پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا اروپا از روند مذاکرات ایران و آمریکا شاکی است؟ یادداشت

چرا اروپا از روند مذاکرات ایران و آمریکا شاکی است؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نوع رفتار فرانسه، نوعی بهانه گیری دیپلماتیک برای نشان دادن اعتراض است. فرانسه به دنبال دریافت سهم در مذاکرات است. همچنین فرانسوی‌ها نگرانند اگر ایران و ایالات متحده بدون حضور نمایندگانی از اروپا با یکدیگر به توافق برسند، اروپا هیچ سهمی از دستاورد‌های آتی مذاکرات نبرده یا به عبارتی از این ماراتن جا بماند.
 چهارمین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان روز شنبه، 13 اردیبهشت، در رم برگزار می‌شود. اما در روز‌های منتهی به برگزاری مذاکره، برخی اظهارنظر‌های مقامات مختلف مورد توجه قرار گرفته است.
 وزیر امور خارجه فرانسه مدعی شده که ایران در آستانه توسعه سلاح‌های هسته‌ای قرار دارد. این اظهارات که با واکنش تند مقام‌های وزارت خارجه ایران همراه شده در شرایطی مطرح می‌شود که رافائل گروسی نیز از طرفین مذاکره درخواست کرده به ضوابط آژانس در مذاکرات پایبندی کامل داشته باشند.
پیش از این نیز تروئیکای اروپا، تهدید کرده بود اگر مذاکرات ایران و آمریکا به توافقی منجر نشود مکانیسم ماشه را، که به معنی بازگرداندن تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران است، در تابستان کلید خواهند زد. با توجه به پیچیدگی‌های این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که چرا فرانسه نسبت به ایران موضع گیری انجام داده و رویکرد ایالات متحده در قبال آژانس و سخنان گروسی چگونه خواهد بود. «جلال ساداتیان»، دیپلمات پیشین ایران در انگلستان و کارشناس ارشد سیاست خارجی در گفت‌و‌گو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
اروپایی‌ها به وضوح تمایل خود برای مداخله در مذاکرات را نشان داده‌اند
 جلال ساداتیان به فرارو گفت: «ایران قبل از اردیبهشت 1404، چهار بار با اروپایی‌ها مذاکره انجام داد. اما به هر حال اگر اروپایی‌ها نسبت به پرونده هسته‌ای ایران رضایت نداشته باشند یا از این پرونده اطلاعات کافی نداشته باشند، ممکن است وارد فاز کارشکنی شوند و هر نوع ممانعت از این که اروپایی‌ها در جریان مذاکرات باشند، می‌تواند منجر به فعال سازی اسنپ بک شود. اروپایی‌ها با اتکاء به قوانین بین المللی می‌توانند روی مسئله مکانیسم ماشه متمرکز شوند و نمی‌توانیم این موضوع را نادیده بگیریم. ما بدون هیچ تعارفی فقط تا اواخر خردادماه مهلت داریم که در این زمینه چاره اندیشی انجام دهیم. علت این که به خرداد اشاره می‌کنم این است که این کشور‌ها باید طبق برنامه‌ای زمان بندی شده عمل کنند که به سه ماه زمان نیاز دارد و در نتیجه اگر از خرداد شروع کنند تا اول مهر فرایند فعال سازی اسنپ بک را خواهند داشت. بنابراین، چون اکنون احساس کرده‌اند مذاکرات به طول می‌انجامد از ترس، از دست دادن فرصت فعال سازی اسنپ بک و از دست دادن بازار‌های خود در ایران، فرانسه دست به تهدید و ادعا علیه ایران زده است. از همان روز‌های نخستی که زمزمه مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد و همزمان با آغاز این مذاکرات، اروپایی‌ها به وضوح تمایل خود را برای مشارکت در این مذاکرات نشان داده بود. اروپایی‌ها به وضوح روی آژانس نیز نفوذ دارند و در نتیجه مسئله اروپا، آژانس و مذاکرات ایران و ایالات متحده به یکدیگر مرتبط است.»
