پیام ویژه

آخرين مطالب

کاهش میانگین نرخ بهره بین بانکی به 19.7 درصد چه تبعاتی برای اقتصاد ایران دارد؟ گزارش

کاهش میانگین نرخ بهره بین بانکی به 19.7 درصد چه تبعاتی برای اقتصاد ایران دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /پایان هفته گذشته، رییس کل بانک مرکزی در پستی اینستاگرامی از کاهش میانگین نرخ سود بین بانکی به 19.7 درصد خبر داد. با وجود اینکه ناصر همتی این کار را در راستای کاهش تورم و رکود در کشور می‌داند، اما برخی کارشناسان بر این باورند که این اقدام می‌تواند تبعاتی را متوجه بخش‌ها و شاخص‌هایی کند که بانک مرکزی درصدد است با بهبود آنها، وضعیت اقتصادی را از حالت فعلی خارج کند. به باور کارشناسان اقدام جدید بانک مرکزی هدفمند و برای حمایت از الگویی خاص در اقتصاد است. اما در شرایط کرونا که کسب و کارها با مشکلات بزرگی از جمله نبود تقاضا و تورم کالاهای اولیه و اساسی برای تولید روبه‌رو هستند، کاهش نرخ سود می‌تواند سیگنالی به بازار برای کاهش احتمالی نرخ سود سپرده‌ها و فرار سرمایه از بانک‌ها به سایر بازارها باشد. با وجود اینکه مهم‌ترین ابزار در دسترس بانک مرکزی، تغییر سود برای کنترل و بهبود برخی شاخص‌هاست، اما چرا در چند سال اخیر بارها و البته بدون دلایل موجه از این ابزار استفاده شده است؟ آیا در سایر کشورها نیز نرخ سود بین بانکی نیز به صورت مستمر تغییر می‌کند یا در ایران است که سیاستگذار از این ابزار استفاده‌هایی چند باره می‌کند؟
کاهش انتظارات تورمی دلیل اصلی کاهش نرخ سود بین بانکی
همتی در یادداشت اینستاگرامی خود در خصوص دلیل کاهش میانگین نرخ سود بین بانکی نوشت: « با توجه به کاهش انتظارات تورمی (که یکی از نشانه‌های آن، کاهش نرخ معاملات حواله‌های ارزی صادرکنندگان عمده به کانال 22 هزار تومان به ازای هر دلار در پایان هفته گذشته در سامانه نیماست) و عدم ضرورت افزایش نرخ سود، برنامه بانک مرکزی بر مبنای قرار دادن نرخ سود حول میانگین دالان نرخ سود است. ضمن آنکه بانک مرکزی برای پرهیز از افزایش نرخ سود به دنبال اجرا و نظارت بر محدودیت رشد ترازنامه بانک‌هاست.» بر اساس تعاریف، نرخی که بانک‌ها به ذخایر یا پایه پولی دسترسی پیدا می‌کنند، نرخ بهره بین بانکی است که آمارها نشان می‌دهد در سه ماه مرداد، شهریور و مهر به ترتیب 14.8، 17 و 20 درصد بوده که با تصمیم اخیر بانک مرکزی به 19.7 درصد کاهش یافته است. در کمتر از 24 ساعت از انتشار این نوشته بسیاری از کارشناسان اقتصادی نسبت به تبعات این تصمیم هشدارهایی دادند. به عنوان مثال کامران ندری عنوان کرد که « این نرخ قیمتی است که بانک‌ها بابت تامین کسری ذخایرشان پرداخت می‌کنند به همین منظور بانک‌ها هم از کاهش آن خرسند می‌شوند.» به باور ندری «کاهش نرخ بهره بین بانکی قطعا تاثیراتی خواهد داشت، چراکه هزینه تامین ذخایر و منابع برای بانک‌ها هم کم می‌شود؛ بنابراین هر نوع سرمایه‌گذاری جذاب خواهد شد و بانک‌ها با قدرت خلق پول به حوزه خرید سهام، خرید املاک و... وارد می‌شوند.»
