پیام ویژه

آخرين مطالب

جمهوری اسلامی و معضلِ رابطه‌ی اجزای «محور مقاومت» يادداشت

جمهوری اسلامی و معضلِ رابطه‌ی اجزای «محور مقاومت»
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
غلامعلی حدادعادل که به‌عنوان یکی از متنفدان اصلی جناح اصولگرا شناخته می‌شود، ورود ایران به جنگ در نوار غزه را به نفع اسرائیل و به زیان فلسطین دانسته و آن را گزینه‌ای مردود اعلام کرده است.
آقای حدادعادل در شرایط کنونی از موقعیت سیاسی رسمی بالایی در کشور برخوردار نیست و فقط در مجمع تشخیص مصلحت نظام عضویت دارد.
با این همه او چهره‌ای متنفذ در سیاست جمهوری اسلامی به شمار می‌رود و نظرات و دیدگاه‌های او معمولاً در ردیف اظهارنظرهای رسمی مورد توجه قرار گیرد.
از همان ابتدای شعله‌ور شدن زبانه‌های آتش جنگ در نوارغزه، سیاست رسمی جمهوری اسلامی به‌طور کلی عدم ورود مستقیم به جنگ اعلام شد، اما موضع‌گیری‌های وزارت خارجه و دیگر مقام‌های بلندپایه در این زمینه، خالی از نوعی ابهام نبود. در حقیقت، آقای حدادعادل از سیاست ایران در برابر جنگ اسرائیل علیه حماس در نوارغزه «ابهام‌زدایی» کرد و به همین دلیل نیز اظهارنظرش مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.
تصور می‌شود هرگونه ورود مستقیم ایران به جنگ در نوارغزه به درگیری نظامی آن با آمریکا منجر شود و نیاز به ارائۀ استدلال نیست که اسرائیل از این درگیری بیشترین سود را در شرایط کنونی خواهد برد. با این همه، فاصله‌گذاری جمهوری اسلامی با تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات نیروهایی که آنها را جزیی از «محور مقاومت» در منطقه می‌داند، در بخشی از پایگاه اجتماعی جمهوری اسلامی که به‌عنوان «سوپرانقلابی‌ها» شهرت یافته‌اند، شبهات و پرسش‌هایی را دامن زده است.
تاکنون هیچ‌کدام از چهره‌های شاخص معروف به سوپرانقلابی به‌طور آشکار خواهان مداخلۀ علنی و مستقیم ایران به جنگ با اسرائیل در نوارغزه نشده‌اند، اما اشارۀ آقای حدادعادل به کسانی که چنین درخواستی دارند، خود گواه این است که برخی از آنان در پشت پرده، فشارهایی را از این جهت به نهادهای حاکم وارد می‌کنند. افزون بر این، محمدجواد ظریف، وزیر خارجۀ پیشین جمهوری اسلامی نیز از نامه‌نگاری‌های مخفیانه‌ای به قصد متقاعد کردن مقام‌های جمهوری اسلامی برای ورود به جنگ از سوی عده‌ای از افراد سخن به میان آورده است.
جمهوری اسلامی با اعلام اینکه گروه‌های «مقاومت» در منطقه، هیچ‌کدام «نیروی نیابتی» ایران محسوب نمی‌شوند و در تصمیمات خود مستقل عمل می‌کنند، بر حمایت سیاسی و معنوی از آنها تأکید کرده است.
تا پیش از این تصور داخلی و خارجی از رابطۀ ایران با گروه‌هایی مانند حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حزب‌الله لبنان، انصارالله یمن، حشدالشعبی عراق و برخی گروه‌های مستقر در سوریه، وحدت فکر و عمل همۀ آنها در یک «محور مشترک» بود. پس از آغاز جنگ در نوار غزه، اما مقام‌های دولت ایران نوعی فاصله بین اجزاء این محور را مورد تأکید قرار دادند.