وی افزود: «پیش از این نیز شاهد تلاش تروئیکای اروپا برای اعمال فشار علیه ایران بوده‌ایم و در مقطعی نیز چین و روسیه مانع از انجام اقدامات شورای امنیت علیه ایران شده‌اند. اروپایی‌ها به خوبی می‌دانند در صورت ادامه مشکلات ایران و آژانس و البته اعمال فشار از سوی تروئیکای اروپا، مسئله ایران در آژانس و حتی مسیر مذاکرات ایران و ایالات متحده به کجا ختم خواهد شد. سفر اخیر گروسی به رم و به عبارتی به محل مذاکرات نیز نشان می‌دهد مسئله مذاکرات ایران و ایالات متحده و روندی که از سوی دو کشور طی می‌شود تا چه حد در تصمیمات بعدی آژانس و موضع گیری اروپایی‌ها موثر خواهد بود. تروئیکای اروپا بسیار صریح الهجه است و همواره نیز با بیانیه یا در قالب اعلان‌های رسمی به روند روابط خود با ایران یا روابط ایران و آژانس اعلام اعتراض کرده است. اروپایی‌ها به خوبی می‌دانند که اظهارنظر‌های آنان نیز با دقت از سوی مقامات دیگر کشور‌ها رصد می‌شود. آن‌ها می‌دانند که وقتی برای مثال فرانسه ایران را در حوزه هسته‌ای متهم می‌کنند با چه تبعات و واکنش‌هایی همراه می‌شود. البته فراموش نکنیم، پیشتر هم فرانسه در جریان مذاکرات برجام کارشکنی‌هایی کرده بود»
گروسی نمی‌تواند مسیر مذاکرات ایران و آمریکا را منحرف کند
این دیپلمات باسابقه ایران در ادامه گفت: «به نظر می‌رسد فرانسوی‌ها به طور مشخص با این ادعا‌های خود، سعی دارند آمریکایی‌ها را از تکروی در مسیر مذاکرات نفی کنند. این نوع رفتار فرانسه، نوعی بهانه گیری دیپلماتیک برای نشان دادن اعتراض است. فرانسه به دنبال دریافت سهم در مذاکرات است. همچنین فرانسوی‌ها نگرانند اگر ایران و ایالات متحده بدون حضور نمایندگانی از اروپا با یکدیگر به توافق برسند، اروپا هیچ سهمی از دستاورد‌های آتی مذاکرات نبرده یا به عبارتی از این ماراتن جا بماند.»
وی درخصوص مواضع دونالد ترامپ در قبال مسائل آژانس و موضع گیری‌های اخیر رافائل گروسی در خصوص روند مذاکرات گفت: «آژانس نمی‌تواند به شکل مستقیم به مسئله مذاکرات ایران و آمریکا ورود کند یا در این روند کارشکنی انجام دهد. اما آن چه ترامپ برای ایران شرط کرده و به نوعی خواست ترامپ نیز محسوب می‌شود این است که ایران نباید به دنبال سلاح هسته‌ای داشته باشد. این لزوم عدم دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای را بار‌ها از سوی تروئیکا، آژانس و ایالات متحده شنیده‌ایم. پس آن چه گروسی مطرح می‌کند منافاتی با محور مذاکرات ایران و ایالات متحده ندارد و آن چه آمریکا محور مذاکره قرار داده، با خواست‌های گروسی همراستاست. اما آیا این به این معناست که ترامپ پیرو آژانس است؟ پاسخ به این سوال منفی است. ترامپ بر اهداف خود متمرکز است و در تلاش است مسیر مذاکرات را به سمتی سوق دهد که خود تمایل دارد. طبیعتا اکنون بحث‌ها درباره مسائل فنی داغ است و از نوع سانتریفیوژ‌ها تا میزان غنی سازی در دور چهارم مذاکرات و دور چهارم به بعد محور گفت‌و‌گو است. همچنین دو طرف، مسائل اقتصادی را نیز در دستور کار خود قرار داده‌اند. با وجود همه این‌ها چه اظهارات مقام اروپایی و چه سخنان گروسی نمی‌تواند مسیر مذاکرات را منحرف کند.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1586332/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیت‌کوین به قیمت انفجاری نزدیک شده است؟

موتورولا Moto Edge 70 لو رفت؛ رونمایی احتمالی در شهریور

182 تحریم در 100 روز؛ ترامپ با چه زبانی بگوید حسن نیت ندارد؟!