کاهش نرخ سود بانکی سمی مهلک برای اقتصاد
احمد حاتمی‌یزد، مدیر سابق بانکی نیز در این خصوص به «اعتماد» گفت: « تعیین نرخ بهره بین بانکی به میزان عرضه و تقاضا برمی‌گردد و در شرایطی ممکن است نرخ بهره بین بانکی رقابتی هم باشد، در صورتی که بانکی دارای منابع بیشتری باشد و مشتری مناسبی هم برای ارایه تسهیلات نداشته باشد به بانک‌هایی که نیاز داشته باشند این منابع را می‌دهد.» حاتمی‌یزد با بیان اینکه این نرخ بهره معمولا یک شبه یا نهایتا یک هفته‌ای تسویه می‌شود، اظهار داشت: « بانک‌های وام‌گیرنده نیز این تسهیلات را معمولا برای پرو‍ژه‌هایی که مشتری دارند، می‌دهند و این قضیه تاثیری در نرخ بهره سپرده برای مشتریان ندارد زیرا موقت بوده و زمان آن محدود است.» این کارشناس ارشد بانکی با بیان اینکه در شرایط فعلی اصلا به صلاح اقتصاد نیست تا نرخ بهره سپرده‌ها کاهش پیدا کند، افزود: «در شرایطی که نرخ تورم در محدوده50 درصد است این اقدام بانک مرکزی همانند سمی مهلک برای اقتصاد کشور خواهد بود و به ضرر مردم است. در شرایط تورمی بهترین تصمیم افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی است نه کاهش آن، ضمن آنکه این وام‌ها را معمولا افرادی از بانک‌ها می‌گیرند که با آن سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف ملک و سهام و... می‌کنند و اغلب پس از یک‌سال ارزش دارایی‌شان تا 50 درصد رشد می‌کند و حتی با نرخ بهره کنونی نیز تا 30 درصد سود می‌کنند این در حالی است که کارگران و کارمندان معمولا از این وام‌ها سودی نصیب‌شان نمی‌شود.»
فشار تورمی ناشی از افزایش نقدینگی
این کارشناس بانکی به افزایش نقدینگی به عنوان یکی از علل این تصمیم نیز اشاره کرد و گفت: «در صورتی که نرخ سود سپرده بالا برود پس‌انداز در بانک‌ها هم افزایش پیدا می‌کند. در حالی که تمرکز بانک مرکزی باید بر کنترل میزان نقدینگی باشد، اما دیده می‌شود که به دنبال کاهش نرخ بهره بین بانکی و حذف 4 صفر از اسکناس‌هاست که به گمان من تنها می‌توان اسم آن را سرگرمی گذاشت، زیرا در نهایت هیچ نتیجه‌ای در پی نخواهد داشت. تمرکز بر کاهش رشد نقدینگی بر میزان تورم تاثیرگذار خواهد بود. در صورت عدم توجه به این موضوع فشار بر طبقات محروم جامعه هر روز بیشتر شده و این افراد هر روز فقیرتر خواهند شد و افراد ثروتمند نیز هر روز غنی‌تر می‌شوند.»
