پیام ویژه

آخرين مطالب

یادداشت/

آیا مخالفان طالبان هماهنگ می شوند؟ بين الملل

آیا مخالفان طالبان هماهنگ می شوند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تحرکات جدی تر مخالفان طالبان در ماههای اخیر از یک سو و سر سختی طالبان از سوی دیگر چه در مورد مسائل داخلی و در رابطه با همسایگان شمالی و جنوبی این امید را در دل کلیه مخالفین طالبان زنده کرده که احتمالا با هماهنگی و یکصدایی بتوانند دشمن بنیادگرای خود را یا به عقب نشینی وا دارند.

عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه و کارشناس ارشد سیاست خارجی در یادداشتی برای جماران نوشت:
بعد از برگزاری نشست مخالفین طالبان در دومای روسیه در هفته گذشته، امروز دوشنبه نشست دیگری با حضور مخالفان تحت عنوان «راهکارهای متفاوت» در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد. در این نشست دو روزه تعدادی از شخصیت های افغانستانی حاضر در نشست مسکو و نیز چهره های جدید حضور داشتند. از چهره های جدید افرادی همچون اسماعیل خان از رهبران جهادی، محسن داور عضو پارلمان پاکستان و رحمت الله نبیل رییس پیشین امنیت ملی افغانستان در کنار افرادی همچون احمد مسعود و شکریه بارکزی سخنرانی داشتند.
هر چند که نشست امنیتی هرات از سال 2012 توسط مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان برگزار میشود و از زمان قدرت گرفتن طالبان در کشورهای مختلف یا به صورت مجازی برگزار می شود، ولی نشست امنیتی امسال هرات از اهمیت خاصی برخوردار است و میتواند در نزدیکی مخالفان طالبان به یکدیگر و خارج شدن از شوک از دست دادن قدرت و ارائه راهکارهایی برای مبارزه با طالبان همچنانکه از نام کنفرانس بر می آید مورد توجه قرار گیرد. در رابطه با نشست امنیتی هرات در دوشنبه چند نکته قابل ذکر است:
در فاصله کوتاهی از نشست مسکو که البته مورد انتقاد طالبان قرار گرفت نشست دیگری در یک منطقه جغرافیایی نزدیک به افغانستان برگزار می شود که اتفاقا تاجیکستان متحد استراتژیک روسیه میزبان آن است. دورنمای خطرات امنیتی برای طالبان در زمانی از شمال کشور اتفاق میافتد که در جنوب نیز پاکستان برای طالبان بخاطر اختلافاتی اساسی شمشیر را از رو بسته است. اختلافاتی که بیشتر برای پاکستان جنبه امنیتی دارد و گذر از آن امکانپذیر نیست. همچون بی اعتنایی طالبان به خط مرزی دیورند، حمایت از تندروها و تجزیه طلبان طالبان پاکستان و نزدیک شدن به هندوستان، رقیب و دشمن دیرینه پاکستان. در نشست امنیتی هرات بر خلاف راهکار قبلی که مخالفان طالبان خواهان فشار جامعه جهانی به این گروه بنیادگرا برای تغییر رویه بودند اما اینبار تفکرات بیشتر به سمت حرکت نظامی سیر میکرد. در واقع مخالفان طالبان به راهبرد جبهه مقاومت احمد مسعود نزدیک میشوند و این امر می تواند به تقویت این جبهه و هماهنگی بیشتر بین مخالفین طالبان کمک کند. وقتی از آقای محسن داور سوال شد که چطور میخواهید طالبان را حذف کنید در پاسخ اشاره کرد طالبان با زور اسلحه قدرت را در افغانستان بدست آوردند و باید از همین طریق نیز سرنگون شوند. هر چند که هنوز اختلافات در این زمینه بین رهبران مخالف طالبان وجود دارد. شکریه بارک زی، نماینده پیشین پارلمان افغانستان و آخرین سفیر آن کشور در نروژ در پاسخ به این سوال گفت با حمله نظامی به افغانستان مخالف است، ولی جامعه جهانی و بویژه غرب که افغانها در دو دهه گذشته کمکهای زیادی به آنها کرده اند باید اقداماتی جدی علیه طالبان انجام دهند تا آنها تغییر رویه دهند. این گفت و گو های نسبتا متفاوت نشان می دهد مخالفانی که هنوز خود را در جبهه غرب و به ویژه ایالات متحده آمریکا می بینند در راستای سیاست های امریکا خواهان حمله نظامی نیستند، ولی آنهایی که از سیاست های ایالات متحده بریده و دور شده اند تنها راهکار را در درگیری نظامی جستجو میکنند.
اینکه فردی افغانی الاصل ولی عضو پارلمان پاکستان در این نشست شرکت کرده جالب است. سوال این است اگر رابطه طالبان با پاکستان در وضعیتی مطلوب و یا حتی عادی قرار داشت این فرد می توانست در نشستی مربوط به سرنگونی طالبان شرکت کند که جواب میتواند منفی باشد. ممکن است پاکستان با حضور داور پیامی را برای طالبان میفرستد. با توجه به وضعیت اقتصادی ضعیف دولت تاجیکستان بعید است که هزینه این نشست و بویژه هزینه رفت و آمد پروازی رهبران مخالف را متقبل شده باشد. لذا از این احتمال که ممکن است کشور دیگری از این نشست حمایت کرده باشد نباید تعجب کرد. مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان که سالیانه نشست های خود را در دولت قبل در هرات برگزار می کرد، عمده کمک های خود را از کشورهای غربی و بویژه آلمان دریافت می کرد. در یکسال اخیر فرانسه در قضیه افغانستان از خود تحرکی را نشان داده و چند ماه قبل احمد مسعود توانست در نشستی در پاریس سخنرانی داشته باشد. در مجموع می توان گفت که تحرکات جدی تر مخالفان طالبان در ماههای اخیر از یک سو و سر سختی طالبان از سوی دیگر چه در مورد مسائل داخلی و در رابطه با همسایگان شمالی و جنوبی این امید را در دل کلیه مخالفین طالبان زنده کرده که احتمالا با هماهنگی و یکصدایی بتوانند دشمن بنیادگرای خود را یا به عقب نشینی وا دارند و در غیر اینصورت با دریافت کمک از کشورهای خارجی و حمایت بخش هایی از جامعه افغانستان و نیروهای نظامی پیشین که بیشتر در کشورهای همسایه مستقر هستند، راهی را برای نجات کشورشان پیدا کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1433392/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افتتاح مرکز تجاری ازبکستان در ایران