سرمقاله هم میهن/ این پرونده را باز نکنید

چین خواستار خویشتنداری هند و پاکستان شد

7 فوتی و 67 مصدوم در پی طوفان و رعد و برق از 7 تا 12 اردیبهشت

قیمت‌گذاری دستوری خودروها به نام مردم به کام دلالان

فعال شدن آژیرهای خطر در سرزمین‌های اشغالی

آموزش 100 هزار معلم و 2 میلیون دانش‌آموز در حوزه هوش مصنوعی

سرمقاله سازندگی/ منتقد مصلح و مشفق هستیم

کارآگاه بازی زن جوان، دست شوهر سارقش را رو کرد

رباتی که برای لحظاتی از کنترل خارج شد، مهندسان را وحشت زده کرد

ترافیک سنگین کالا در گمرک

بقای مرورگر فایرفاکس به قراردادش با گوگل گره خورده است

سرمقاله جام جم/ حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابدی است

دستگیری عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی در عملیات پلیس

هشدار نارنجی هواشناسی برای بارش و وزش باد شدید در شمال غرب کشور

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تعادل دشوار در تعیین دستمزد

معلمان شهید، ایران اسلامی را به قله دانش رساندند

طرح اصلاح قانون مهریه در نوبت رسیدگی در صحن علنی مجلس

هلی‌برن نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه

رسیدگی به 330 پرونده خانواده جانبازان و شهدای استان گلستان

ورود سازمان حمایت به افزایش بی ضابطه تعرفه ترخیص کالا

جمع شدن بساط دلالی و سوداگری از طریق مالیات بر عایدی سرمایه

رسانه رژیم صهیونیستی: سنوار دو درس فراموش نشدنی به اسرائیل داد

تصاویری از آثار تجاوزات هوایی رژیم صهیونیستی به استان حماه سوریه

سارقان بعد از دزدیدن طلاهای دختر و پسر جوان، آنها را کشتند

مدیرعامل اپل می‌گوید نصف محموله‌های آیفون در آمریکا از هند می‌آید

سرمقاله خراسان/ نیروی کار؛ دارایی استراتژیک

حمله موشکی از یمن به اراضی اشغالی

مختصات یک وزیر اقتصاد مطلوب

مشخصات کلیدی آنر 400 پرو در بنچمارک Geekbench مشاهده شد

آپدیت جدید نسخه کامپیوتر The Last of Us Part 2 Remastered باگ‌های بیشتری را برطرف می‌کند

فروش فوق‌العاده وان پلاس 13T؛ رکوردشکنی در 10 دقیقه اول عرضه

حرکات عجیب ترامپ در جمع دانشجویان آلاباما

مخدری که داعشی‌ها پیش از بریدن سر قربانی مصرف می‌کردند؛ خطر بیخ گوش

خریداران طلا بخوانند

گوشی فوق مقاوم یولفون با دوربین دید در شب و قیمت منطقی معرفی شد

آمیتاب باچان استودیوی بازی‌سازی می‌زند!

گزارشی از برگزاری اولین روز کنکور

پیش بینی قیمت طلا و سکه 13 اردیبهشت 1404

به‌روزرسانی جدید تلگرام از راه رسید؛ ترکیبی از نوآوری، امنیت و کارایی

آمریکا باز هم حضور ناو ترومن در منطقه را تمدید کرد

بارش شدید باران و تگرگ در ارومیه

رستوران سامسونگ با سرآشپز هوش مصنوعی به‌زودی افتتاح می‌شود

واشنگتن: دیگر برای میانجیگری مذاکرات اوکراین و روسیه به دور دنیا سفر نمی‌کنیم

درگیری مسلحانه در پاکستان؛ مراکز دولتی هدف قرار گرفت

پیش‌بینی افزایش شدید کسری بودجه روسیه در سال 2025

بدون تعارف با خلبان اطفای حریق بندر شهید رجایی

پینترست به زودی تصاویر ساخته شده با هوش مصنوعی را برچسب‌گذاری می‌کند