پیام ویژه

آخرين مطالب

یادداشت/

مشروعیت حقوقی - مشروعیت سیاسی/ شرط مشروعیت حاکمیت در زمان غیبت چیست؟ سياسي

مشروعیت حقوقی - مشروعیت سیاسی/ شرط مشروعیت حاکمیت در زمان غیبت چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرط مشروعیت حاکمیت در زمان غیبت، یکی جامع شرایط بودن حاکم است و دیگر این که مردم او را به حاکمیت بپذیرند. اما این حاکمیت به سادگی رابطه ی دو نفر نیست که یکی به دیگری وکالت بدهد و تصرفات او از نامشروع به مشروع تبدیل شود. نقطه ی آرمانی در مشروعیت حاکمیت، پذیرش آن توسط صد در صد مردم است و نقطه ی حضیض کامل، مخالفت صد در صد مردم است.

پایگاه خبری جماران: برای حفظ نظم جامعه، قوانین باید دقیق، قاطع، صریح و فراگیر باشند. هر ابهام یا اجمالی می تواند نظم جامعه را مختل کند و در جامعه ی بدون نظم، ارباب زر و زور و تزویر، بر سرنوشت مردم مسلط خواهند شد. البته نظم فقط در کنار عدالت می تواند جامعه را به درستی اداره کند. نظم شرط لازم است ولی کافی نیست.
در ماده ی 443 قانون آیین دادرسی مدنی، فصل مجزایی، مواعد را بیان می کند: شبانه روز 24 ساعت، هفته هفت روز، ماه سی روز و سال دوازده ماه تعیین شده است. چرا؟ چون نباید در مهلت ها و مدت هایی که در قانون یا حکم قضایی تعیین می شود، هیچ ابهام و اجمالی باشد. در اعتبار حقوقی، فرقی بین قانونی، که با رأی مثبت نصف به اضافه ی یک حاضرین در مجلس تصویب شده، و قانونی که با بالای نود درصد نمایندگان تصویب شده نیست. هم چنین، فرقی بین مقامی که با رأی نصف به اضافه ی یک رأی دهندگان و مقامی که با رأی بیش از نود درصد واجدین شرایط انتخاب شده نیست. 
معمولا پس از فراغت از بحث مشروعیت قانونی، مشروعیت سیاسی مطرح می شود. عموما حاکمیتی که مشروعیت سیاسی دارد، مشروعیت قانونی هم دارد، اما نمی توان ادعا کرد هر حاکمیتی که مشروعیت قانونی دارد، مشروعیت سیاسی هم دارد. در واقع، مشروعیت سیاسی کمیتی بین صفر و یک یا رنگی بین سفید و سیاه نیست، بلکه خاکستری است. این رنگ به ندرت سفید یا سیاه می شود.
حاکمیت بر مبنای نظریه ی ولایت فقیه را، از جهت مشروعیت می توان دو گونه دانست:
الف - پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) یا نماینده ی خاص آنان، مانند مالک اشتر(ره) و نیز در زمان غیبت، نایب عام، فقیه جامع شرایط، در صورتی که منحصر به فرد باشد. در این چند صورت، مردم شرعا موظف به اطاعت از ولی مزبورند و موافقت یا مخالفتشان تأثیری در این وظیفه ندارد. اگر اطاعت کنند، وظیفه ی خود را انجام داده اند و اگر مخالفت کنند، معصیت کرده اند. البته این که وظیفه ی خود آنها چیست و آیا موظفند در اِعمال حاکمیت نظر مردم را ملاحظه کنند یا نه و اگر مردم آنها را نخواستند چه وظیفه ای دارند، بحث دیگری است.
ب - فقیه جامع شرایط در زمان غیبت امام معصوم(ع) در صورتی که متعدد باشند. در این فرض نظریات مختلفی در چگونگی اِعمال حاکمیت فقهاء متعدد وجود دارد، که قانون اساسی، نظریه ی انتخاب مردم را پذیرفته است. یعنی از چندین فقیه جامع شرایط ولایت، هر کدام را که مردم برگزیدند، حاکمیتش مشروعیت پیدا می کند. نه این که مردم به کسی مشروعیت بدهند، بلکه شارع مقدس، به منتخب مردم اجازه ی اِعمال حاکمیت می دهد. در بسیاری از احکام فقهی نظیر چنین تشریعی وجود دارد. مثلا تصرفات الف در اموال ب مشروعیت ندارد، اما وقتی ب الف را وکیل در تصرفات کند، شارع مقدس به تصرفات الف مشروعیت می دهد. 
معلوم شد که شرط مشروعیت حاکمیت در زمان غیبت، یکی جامع شرایط بودن حاکم است و دیگر این که مردم او را به حاکمیت بپذیرند. اما این حاکمیت به سادگی رابطه ی دو نفر نیست که یکی به دیگری وکالت بدهد و تصرفات او از نامشروع به مشروع تبدیل شود. نقطه ی آرمانی در مشروعیت حاکمیت، پذیرش آن توسط صد در صد مردم است و نقطه ی حضیض کامل، مخالفت صد در صد مردم است. در عمل هیچ یک از این دو صورت اتفاق نمی افتد.
در اینجا سیره و روش عقلاء بر این است که تلاش می کنند موافقت حداکثرِ ممکن از مردم تحت حاکمیت را جلب کنند و چون عملا امکان جلب موافقت همه ی مردم وجود ندارد، حاکمیتی که به این ترتیب ولایتش مشروعیت پیدا کرده، باید تا جایی که ممکن است، مصالح و خواسته های اقلیت را هم در حاکمیت خود لحاظ کند، چرا که نپذیرفتن نظر اقلیت در تعیین حاکم، از باب ضرورت است: جامعه بدون حاکم ممکن نیست، ترجیح اقلیت بر اکثریت عقلاً قبیح است، ترجیح اکثریت بر اقلیت، چاره ی تعارض است. اما بر طبق قاعده ی پذیرفته شده در بین فقهاء و بلکه همه ی عقلاء: اقدام ضروری، فقط به اندازه ی رفع ضرورت مجاز است. 
با این مقدمات معلوم می شود که بر اساس نظریه ی ولایت فقیه، با قرائت قانون اساسی، موافقت هر یک نفر با حاکمیت، یک درجه به مشروعیت آن اضافه می کند. به عبارتی، رنگ خاکستری مشروعیت حاکمیت را یک درجه به سفید نزدیک تر می کند.
بزرگ ترین نقش را در افزایش یا کاهش مشروعیت حاکمیت، مراجع نهایی به عهده دارند، مانند محاکم تجدید نظر، دیوان عالی کشور، دیوان عدالت اداری، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، ریاست جمهوری و در نهایت رهبری نظام. چون این مراجع، در مسائلی که به آنها می رسد، حرف آخر را می زنند، اگر مردم مشکلاتشان را تعقیب کنند و در هریک از این مراجع به بن بست برسند، در این صورت، چون از طریق هنجارهای حاکم بر نظام، به بن بست رسیده اند، حل مشکل خود را در خارج از نظام جستجو می کنند و رواج و کثرت این مشکل، می تواند پایه های مشروعیت نظام را متزلزل کند. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/668888/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خرماهای تریاکی به مقصد نرسید

