پیام ویژه

آخرين مطالب

بحران مسکن در ایران با واگذاری صحیح زمین حل خواهد شد اقتصادي

بحران مسکن در ایران با واگذاری صحیح زمین حل خواهد شد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - خبرگزاری دانشجو / در ایران، سهم بخش مسکن و ساخت‌وساز از اقتصاد کشور تقریباً یک‌سوم است، اما چالش‌های عمده‌ای مانند دسترسی به زمین مناسب در کلان‌شهرها مانع از سرمایه‌گذاری بیشتر در این حوزه شده است.
در شرایطی که سهم بخش مسکن و ساخت‌وساز، حدود یک‌ سوم اقتصاد کشور برآورد می‌شود، عرضه زمین موتور محرکه بازگشت سرمایه‌گذاران داخلی به این حوزه، به‌ویژه در کلان‌شهر‌هایی است که تقاضای ساخت در آنها بالاست.
یکی از موانع اصلی سرمایه‌گذاری در ساخت‌وساز، دسترسی دشوار و پرهزینه به زمین مناسب است؛ به‌ویژه در کلان شهرها که قیمت زمین، سهم عمده‌ای از هزینه‌های تمام‌شده پروژه‌ها را شامل می‌شود. داده‌های منتشرشده حاکی از آن است که حدود 47 درصد هزینه زمین در مناطق شهری و تقریبا 63 درصد در استان تهران، به قیمت نهایی مسکن اختصاص دارد.
پیوند بین زمین و سرمایه‌گذاری داخلی زمانی برقرار می‌شود که زمین، به درستی، مکان‌یابی، ارزش‌گذاری و کاربری شود و در عین حال، فرایند واگذاری نیز از شفافیت و سرعت کافی برخوردار باشد. در چنین فضایی، واگذاری هدفمند زمین توسط دولت، می‌تواند نقش تسهیل‌گر ایفا کند. این موضوع، فراتر از دارایی فیزیکی، ابزار کاهش ریسک و افزایش انگیزه سرمایه‌گذاران است.
بحران مسکن و کمبود عرضه زمین
عرضه زمین برای احداث مسکن، خصوصا در سال 1404 که با عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» نامگذاری شده، فرصت کم‌نظیر برای بازتعریف نقش زمین در اقتصاد ملی فراهم کرده است. تسهیل ساخت‌وساز با واگذاری زمین به سرمایه‌گذار بخش خصوصی، علاوه بر رونق ساخت‌وساز، به اشتغال‌زایی، گردش نقدینگی، تحریک صنایع وابسته و در نتیجه، رشد زنجیره تولید، منجر می‌شود.
در بسیاری از شهر‌های ایران، به‌ویژه کلان‌شهرها، سرمایه‌گذاران مسکن با دو چالش بازار پرتلاطم نهاده‌های ساختمانی و کمبود زمین مناسب با کاربری مشخص، مواجه هستند. هرچند بخش اول، بیشتر متاثر از نرخ ارز و تورم است، اما بخش دوم، یعنی زمین، در دست دولت و نهاد‌های عمومی است که می‌توانند برای آن فکر چاره‌ای داشته باشند.
چالش‌ها؛ از صدور مجوز تا نحوه توزیع
عرضه زمین، تنها واگذاری یک قطعه زمین خام نیست. اگر مجوز‌های ساخت، تغییر کاربری و دسترسی به زیرساخت‌ها زمان‌بر یا مبهم باشد، هیچ سرمایه‌گذاری حاضر نیست به این عرصه ورود کند. تجربه نشان می‌دهد پروژه‌های زیادی به دلیل تشریفات زائد و پیچ‌و‌خم مجوزها، سال‌ها معطل مانده‌اند. در مقابل آن مالزی یا مناطقی از هند، پلتفرم‌های دیجیتال برای تخصیص زمین، صدور مجوز و حتی رتبه‌بندی سازندگان، ریسک سرمایه‌گذاری را به حداقل رسانده‌اند.
چالش دیگر، نحوه توزیع زمین است، اگر واگذاری زمین صرفاً در مناطق خاص شهری باشد موجب تشدید تمرکز سرمایه و رشد نامتوازن می‌شود اما عرضه زمین در شهر‌های کوچک، مناطق پیرامونی یا شهر‌های جدید، به شرط تأمین زیرساخت، سرمایه را به نواحی کم‌برخوردار می‌کشاند. در کره‌جنوبی، پروژه‌های عرضه زمین در شهر‌های اقماری سئول، با حمایت از زیرساخت مترو، توسعه شهری را متوازن و بازار مسکن را از ریسک جهش شدید قیمت دور کرد.
چرا دولت از تجربه کشورهای دیگر کمک نمی‌گیرد؟
الگو‌های بین‌المللی نشان می‌دهد اگر زمین به شیوه هدفمند، تدریجی و مبتنی بر تقاضای واقعی عرضه شود، ضمن اینکه موتور ساخت‌وساز را به حرکت درمی‌آورد، در زمینه جذب و جهت‌دهی سرمایه‌ها نیز نقش‌آفرین است.
