پیام ویژه

آخرين مطالب

گرانی عجیب در پایان عمر دولت/ وعده‌هایی با تحقق وارونه +جدول گزارش

گرانی عجیب در پایان عمر دولت/ وعده‌هایی با تحقق وارونه +جدول
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - حدود 6 ماه از وعده وزیر صمت برای کاهش قیمت کالاهای اساسی گذشته اما قیمت‌ها نه تنها در مدار نزولی قرار نگرفته بلکه به صورت «رسمی» شاهد افزایش وحشتناک نرخ برخی کالاها در سال جدید هستیم.
به گزارش مشرق ، 58 روز از سال 1400 می‌گذرد و علی رغم تمام وعده‌های داده شده مبنی بر جلوگیری از افزایش بی ضابطه قیمت کالاها، به ویژه کالاهای اساسی، آنچه که رخ داد خلاف این وعده‌ها و رشد لجام گسیخته قیمت‌ها آن هم به صورت رسمی بود که از جمله آنها باید به تغییر قیمت شکر، مرغ، روغن، نان، خودرو و سیمان اشاره کرد.
یک گذاره مشترک در مورد گرانی کالاها این است که قبل از افزایش قیمت، هیچ نهادی چه در سطح وزارت خانه و چه در سطح سازمان‌های ذی نفع، گرانی و افزایش قیمت را نمی‌پذیرند و شروع به تکذیب اخبار می‌کنند اما پس از چند روز و در لا به لای خبرهای روزانه، خبر گرانی را هم تأیید می‌کنند.
بیشتر بخوانید:
اقلام خوراکی در دولت روحانی 400 تا 500 درصد گران شدند
نکته قابل توجه آنکه در کشورهای توسعه یافته، دولت دخالتی در بازار ندارد و مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت نهایی کالا را تعیین می‌کند اما در ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه، دولت برای حمایت از بخش تولید و «تنظیم بازار» دخالت‌های بی حد و حصری در فرایند تولید تا عرضه کالا دارد. همین امر موجب شده نه تنها نفعی به مصرف کننده نهایی و تولیدکننده نرسد بلکه میان قیمت مصوب و قیمت بازار تفاوت فاحشی وجود داشته باشد.
مصداق این موضوع نیز نرخ نان است. اگرچه دولت به بهانه عدم افزایش قیمت نان، نرخ گندم را مطابق میل کشاورزان اصلاح نکرد اما از این طرف نانواها که بخشی آرد یارانه ای و بخشی دیگر آرد نیمه یارانه ای دریافت می‌کنند، راسا اقدام به افزایش قیمت این کالای اساسی کرده اند به شکلی که در حال حاضر نان در بازار چند نرخی شده و تا 50 درصد نیز رشد قیمت را تجربه کرده است. دلیل این امر نیز مسائلی همچون افزایش هزینه نیروی کار، هزینه حمل و نقل، اجاره بها و … عنوان شده است.
باید در نظر داشت که همه این موارد در حالی رخ می‌دهد که وزاری اقتصادی دولت از جمله وزیر صمت در پاییز سال گذشته وعده نزولی شدن قیمت کالاها به ویژه کالاهای اساسی از «هفته آینده» را داده بودند.
شیب تند قیمت‌ها و رکود بازار / ‏‬ مصرف برنج امسال 20 درصد کاهش یافت
