال 1320 در قم عمل کردند.
در این 5 سال مراجع ثلاث حوزه را نگاه داشتند و عمده ارتباطات حکومتی و کارهای اداری حوزه به دست مرحوم آقای صدر بوده است. آن زمان اینگونه نبوده که برای حوزه از دولت بودجه گرفته شود. آقای حاج شیخ به طور وسیعی مقلد داشت و پول می آورد.
بعد از آقای حاج شیخ، شیخ ابوالحسن اصفهانی در نجف حرف اول را می زد و همه توجه شیعه به آنجا بود. اینکه در این 5 سال با دست خالی، حوزه علمیه قم را حفظ کنند کار فوق العاده و مجاهده ای بوده و حوزه علمیه باید این دوره را ارج بنهد.
وی با اشاره به زندگی امام موسی صدر گفت: ایشان حوزه را در کنار دانشگاه ادامه داد و بین حوزه و دانشگاه را جمع کرد. بسیاری افراد داشتیم که از حوزه به دانشگاه رفتند و حوزه را رها کردند. از آن طرف هم کسانی را داشتیم که دانشگاه را رها کرده و وارد حوزه شدند.
امام موسی صدر حضور موثر و پرشوری در درس های حوزه قم داشته درعین حال که در دانشگاه هم تحصیلات خود را بدون اینکه درسی را دوبار اخذ کند، گذراند. از این جهت او می تواند الگوی خوبی برای طلاب امروز ما باشد که می خواهند برای آینده به درد شیعه بخورند.
وی به روزگار حضور امام موسی صدر در لبنان اشاره کرد و افزود: من از خود ایشان شنیدم که می گفت: «من در قم درس خوانده بودم و برای خود مبانی و نظریاتی داشتم اما وقتی به لبنان رفتم و با جامعه لبنان مواجه شدم خیلی از مبانی من تغییر کرد. آنجا متوجه شدم بسیاری از جهاتی که در قم در درس ها و مبانی مسلم می دانستیم آنجا متوجه شدیم که قابلیت اجرا ندارد».
وی افزود: یکی از جهاتی که طلاب می توانند از امام موسی صدر الگو بگیرند اینکه وقتی درس ها را خواندیم و حوزه و دانشگاه را طی کردیم، و وارد اجتماع شدیم، چگونه خودمان را با اجتماع تطبیق دهیم به گونه ای که از اساس و اصول عدول نکرده و دست برنداریم؟ امام موسی صدر می خواست اصول را حفظ کند و در قالب این اصول می خواست مشکلاتی که در این مواجهه پیش آمده را برطرف کند.
استاد علوی بروجردی گفت: اقلیت های دینی جامعه لبنان بخاطر معاشرت ها و تعاملاتی که امام موسی صدر داشت، شناخت پیدا کرد. امام موسی صدر به تفاهم و تقریب با همه این گروه ها رسید چون در مدتی که در لبنان بود با شخصیت های سنی، دروزی ها، علوی ها و مسیحی ها مشکل پیدا نکرد و حتی برخی مسیحی ها از دست سنی ها به ایشان پناه می بردند.
اما مساله ای که امام موسی صدر تا پایانی که در لبنان بود به تفاهم و تقریب با آنها نرسید بین خود علمای شیعه بود. ایشان وقتی وارد لبنان شده بودند، علیه ایشان تحقیقاتی شده بود که مرتب جلسات و مکاتباتی با آیت الله العظمی بروجردی می کردند و البته آقای بروجردی دفاع جانانه ای از ایشان می کردند.
الان هم این مساله مطرح است که ما با سنی ها و مسیحی ها به تقریب برسیم، مشکل در تفاهم با خودمان است.
تفاهم با خودمان بسیار بسیار مشکل است. کسانی بودند که علمای محلی لبنان بودند و ایشان با آنها کنار نیامد و تا اخر مشکل داشتند. کسانی هم بودند که از ایران به لبنان رفته بودند و می خواستند برای شیعه کار کنند اما کاملا مقابل او قرار گرفتند. فلذا در قضایای پیش آمده در لیبی و مسئله قذافی، دخالت هایی هم وجود دارد. ما باید قضایا را آنچه که بوده بیان کنیم.
وی افزود: امام موسی صدر قبل از انقلاب الگویی در جامعه بین الملل بوده است و لبنان مرکز جهان عرب بود. ایشان در آنجا تشخصی پیدا کرد که وقتی به عربستان می رود با آنها کنار می آید و به تفاهم می رسد، در مصر زمان عبدالناصر به تقاهم می رسد.
وی با بیان اینکه جفاهای زیادی به امام موسی صدر شده که بیشتر از سمت خودی ها بوده است، گفت: این را باید تاریخ روشن کند و واضح هم می کند.
مورخان و اهل تاریخ باید بدون اعمال نظر خود، تنها از روی تحقیق، نتایج به دست آمده از بررسی ها و تحقیق را عرضه کنند.
این چیزی نیست که در تاریخ بماند. شواهدی وجود دارد و کسانی هستند که صریح گفتند ایشان باید از بین می رفت.
وی در پایان گفت: ما باید قدر سرمایه های انسانی خود را بدانیم. آقای سید موسی صدر ثروت و سرمایه ای برای شیعه بود که مُفت او را از دست دادیم. ما در از دست دادن ایشان خسارت کردیم.
آن هم در این عصر مجازی که چهره ها و شخصیت های بزرگی مانند امام موسی صدر می توانستند اثرگذاری بزرگی در حرکت شیعه داشته باشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1413179/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بلومبرگ گزارش داد: بازی استراتژیک بن‌سلمان در برابر ترامپ