ترکیه طی سال‌های گذشته، با اجرای طرح توکی (TOKI)، توانست صد‌ها هزار واحد مسکونی با مشارکت بخش خصوصی بسازد. دولت، زمین را در اختیار گذاشت، شرکت‌های ساختمانی، مسئول ساخت شدند و در نهایت، واحد‌ها با فروش اقساطی و تمرکز بر تامین مسکن برای گروه‌های کم‌درآمد عرضه شد. با این اقدام، ساخت بیش از یک میلیون و 62 هزار واحد مسکونی در قالب 4834 پروژه ساختمانی، در دستورکار قرار گرفت.
سود اصلی دولت، از ارزش‌افزوده زمین بود؛ بدون آنکه برای ساخت‌وساز هزینه کند یا رقیب بخش خصوصی شود. این مدل، سرمایه‌گذاران داخلی ترکیه را که توان خرید زمین نداشتند، اما تجربه و امکانات ساخت داشتند، وارد میدان کرد.
ایران نیز در صورت اراده سیاست‌گذاری، واگذاری زمین‌های دولتی و ارزان، به‌ویژه اهتمام سازمان ملی زمین و مسکن، زیرنظر وزارت راه و شهرسازی، به عنوان متولی تامین اراضی تولید مسکن و الزام بانک‌ها در زمینه ارائه تسهیلات به متقاضیان ساخت‌وساز، فرصت سرمایه‌گذاری برای تولید مسکن را فراهم می‌کند. در این حالت، زمین‌ها نه در قالب فروش، بلکه با مدل مشارکت یا اجاره بلندمدت به سازندگان واگذار می‌شود.
طبق دیدگاه‌های کارشناسان اقتصادی و فعالان مسکن، که به دولت چهاردهم ارائه شده، سه بحران تورم مسکن و اجاره، اختلال دسترسی خانوار‌ها به مسکن و سهم بالای هزینه تامین مسکن، بیانگر ناکارآمدی طرح‌های گذشته بوده است. یکی از دلایل این موضوع، «تورم مجوز‌های تورم‌ساز در مسیر سازنده‌ها و سرمایه‌گذاران ساختمانی»، به عنوان اَبَرچالش بخش مسکن است.
در این رابطه، طبق مصوبه مجلس، وزارت راه و شهرسازی مجاز شده به منظور تأمین بخشی از منابع مالی موردنیاز در آماده‌سازی، تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی و احداث مسکن حمایتی در نهضت ملی مسکن، بخشی از اراضی تحت تملک را برای ساخت مسکن در اختیار انبوه‌سازان و سرمایه‌گذاران داخلی قرار دهد.
همچنین بر اساس بند الف ماده 50 قانون برنامه هفتم توسعه، وزارت راه و شهرسازی موظف است برنامه تولید و عرضه مسکن حمایتی را با رویکرد حمایت از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، تعاونی و غیردولتی، شهرداری‌ها و سایر مؤسسات و نهاد‌های عمومی غیردولتی، عملیاتی نماید.
چنانچه مواد قانونی برنامه هفتم، به‌ویژه فصل 11 با عنوان «توسعه مسکن» و قوانین مربوط به واگذاری زمین، عملیاتی شود، بخش زیادی از بحران‌های حوزه مسکن مانند تورم، سهم بالا در سبد هزینه خانوار و تاثیر قیمت زمین بر ساخت وساز، مرتفع خواهد شد.
با این حال اگر عرضه زمین با سیاست‌های مکمل همراه نباشد سرمایه‌گذار را بلاتکلیف می‌گذارد، برای مثال، دولت می‌تواند در کنار واگذاری زمین، مشوق‌هایی نظیر تضمین فروش واحدها، معافیت‌های مالیاتی یا تسهیلات بانکی برای سازندگان فراهم کند. سیاست‌هایی مانند «فروش اقساطی زمین به سازندگان» یا «واگذاری زمین به شرط ساخت در مدت زمان معین»، از ابزار‌های مؤثر برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی است. اگر این اقدامات با سیاست‌های مالیاتی مانند اخذ مالیات از زمین‌های بلااستفاده، ترکیب شود، چرخش سرمایه به سمت ساخت‌وساز تسهیل می‌شود.
در نهایت، آنچه اهمیت دارد، علاوه بر میزان واگذاری زمین، چگونه عرضه است. برنامه‌ریزی شفاف، واگذاری هوشمند و سیاست‌های هدفمند، می‌تواند زمین را از دارایی راکد، به پیشران سرمایه‌گذاری تبدیل کند؛ به‌ویژه حالا که اقتصاد کشور، به نفس تازه نیاز دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1587023/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قدرت نادیده گرفته شده روسیه