انگلیس دلواپس هند و پاکستان شد

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه

10 هزار کارمند پاناسونیک اخراج می‌شوند

جدیدترین آمار شهدای غزه؛ 52 هزار و 810 شهید و 119 هزار و 473 مجروح

وزیر بازرگانی آمریکا همزمان با مذاکرات ژنو: لغو تعرفه‌ها محتمل نیست!

اشیای 5 هزار ساله در داراب فارس کشف شد

حضور سرپرست حجاج ایرانی در جمع مسافران پرواز تهران-مدینه

آمار هولناک فوتی‌ها و مسمومان با قارچ سمی در سال جاری

خرید تضمینی گندم از 1.5 میلیون تن گذشت؛ پیش‌بینی تولید 12 میلیون تن

دوئل تسلیحات چینی و غربی در میدان جنگی پاکستان و هند

سرمقاله سازندگی/ تاملی در پسامذاکرات

مقاومت فلسطین شهادت فرمانده گردان‌های القدس را تسلیت گفت

تماس سران اروپا با ترامپ در حضور زلنسکی

فروش دیپلم کاملا قانونی!

امکان دورکاری برای این دسته از کارمندان

وام ودیعه مسکن به مجردها هم تعلق گرفت

عقب نشینی ترامپ از خاورمیانه؛ خروج 3 بمب‌افکن‌ آمریکایی از پایگاه دیگو گارسیا

مشاوره پنهانی داماد ترامپ برای توافقات تازه منطقه‌ای

عراق نظامیان خود را از پاکستان فراخواند

جان باختن چهار نفر بر اثر انفجار گاز

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

مدیر انتشارات Larian: بازی Clair Obscur می‌تواند بین 8 تا 10 میلیون نسخه بفروشد

سرمقاله اطلاعات/ نقشه شوم اسرائیل برای اشغال غزه

آغاز مذاکرات تجاری چین و آمریکا در ژنو

قتل پیرمرد پولدار توسط سرایدار

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

تصاویری از خرس قهوه ای در ارتفاعات ترگور ارومیه

رئیس جمهور: هر برنامه‌ای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود

سرمقاله وطن امروز/ اقرار تاریخی روبیو

رهبر کره شمالی: کمک به روسیه را «ماموریت مقدس» می‌دانم

دیدار محرمانه قانونگذار آلمانی با دستیاران پوتین چالش برانگیز شد

معاون وزیر نفت: بنزین سه نرخی نخواهد شد

زخمی شدن 9 نظامی صهیونیست در غزه

دیپلمات سابق صهیونیست: نتانیاهو باید بین ترامپ و بن گویر یکی را انتخاب کند

وزیر علوم: جنسیت در انتصاب روسای دانشگاه‌ها هیچ نقشی ندارد

بانک‌ها موظف به استعلام نشانی مشتریان شدند

سرمقاله ابتکار/ جنگ با تاریخ؟

آتش‌بس میان آمریکا و انصارالله پس از 52 روز جنگ شدید

رئیس جمهور لبنان به کویت می‌رود

مقام‌های فلسطینی: 65هزار کودک در غزه با خطر مرگ ناشی از سیاست گرسنگی اسرائیل مواجه هستند

شاخص بورس 53 هزار واحد افت کرد

قیمت Nintendo Switch 2 ممکن است در آینده بسته به تعرفه‌های وارداتی آمریکا تغییر کند

احیای روابط نظامی ترکیه و مصر پس از یک دوره سردی

نخستین مراسم شهدای خدمت با محوریت پویش «خدمت ماندگار» برگزار می‌شود

نمایشگاه «هنر خدمت» به مناسبت گرامیداشت سالروز شهدای خدمت برگزار می‌شود

دو دقیقهٔ تماشایی از نورباران میدان ولیعصر به عشق امام رضا(ع)

فروش ویژه آیفون 16 قسطی | تخفیف نقدی + شرایط اقساطی

دانشگاه کلمبیا 65 دانشجو را به دلیل شرکت در اعتراضات حمایت از فلسطین تعلیق کرد

حساب باز کردن مصر روی فشار آمریکا بر اسرائیل برای برقراری آتش‌بس در غزه