پیگیری سیاست انبساطی پول با کاهش نرخ بهره بین بانکی
کامران ندری، اقتصاددان نیز با بیان اینکه پایین آمدن نرخ بهره در بازار بین بانکی منجر به خلق پول برای بانک‌ها می‌شود، اظهار داشت: « این اقدام به آسان‌تر شدن سرمایه‌گذاری بانک‌ها یا پرداخت آن به مردم منجر می‌شود این یک سیاست انبساطی پولی است. بانک‌ها ممکن است در پایان روز با کسری منابع یا مازاد منابع مواجه باشند. یعنی بانک‌ها شاید ذخایر کافی برای تسویه بین بانکی نداشته باشند. بانک‌ها موظف هستند در پایان روز تمام ورود و خروج پول از بانک را تسویه کنند. طبعا برای اینکه هر روز این تسویه اتفاق بیفتد، باید بانکی که مازاد دارد، منابع خود را در اختیار بانکی که کسری دارد، قرار دهد. پس برای تسویه کسری و مازاد یک نوع معامله بین بانک‌ها اتفاق می‌افتد. این معامله ذخایر بانک‌ها نزد بانک مرکزی در یک بازار اتفاق می‌افتد که اصطلاحا به آن بازار بین بانکی گفته می‌شود.» ندری در بخش دیگری از سخنان خود به تاریخچه نرخ بهره بین بانکی در ابتدای سال جاری اشاره کرد و گفت: «در ابتدای سال نرخ بهره بین بانکی در محدوده 8 تا 10 درصد بود که پس از آن رشد کرد و امروز به 19.7 درصد رسیده است.» این کارشناس بانکی در پاسخ به این پرسش که این اقدام چه منفعتی برای اقتصاد در پی دارد؟ افزود: «منفعت کاهش نرخ بهره بانکی به همه بازارها و فعالان بازار می‌رسد و ضرر آن به کل کشور؛ چراکه موجب خلق پول و ایجاد تورم خواهد شد.»
سیاست‌های ضد و نقیض بانک مرکزی
ندری با اشاره به پیام اینستاگرامی رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: «نکته دیگری که جز کاهش نرخ بهره بین بانکی در این پیام مطرح بود، ایجاد محدودیت در ترازنامه‌های بانکی است که باعث کاهش رشد نقدینگی در بانک‌ها می‌شود و این سیاست انقباضی است و این دو سیاست یکدیگر را نقض می‌کنند. در صورتی که بانک مرکزی نرخ بهره را افزایش و محدودیت برای کنترل ترازنامه در نظر می‌گرفت آن زمان این دو سیاست با یکدیگر همسو بود.» این کارشناس مسائل پولی و بانکی خاطرنشان کرد: «البته در اقتصاد ما نسبت به افزایش نرخ بهره حساسیت وجود دارد و این قبیل از حساسیت‌ها باعث می‌شود تا بانک مرکزی سیاست‌های متناقضی وضع کند که از یک سو نرخ بهره بین بانکی کاهش یابد و از سوی دیگر ترازنامه بانک‌ها بیش از 2 تا 2.5 درصد رشد نکند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/599130/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی دولت جدید ترکیه با حضور یک زن؛ اردوغان تمام کابینه خود را تغییر داد