پلمب کارگاه تولید غیرمجاز سوسیس و کالباس با گوشت گراز!

کالاهای اساسی یا لوکس؟

بازگشت به خانه اول؟

اسیر دو تابعیتی اسرائیلی - آمریکایی دیدار با نتانیاهو را نپذیرفت

ثبت یک رکورد در بورس تهران؛ آیا بازار سرمایه فردا هم مثبت خواهد ماند؟

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی

آمار کارمندان هروئینی و تریاکی دولت در سال 52

پیش بینی متفاوت یک کارشناس از آینده قیمت طلا و ارز

آیفون گران می‌شود!

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

مذاکره ادامه دارد

راه نجات مسکن از دل واگذاری زمین می‌گذرد

انتقاد مجری تلویزیون از تغییر ساعت مدارس

پیش‌‌بینی بورس سه‌ شنبه 23 اردیبهشت 1404

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید

چرا گروه پ.ک.ک منحل شد؟

نعیم قاسم: مقاومت تجاوز اسرائیل را متوقف کرد

تیراندازی صاحبخانه، سارق خانه را از پای درآورد

یارانه گوشت حذف شد

یارانه کالابرگ مرحله سوم اردیبهشت واریز شد

زمین‌گیر شدن 40 نفر از اراذل با شلیک پلیس در سال جاری

حمله خرس به دامدار 60 ساله

«ریال دیجیتال» در بلاتکلیفی است؛ بدون قانون، بدون آینده

شبکه شتاب به شبکه پرداخت روسیه وصل شد

مهاجرانی: کشور با کسری 20 هزار مگاواتی برق مواجه است

مهم‌ترین راهبرد حل ناترازی از زبان سخنگوی دولت

پیش بینی قیمت دلار 23 اردیبهشت 1404

SSDهای 512 ترابایتی همین نزدیکی‌هاست!

کلید حل بحران ناترازی انرژی در جیب این اعجوبه قرن است

سخنرانی دبیرکل حزب الله لبنان آغاز شد

امیر کویت از ارتقای سطح نمایندگی دیپلماتیک با لبنان خبر داد

حماس، تلاش شهرک‌نشینان برای ذبح قربانی در مسجد الاقصی را محکوم کرد

آتش در خانه نخست وزیر انگلیس

نخست وزیر هند: فقط در زمینه مقابله با تروریسم و ‌کشمیر با پاکستان مذاکره خواهیم کرد

روایتی عجیب از حادثه انفجار بندرعباس؛ ماشین با 50 تن بار 5 متر بلند شد!

استخر آب کشاورزی جان کودک 10 ساله را گرفت

اما و اگرهای لغو اجرای قانون ممنوع بودن واردات کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی

روی دیگر زندگی مهاجران افغانستانی در ایران

صاعقه در بنگلادش جان 13 نفر را گرفت

آمار عجیب از صنعت لوکس و پول‌ساز خرید و فروش حیوانات در ایران

هوای تهران خنک‌ می‌شود

رئیس بانک مرکزی: امسال حذف صفرهای پول ملی را دنبال می‌کنیم

روایت عجیب فرار یک زندانی از بیمارستان

دستگیری 40 نفر از اراذل با شلیک پلیس در سال جاری

کنسرسیوم هسته‌ای یکی از طرح‌های روی میز