هدف از این فاصله‌گذاری مشخص است. جمهوری اسلامی نمی‌خواهد مسئولیت تمام اقدامات این گروه‌ها را به عهده بگیرد و براساس نیاز و عملکرد آنها با دیگر کشورها وارد جنگ شود. منابع مطبوعاتی گفته‌اند که عملیات 7 اکتبر از طرف حماس، با چنان سطحی از مخفی‌کاری طراحی و انجام شده که حتی برخی از رهبران سیاسی این گروه در خارج از غزه نیز در جریان آن نبوده‌اند و حتی جمهوری اسلامی نیز از این عملیات غافلگیر شده است.
با این همه، روشن است که فاصله گرفتن ایران از اقدامات گروه‌های متحد خود در منطقه، محدودیت‌های خاص خود را دارد و نمی‌تواند تا سرحد جدا کردن حسابش از آنها پیش برود.
همین مسئله برای برخی از نیروهای داخلی و محافل خارجی شبهه‌ناک و پرسش‌برانگیز شده است. به واقع تهران در مواضع اخیر خود، هنوز نتوانسته تصویر شفافی از نوع رابطۀ خود با این گروه‌ها ارائه دهد. کشورهای غربی، نوع موضع‌گیری جمهوری اسلامی در این باره را صرفاً تاکتیکی برای سرپوش گذاشتن ایران بر نقش خود در تصمیمات برخی از این گروه‌ها قلمداد می‌کنند. آنها بر این باورند که جمهوری اسلامی خواهان ابتکارعمل گروه‌های متحد خود به قصد کاستن از فشار جنگ بر روی حماس است اما در عین حال نمی‌خواهد خود را مستقیم درگیر این ماجرا کند. از همین رو، برخی رسانه‌ها گزارش داده‌اند که آمریکا در پیام‌های خود به مقام‌های جمهوری اسلامی آنان را مسئول هرگونه ورود جدی حزب‌الله لبنان به جنگ با اسرائیل می‌داند؛ گزارش‌هایی که از سوی وزارت خارجۀ ایران تکذیب شده است.
از آن طرفِ ماجرا اما هر نوع فاصله گرفتن جمهوری اسلامی از تصمیمات جنگی گروه‌های متحد خود از جمله حماس، به ذائقۀ برخی از هواداران تندرو داخلی‌اش تلخ می‌آید. این دسته از هواداران جمهوری اسلامی معمولاً با هر نوع ملاحظات تاکتیکی و محاسبات دیپلماتیک و استراتژیک میانه‌ای ندارند و سیاست را اصولاً امری بی‌نهایت ساده و مشخص تلقی می‌کنند. ادبیات مورد استفادۀ آنها همیشه استقبال علنی از هر نوع جنگ با اسرائیل و آمریکا بوده و با این سابقه اکنون که زمینۀ ورود به جنگ مهیا شده، امکان دفاع از تصمیمات رسمی و انطباق مواضع خود با آنها را ندارند. از همین جهت، آنان احساس نوعی سردرگمی و بعضاً سرخوردگی می‌کنند و احیاناً از پشت پرده حداقل برای تهدید ایران به ورود به جنگ فشار وارد می‌کنند.
این فشارها اما نمی‌تواند برای مدتی طولانی در پشت پرده پنهان بماند. از همین رو افرادی مانند آقای حدادعادل مجبور به موضع‌گیری علنی در برابر آنها می‌شوند. موضع‌گیری علنی اما اصل مشکل را حل نمی‌کند و باعث آرامش‌خاطر نیروهای تندروتر نمی‌شود. آنان به واقع چیزی را از جمهوری اسلامی طلب می‌کنند که «مصلحت» آن نیست. این افراد اما سال‌هاست که به اعتبارزدایی از «مصلحت» مشغولند و به اقتضائات حکومتداری اعتنایی ندارند. ظاهراً وقتِ تعیین‌تکلیف جمهوری اسلامی با این دسته از نیروهایش به زودی فرا می‌رسد. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1430790/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روز پنجاه و هفتم جنگ غزه/ بمباران گسترده شبانه غزه/شهادت 178 و زخمی شدن صدها تن