قاسمعلی حسنی دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی اظهار داشت: طی 3 سال گذشته، با افزایش قیمت در انواع کالاها به ویژه مواد غذایی مواجه بودیم؛ طی دو ماه گذشته از سال جاری نیز کالاها به تبعیت از روال گذشته اما با شیب تندتر، با افزایش نرخ مواجه شده اند. به عنوان نمونه روغن در همین دو سه روز 35 درصد افزایش قیمت داشته است. این در حالیست که روغن یکی از اصلی ترین کالاهای مصرفی مردم است.
وی افزود: افزایش این چنینی قیمت تنها ثمری که دارد کاهش قدرت خرید مردم است؛ به عنوان مثال بررسی‌ها نشان می‌دهد که طی سال جاری مصرف برنج 20 درصد با کاهش مواجه شده است.
حسنی با بیان اینکه این مدل افزایش قیمت غیرمنطقی و غیرعرف است، گفت: مکانیزم بازار دخالت چندانی در وضعیت قیمت‌ها و عرضه کالاها ندارد بلکه دولت بیشترین نقش را در این بخش ایفا می‌کند و بیشترین دخالت را دارد. همین دخالت‌ها موجب 5 نرخی شدن شکر در بازار شده است و یا در دوره‌ای شاهد کمبود و حتی نبود کالاهایی همچون روغن و مرغ در بازار بودیم. در این شرایط نباید از نقش دلالان در شبکه توزیع هم غافل بود؛ شبکه توزیع در ایران معیوب است و باید اصلاح شود.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی تصریح کرد: همچنین در کنار کاهش قدرت خرید مردم، شاهد بروز یک رکود و عدم خرید و فروش در بازار هستیم. این رکود به ویژه در حوزه‌هایی که احتمال افزایش قیمت دارند، بیشتر محسوس است.
وی ادامه داد: البته باید وضعیت سیاسی کشور را نیز در نظر گرفت؛ با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری و تعیین دولت جدید، بازار تقریباً تا اوایل مهر ماه در یک رکودی سر خواهد کرد، چراکه همه نگاه‌ها به نحوه چینش وزرا و … خواهد بود.
گلایه توأمان مصرف کننده و تولیدکننده
به نظر می‌رسد دولت در این ماه‌های پایانی عمر خود اهمیتی به وضعیت بازار و به ویژه قیمت کالاها نمی‌دهد و همچون مردم منتظر به اتمام رسیدن دوره خود است. خطری که در این باره وجود دارد تهدید معاش مردم و جولان سودجویان و دلالان در بازار است که با سوءاستفاده از این شرایط هر روز یک نرخی برای کالاها اعلام کنند و با انبارش کالاها، عملاً بازار را در دست بگیرند.
بی تدبیری و عدم شفاف سازی در خصوص نحوه تعیین و تغییر قیمت‌ها که زمینه سواستفاده را فراهم کرده است، موجب شده طی سال‌های گذشته قدرت خرید عموم مردم میانگین 40 درصد کاهش یابد؛ این یعنی بسیاری از مردم در دهک‌های پایین‌تر درامدی قرار گرفته اند.
نکته قابل توجه دیگر آنکه در اغلب کالاها به صورت رسمی مجوز افزایش قیمت به زنجیره تولید داده شده است اما باز هم شاهد گلایه تولیدکنندگان هستیم و آنها این میزان افزایش قیمت را کافی نمی‌دانند؛ به عنوان نمونه اگرچه قیمت لوازم خانگی کوچک به طور متوسط 25 درصد افزایش یافت اما باز هم تولیدکنندگان و فروشندگان از عدم همخوانی هزینه‌ها و قیمت نهایی گلایه دارند.