32 شهید در انفجارهای لبنان؛ ممنوعیت ورود «پیجر» از مبادی ورودی بیروت

جزئیاتی جدید از طرح ساماندهی اتباع خارجی

فروش 90 میلیارد تومان کالاهای اموال تملیکی در حراج‌های برخط

خبر مهم درباره تعیین سقف اعتباری برای دسته‌چک

آلمان تعلیق صادرات سلاح به اسرائیل را تکذیب کرد

هشدار پلیس فتا درباره افزایش کلاهبرداری‌ سایبری در تعطیلات

اسرائیل به جنوب لبنان حمله می‌کند؟

ترکیه: اسرائیل به دنبال کشاندن جنگ به لبنان است

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت منصوب شد

قیمت‌گذاری احتمالی گوشی‌های سری شیائومی 15 فاش شد

این خط مترو روز شنبه تعطیل است

لوگو جدید پی پال رونمایی شد

نوسان اندک قیمت سکه امامی؛ آرامش دلار در کانال 59 هزار تومان

افسر «سیا» به جرم تعرض به زنان به 30 سال زندان محکوم شد

ماجرای سرقت طلا با استفاده از نوشیدنی مسموم

بن سلمان: بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین با اسرائیل عادی سازی نخواهیم کرد

آخرین وضعیت مصدومان اتوبوس زائران بوشهری

ماجرای عجیب مخالفت مخالفت محرابیان با حل مشکل نیرگاه‌های برق

رهبر کره شمالی خواستار ارتقای توانایی‌های هسته‌ای کشورش شد

ترافیک سنگین در محورهای هراز و چالوس

زنگ خطر جدی برای مستاجران

پیجر چگونه هک می‌شود؟

نیویورک تایمز: انفجار پیجری بازی جنوب لبنان را عوض می‌کند؟

مقام سابق موساد: اسرائیل باید برای انتقام حزب الله آماده شود

اروپا با پیشنهاد گوگل برای تجزیه شرکت موافقت نکرد

عوامل جنایت صهیونیست‌ها در انفجار پیجرها شناسایی شدند

آخرین مهلت ثبت نام رشته‌های بدون آزمون کنکور اعلام شد

54 درصد رتبه‌های برتر کنکور از 2 دهک بالا

نظامیان آلمانی در عراق می مانند

قیمت مسکن طی یک سال اخیر 17 درصد رشد داشته است

فرزند این دیارم؛ انتصاب نخستین استاندار اهل تسنن در کشور

مرگ اسرارآمیز نوعروس در شب پاتختی

رژیم داعش

نشست هم اندیشی رفع مشکلات درمانی و بیمه ای ایثارگران البرزی برگزار شد

اجرای برنامه‌های مختلف در هفته دفاع مقدس توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران بوشهر

اعزام 8 متخصص چشم پزشک و کادر پرستاری به لبنان

آخرین وضعیت ترافیکی جاده های کشور

معاون رئیس جمهور در امور مجلس: لایحه اصلاح قانون هواپیمایی کشوری تقدیم مجلس شد

روسیه 10 شهرک در منطقه کورسک را آزاد کرد

تنها بازمانده حمله هوایی رژیم صهیونیستی در یک ساختمان مسکونی

انفجار پیجرها؛ هشداری برای امنیت تجهیزات دیجیتال در کشورها

افزایش قیمت بنزین سناریوی محتمل

حمله صبحگاهی حزب الله به پایگاه «المرج»؛ هلاکت یک نظامی صهیونیست

پیشنهاد جدید و باج خواهانه «نتانیاهو» برای پایان جنگ غزه

دادستان کل: بدحجابی باید در کشور جمع شود

پیام‌های RCS در آیفون فعلاً رمزگذاری سرتاسری ندارند

فارن پالیسی: حزب‌الله از 18 سال قبل که اسرائیل را شکست داد قوی‌تر است

فرار دختر 16 ساله از خانه مجردی یک مرد شیطان‌صفت

یارانه‌بگیران این خبر را بخوانند