کاسبی جدید با اطلاعات بیماران

توصیه مهم وزارت بهداشت در خصوص آنفولانزا

جدال دولت و قوه قضاییه بر سر لایحه عفاف و حجاب/ سرنوشت نامعلوم لایحه جنجالی مجلس یازدهم

سند محرمانه از طوفان اقصی

ساماندهی املاک بنیاد شهید و امور ایثارگران را در سراسر کشور آغاز کردیم

اقدامات تیم سلامت مرکز بهداشت کیش در مبارزه با پشه آئدس

کیش؛ پایتخت یادواره‌ی شهدای غواص/ میزبانی جزیره‌ی زیبای کیش از دومین کنگره ملی شهدای غواص

آیت‌الله اراکی: انتخاب یک غیرایرانی به عنوان رهبر توسط مجلس خبرگان تقریبا غیر ممکن است

آخرین مهلت ثبت نام آزمون سراسری 1403

بالاترین نرخ تورم اروپا با 6.9 درصد در اسلواکی ثبت شد

دل با لپ تاپ های 2024 برای بزرگان صنعت خط و نشان می‌کشد

فارن افرز: آمریکا در غزه باخت، ایران و متحدانش، بزرگ‌ترین برنده هستند

نامه استقلالی‌ها به سازمان لیگ درباره تاریخ دربی

غربالگری اختیاری «سلامت روان» دانش‌آموزان 5 پایه

افزایش آلودگی هوای کلانشهرها تا پنج روز آینده

نوشابه قوطی 50 درصد گران شد

اخذ عوارض صادراتی از آهن تا فولاد

نرخ‌گذاری تاکسی‌های اینترنتی به مدیریت شهری واگذار شود/ قیمت‌گذاری نیاز به قانون مجلس ندارد

خان یونس زیر بمباران سنگین رژیم صهیونیستی

افزایش 60درصدی مسمومیت ناشی از گاز مونوکسیدکربن کربن نسبت به مدت مشابه سال گذشته

نشست مسوولان تشکل‌های ایثارگری با معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد

میانگین سنی تیم‌های فوتبال جهان و جایگاه ایران

درمان رایگان و محرمانه HIV در کشور

واکنش مردم به جولان خودروی فوق لوکس آمریکایی در خیابان‌های تهران

تایید حکم اعدام پدر آزارگر دختر 14 ساله

سرمقاله وطن امروز/ کیسینجر علیه کیسینجر!

سرمقاله فرهیختگان/ چه کسی پیروز شد؟

پرویز ثابتی به دنبال چیست؟

حملات وحشیانه زمینی، هوایی و دریایی علیه غزه

جایگاه ورزش اول المپیک در ایران کجاست؟

حمله موشکی اسرائیل به حومه دمشق

جزئیات جدید از جوانی که همسر برادرش را جلوی چشم فرزندانش کشت

سقف سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان تغییر کرد

رسیدگی ویژه وزارت بهداشت به پرونده فوت نوزاد 6 ماهه

گوگل برای حفظ اخبار در نتایج جستجوی اینترنتی با کانادا موافقت کرد

آمادگی شهرداری منطقه 3 تهران برای بارش‌های زمستانی؛ جوانی: در برف‌روبی منطقه از 150 دستگاه و 1000 تن شن استفاده می‌کنیم

آمادگی شهرداری منطقه 3 برای بارش‌های زمستانی؛ جوانی: در برف‌روبی از 150 دستگاه و 1000 تن شن استفاده می‌کنیم

شهید مجید شهریاری افتخار ملت ایران است

زوایای جدید از یک پرونده جنایی!

بیت‌کوین رکورد صعود 18 ماهه را شکست

سرمقاله خراسان/ کیسینجر و جمهوری اسلامی

سرمقاله کیهان/ بزن که خوب می‌زنی!

افزایش قیمت نفت به بالای 81 دلار

ناسا و IBM یک مدل هوش مصنوعی در زمینه آب‌و‌هوا و اقلیم می‌سازند

آمریکا می‌داند که مزاحمت علیه ایران برایش بسیار پرهزینه خواهد بود

سایه سنگین انحلال بر سر ناترازها

شهرنگار| تکمیل پروژه خاک خورده 18ساله، در یک‌سال

هکرها اطلاعات کتابخانه بریتانیا را برای باج‌گیری به سرقت بردند

بیش از 6500 فلسطینی همچنان زیر آوارهای غزه

© - www.payamevijeh.ir . All Rights Reserved.