رهبر انقلاب: امام به مردم اعتماد داشت/ امام از سرآمدان تاریخ ماست؛ سرآمدان را نه می‌شود حذف کرد نه می‌شود تحریف کرد/ "ما می توانیم" کلید حل همه مشکلات است/ انتخابات امسال بسیار مهم است؛ دشمن از همین حالا، توپخانه های خود را به سمت انتخابات روشن کرده است

الگوی پیشرفت تراز اسلام

جزئیات خدمات‌دهی ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت همزمان با تغییر ساعت کاری ادارات

اقدام جدید توئیتر برای تشخیص تصاویر جعلی

سید حسن خمینی: امام مبارزات خودشان را از مسیر «بیداری دل‌ها» طی کردند/ باید حفظ جمهوریت نظام را نصب العین خودمان قرار بدهیم/ فقهی که امام معرفی کردند فقه جامد، خشک، درجا زننده و متحجر نیست/ جمهوری اسلامی نظامی است که حتما مردم باید در آن احساس رفاه کنند

گاز، پیشران گسترش همکاری‌های دوجانبه و منطقه‌ای ایران و ترکمنستان

سردرگمی وکلای ترامپ در خصوص ارائه اسناد حمله آمریکا به ایران

سن بازنشستگی چه تغییری می‌کند؟

آیا اژدهای زرد برای حمله به تایوان خیز برداشته است؟

فروش بلیت چارتری از مبدأ و به مقصد تهران در 6 شهر ممنوع است

کاهش دما و بارش باران در نوار شمالی کشور

آیا طرح «یک کمربند-یک جاده» چین به جایی می‌رسد؟

واردات تخم مرغ نطفه‌دار مرغ‌گوشتی کلید خورد

چیپست Snapdragon 8 Gen 2 حتی از A16 Bionic اپل هم گران‌تر است

مراسم سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (س) در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران/ رهبر انقلاب: امام به مردم اعتماد داشت/ امام از سرآمدان تاریخ ماست؛ سرآمدان را نه می‌شود حذف کرد نه می‌شود تحریف کرد/ "ما می توانیم" کلید حل همه مشکلات است

بازدید شهردار تهران از درمانگاه موقت شرکت شهر سالم در بهشت‌زهرا (س)

قول سخت فرزین در واشنگتن/ تورم به کانال 30 درصد می‌آید؟

بازدید شهردار تهران از درمانگاه موقت شرکت شهرسالم در بهشت زهرا (س)

جزئیات تراشه Tensor 3 گوگل منتشر شد

مراودات شهردار تهران و وزیر ارشاد برای ساماندهی محدوده تئاترشهر

هوا در کدام مناطق پایتخت آلوده و در کدام مناطق پاک است؟

دو تغییر مهم در سهمیه‌های آزمون کارشناسی ارشد سال 1402

سیاست تثبیت ارزی، آتش دلالی بازار خودرو را خاموش کرد

سیدحسن خمینی: جمهوری اسلامی بزرگترین میراث امام راحل است

وقوع زمین‌لرزه 4.7 ریشتری در گهواره کرمانشاه

ترافیک هراز و کندوان پرحجم و سنگین است

آیا چین به دنبال دخالت نظامی در کشورهای آسیایی است؟

مراسم سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (س) در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران/ سید حسن خمینی: جمهوری اسلامی بی تردید بزرگترین میراث امام است، نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیش

احتمال دارد مایکروسافت، اکتیویژن را از بازار بریتانیا خارج کند

نامه‌های عاشقانه؛ روایتی از ناگفته‌های آقا روح‌الله

تحریم مسکو کار خود را کرد:کاهش 82 درصدی صادرات روسیه به اروپا

آغاز مراسم سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (س) در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران

با این هیت سینک دیگر SSD پلی‌استیشن 5 شما داغ نمی‌کند

فاضلی: جواد ظریف نکته بدیهی اما مهم گفته

کنترلرهای جدید نینتندو سوییچ در چهار رنگ مختلف معرفی شدند

امام خمینی(ره) معماهای حل‌نشده‌ بزرگان را حل کرد

تعداد پیش‌خریدهای Final Fantasy 16 بسیار کم‌تر از حد انتظارات بوده است

دست‌نوشته منتشرنشده شهید مطهری در بازداشتگاه پس از قیام 15 خرداد

نقش رهبری 44 ساله نظام در حفظ انقلاب

حاج‌قاسم و امام؛ عاشقانه‌ای که از یک عکس شروع شد

14 خرداد 68؛ یک اتفاق تلخ، یک انتصاب شایسته

حقوق مادر پس از فوت به چه کسانی می‌رسد؟

رهبر انقلاب 14 خرداد در حرم مطهر امام خمینی(ره) سخنرانی می‌کند

رئیسی به رئیس جمهور و نخست وزیر هند تسلیت گفت

آیا گشایش بزرگ برجامی در راه است؟

افزایش رشد مو با این خوراکی‌ها

واکنش حاج احمدآقا به خبر بیماری امام/ او بیماری را چگونه روایت می کند؟

مجید تفرشی، پژوهشگر تاریخ در تایید یادداشت ظریف: ‏در دور دوم جنگهای ایران و روس، نیروهای روسیه در آستانه فتح کامل ایران بودند / گزینه ی بهتر از ترکمانچای منفور نبود

سهم اندروید 13 به 15 درصد رسید؛ ادامه صدرنشینی اندروید 11

© - www.payamevijeh.ir . All Rights Reserved.