دولت بازار را رها کرده و معطل توافق با غرب است
در همین رابطه علی جدی نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: اگرچه کنترل بازار از وظایف دولت است، اما طی یک سال گذشته دولت این بخش را رها کرده و همه چیز را به توافق با کشورهای غربی گره زده است تا در صورت حصول نتیجه، بگوید که اینها متأثر از توافق با غرب است. متأسفانه دولت به همه چیز نگاه سیاسی دارد.
وی افزود: سال گذشته متولیان دو وزارتخانه صمت و کشاورزی در مورد نحوه کنترل و رصد بازار توافقاتی کرده بودند اما به نظر می‌رسد دولت اراده‌ای برای کنترل اوضاع ندارد، از این رو وزارتخانه‌ها نیز به دنبال منافع خودشان هستند. البته باید توجه داشت که فقط قیمت مواد غذایی گران نشده است بلکه کالاهای دیگری همچون سیمان، لوازم خانگی، تایر و … نیز رشد قیمت داشته اند. همچنین از آن طرف هزینه‌ها برای بخش تولید و عرضه همچون هزینه حمل و نقل با رشد مواجه بوده اند.
وقتی 15 نفر از دولت کاندید شده اند، رهاشدگی بازار تعجبی ندارد
جدی در ادامه تصریح کرد: اگرچه با تغییر سال افزایش قیمت‌ها اجتناب ناپذیر است اما وضعیت امسال متفاوت‌تر از سال‌های قبل بوده است چراکه در بازار کنترلی وجود ندارد؛ به عنوان مثال افزایش 35 درصدی روغن یکی از همین موارد غیرمنطقی است.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: البته وقتی 15 نفر از دولت برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده اند، دیگر جای تعجب نیست که بازار و معیشت مردم به حال خود رها شود.
وی افزود: این مدل رهاشدگی بازار زمینه را برای جولان سودجویان به خصوص برای دلالان و واردکنندگانی که کالاهای خود را احتکار و انبار کرده اند و منتظر فرصتی برای بهم ریختن بازار و کسب سودهای کلان هستند، فراهم می‌کند. بنابراین نحوه مدیریت دولت بسیار حائز اهمیت است زیرا می‌تواند از انبارش کالاها جلوگیری کرده و کالای مورد نیاز مردم را به درستی در بازار عرضه وشرایط را کنترل کند.
جدی همچنین با اشاره به تأثیر منفی ارز 4200 تومانی، تصریح کرد: نظر مجلس بر حذف این ارز و رسیدن سوبسید به دست مصرف کننده بود اما دولت اصرار به تداوم این سیاست ارزی خود داشت که در نهایت نیز نظر دولت به کرسی نشست؛ منتهی موضوعی که وجود دارد این است که این سیاست ارزی دولت نفعی برای مصرف کننده نداشته و منافع آن فقط به واردکنندگان و افرادی که به دنبال رانت هستند، رسیده است.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه شاهد بودیم که اغلب کالاهای مشمول ارز 4200 تومانی به جای فروش با نرخ پایین، در بازار آزاد و با نرخ‌های بالایی عرضه شدند. بنابراین تنها نتیجه حاصله از این سیاست ارزی دولت، گسترش رانت، رهاشدگی بازار و بی اعتمادی مردم بود.
تغییر قیمت برخی از کالاها طی 58 روز 1400