شرط بن سلمان برای سفر ترامپ به ریاض

یمن، رژیم صهیونیستی را محاصره هوایی کرد

توضیح فرزین درباره ناترازی نظام بانکی؛ بانک‌ها ورشکسته نیستند

مشخصات و طراحی گوشی آنر 400 لو رفت

الدن رینگ بیش از 30 میلیون نسخه فروش داشته است

گزارش رسانه‌های عبری از فلج شدن تنها دروازه عبور اسرائیل

موج جدید توحش آمریکا در یمن

پر کردن باک خودرو به قیمت خالی کردن حساب بانکی

چطور قسطی صاحب‌خانه شویم؟؛ متقاضیان خرید مسکن حتما بخوانند

سقوط آزاد قیمت گوشی در بازار ایران؛ فرصت طلایی برای خریداران

آینده احزاب اپوزیسیون کُرد ایرانی در اقلیم کردستان عراق

بحران مسکن در ایران با واگذاری صحیح زمین حل خواهد شد

سرعت تغییر قیمت خودرو تند شد

تصاویرتان را با هوش‌مصنوعی جدید شیائومی به صورت رایگان کارتونی کنید

ناشی‌ها

مذاکره در سایه هیاهو

واکنش‌ها به صفحه مجازی کاخ سفید در روز جهانی «جنگ ستارگان»

یورش 534 شهرک نشین به حریم مسجد الاقصی

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره‌ تا پایان سال

هوش مصنوعی می‌تواند به شما در پیدا کردن شغل جدید کمک کند

نیاز 4 میلیارد دلاری "کشتیرانی" برای نوسازی ناوگان

دولت نسخه خودروهای وارداتی را پیچید

سقوط تاریخی بورس؛ هجوم سرمایه‌ها به بازار طلا و ارز

ورود ناگهانی یک مرد به حریم ریلی ایستگاه مترو

کارگران فاقد مسکن کی صاحبخانه می‌شوند؟

سایپا هم در لیست واگذاری‌ها قرار گرفت

واردات پارچه به 824 میلیون دلار رسید

پیش‌ بینی بورس دوشنبه 15 اردیبهشت 1404

پیش‌بینی بازار طلا در روزهای آینده

همکاری غول‌های گوشی سازی چینی برای مقابله با ترامپ

تبریک مفتی عمان به‌مناسبت عملیات موشکی یمن در فرودگاه بن‌گوریون

رئیس ستاد ارتش اسرائیل: ده‌ها هزار دستور فراخوان نیروهای ذخیره را صادر می‌کنیم

واکنش کاردینال آمریکایی به تصویر ساختگی ترامپ با لباس پاپ: کار پسندیده‌ای نبو

متهم فراموشکار ارتکاب قتل را انکار کرد

معامله 99 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله؛ زمان بعدی حراج مشخص شد

آیا طلا «سرمایه امن» است؟

پیشرفته‌ترین هوش مصنوعی گوگل توانست یکی از بازی‌های قدیمی پوکمون را به پایان برساند

آتش‌سوزی در شهرک صنعتی با 5 مصدوم؛ حال 2 نفر وخیم است

رکورد تردد در جاده‌های تهران؛ ثبت بیش از 21 میلیون خودرو در فروردین

بارش‌های کشور 35 درصد کمتر از نرمال؛ لزوم اصلاح مصرف آب

300 هزار فقره وام ضروری 50 میلیون تومانی به بازنشستگان پرداخت می‌شود

رفع ابهام درخصوص مالیات بر ارزش افزوده پرداختی به فروشندگان کالا و خدمات

سرعت انتشار One UI 8 سریع‌تر از One UI 7 خواهد بود

حل مشکلات ساختاری وابسته به جناح‌ها نیست

گروگان‌گیری دختر جوان توسط سارق موادفروش؛ راز سیم کارت 5 میلیاردی چه بود؟

کولر جان کودک 2 ساله را گرفت

سردبیر روزنامه «رای الیوم»: اسرائیل در وضعیت فروپاشی معنوی بی‌سابقه‌ای قرار دارد

مالیات‌دهی اسنپ و تپسی از جیب راننده!

زلنسکی: هر لحظه احتمال برقراری آتش‌بس با روسیه وجود دارد