کالا درصد افزایش رسمی قیمت
روغن مایع35 درصد
روغن جامد30 درصد
نان50 درصد
شکر72 درصد
مرغ22 درصد
لوازم خانگی کوچک25 درصد
خودرو9 درصد
سیمان20 درصد
البته باید اشاره شود که در مورد شکر و نان هنوز به صورت رسمی، افزایش قیمت اعلام نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/664550/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «سلطانی‌پور»

زمان تشکیل دولت وحدت ملی فلسطین فرا رسیده است

مجری شبکۀ گلستان در برنامه زنده بیهوش شد

دردسرهای آموزش مجازی برای خانواده‌ها؛ مادرانی که بلاتکلیفند

تلاش بازار طلا و سکه برای افزایش قیمت؛ دلار به نیمه کانال 50 هزار تومان رسید

مخالفت وزیر صمت با محدودیت واردات لوازم خانگی

اپل همزمان‌ با توسعه مودم 5G از همین‌ حالا به استاندارد 6G فکر می‌کند

هشدار سونامی، بعد از زلزله 7 ریشتری فیلیپین

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: اگر می‌خواهید آنفلوانزا نگیرید، واکسن بزنید!

وداع اسلام‌شهری‌ها با ‌شهید مدافع حرم‌

فرزین: هدف بانک مرکزی مهار تورم بدون آسیب به رشد اقتصادی است

پایان فناوری‌های 2G و 3G در آمریکا

مراسم تشییع پیکر آیت‌الله محمدرضا رحمت در حسینیه جماران برگزار شد

موسوی لاری: آیت‌الله رحمت یکی از بهترین یاران امام خمینی(س) بود

سخنگوی وزارت خارجه: تضمین لازم درباره استفاده از پول ایران در قطر را دریافت کردیم/ دولت آمریکا اکنون یک طرف جنگ است

سرقت 20 میلیاردی مرد ورشکسته از طلافروشی

فرهیختگان مدعی شد: آمارهای متناقض درباره علل آلودگی هوا

آتش سوزی کپسول گاز پژو 206 در تهران

کارشناس صداوسیما: هیچ راه حلی برای رفع آلودگی هوا از طرف مسئولین صورت نگرفته است

عیدی 10 تا 15 میلیون تومانی کارگران در نوروز 1403

واکنش وزیر اقتصاد به انحلال موسسه نور

رکورد سرعت انتقال داده با یک فیبرنوری جدید شکسته شد: 22.9 پتابیت بر ثانیه!

به دوگانگی دیپلماسی و میدان پایان دهید/ در بازوهای اجرایی هیچ حکومتی در جهان تعارض و دوگانگی نیست

اسرائیل به دنبال جنگی طولانی و حذف 3 رهبر حماس است

پنجاه و نهمین روز جنگ غزه/ شمار نظامیان کشته شده اعلام شده اسرائیل به 401 نفر رسید/شهادت 464 فلسطینی در کرانه باختری

فروش داروی سقط جنین در سوپرمارکت‌های کردستان!

وزیر نیرو: صنعت برق حدود 100 همت بدهی دارد

راهبردهای دولت سیزدهم در بهره‌برداری از پروژه‌های استان البرز

افراد دارای معلولیت مطالبات خود را در سامانه«من شهردارم»ثبت کنند/ آمادگی کامل شهرداری در انجام وظایف در حوزه معلولین

کشف 500 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس؛ 16 متهم دستگیر شدند

بیت‌کوین رکورد زد

وزیر اقتصاد: کروکی‌ آنلاین به‌زودی محقق می‌شود

مدیرعامل پیام‌رسان سروش بازداشت شد

زخم دوباره اعتباری‌ها

وزارت نفت در خصوص مازوت‌سوزی به مردم پاسخ دهد/ عملکرد ضعیف دولت‎ها در اسقاط خودروهای فرسوده

شمار نظامیان کشته شده اعلام شده اسرائیل به 401 نفر رسید

انعقاد قرارداد شهرداری تهران با شرکت بهمن موتور با هدف تامین 85دستگاه خودرو با کاربری خدمات شهری

بهسازی کانال جعفرآباد در تراز زیرین میدان تجریش در حال اجرا است

لایحه موافقتنامه تاسیس مراکز فرهنگی بین ایران و روسیه تصویب شد

دفاع رئیس سازمان برنامه از افزایش سن بازنشستگی؛ تصمیم مجلس انتخاب معقولی است

همه نقاط اسرائیل در تیررس پهپاد‌های جنگی است

برگزاری برنامه های روز جهانی و هفته ملی افراد دارای معلولیت در منطقه 13

حضور مدیران شهری و فرهنگی در آخرین شب اجرای نمایش «بهشت در آتش»

افزایش سطح آگاهی دانش‌آموزان مقطع ابتدایی منطقه 21 تا پایان امسال با محوریت تفکیک زباله از مبداء

ادعای مشرق: مدیرعامل پیامرسان سروش بازداشت شد

«رکنا» در ماجرای باجناق‌های داریوش مهرجویی مجرم شناخته شد

مروری بر اقدامات اسنپ برای افراد دارای معلولیت / راحتی برای همه

اسامی 6 شرکتی که سود سهام عدالت را واریز نکردند اعلام شد

مردم حساب شما را به پای کل سیستم می‌‏نویسند

سه پیشنهاد برای کاهش آلایندگی خودروهای پایتخت

© - www.payamevijeh.ir . All Rights Reserved.