پیام ویژه

آخرين مطالب

چالش‌های پیش‌روی عادی سازی رابطه عربستان و رژیم اسرائیل بين الملل

چالش‌های پیش‌روی عادی سازی رابطه عربستان و رژیم اسرائیل
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آیا بنیامین نتانیاهو با توجه به موقعیتش به عنوان رئیس راستگرا ترین ائتلاف در تاریخ اسرائیل می تواند خواسته های عربستان را بپذیرد؟

به گزارش جماران به نقل از المانیتور، یک مقام ارشد اسرائیلی این هفته به المانیتور گفت که مذاکرات با میانجیگری ایالات متحده بین رژیم اسرائیل و عربستان سعودی در مورد عادی سازی رابطه در واقع ادامه دارد اما اسرائیل باید برای انجام چنین اقدامی بهای واقعی را از نظر امتیاز دادن به فلسطینی ها بپردازد. این ارزیابی خوش بینانه و در عین حال بدبینانه روز یکشنبه توسط یک مقام ارشد آمریکایی نیز در گفت و گو المانیتور تایید شد.
این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود در این رابطه به المانیتور گفت: « این تمایل در طرف آمریکایی وجود دارد؛ واشنگتن می‌داند که توافق بین اسرائیل و عربستان سعودی به نفع همه طرف‌ها و همچنین منافع خاورمیانه خواهد بود. مشکلات زیادی بین دولت جو بایدن و رهبری عربستان وجود داشت اما در حال حاضر به نظر من طرفین بر این امر غلبه کرده‌اند و این آرزو وجود دارد که تلاش کنیم این توافق تاریخی را که چهره خاورمیانه را تغییر می‌دهد، انجام دهیم.»
این مقام مسئول آمریکایی در عین حال تاکید کرد که مذاکرات برای چنین اقدامی در مراحل اولیه است و با وجود اینکه چشم انداز پیشرفت وجود دارد اما برای جشن گرفتن زود است. این اظهارات اسرائیل و آمریکا در حالی منتشر شد که اخیراً چند سایت خبری از جمله جروزالم پست گزارش‌هایی مبنی بر تسریع تماس‌های آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل در این زمینه منتشر کردند. به گفته یک منبع دیپلماتیک خارجی ناشناس به نقل از جروزالم پست، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل و محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در هفته های اخیر دو بار تلفنی گفتگو کردند و عبداللطیف بن راشد الزیانی، وزیر خارجه بحرین، این تماس ها را تسهیل کرد.
یک منبع ارشد سابق دیپلماتیک اسرائیلی به المانیتور می‌گوید: بحرین مثبت ترین عنصر در این معادله است. آنها بازیگری آرام اما فوق‌العاده مثبت هستند؛ هم به عربستان سعودی متصل هستند و هم روابط خوبی با اسرائیل دارند؛ پایگاه ناوگان پنجم آمریکا در منطقه و بنابراین به واشنگتن نیز متصل هستند. این مربع محوری از واشنگتن شروع می شود، از بیت المقدس، ریاض می گذرد و به بحرین در خلیج فارس و در مقابل ایران ختم می شود ».
الی کوهن، وزیر خارجه رژیم اسرائیل روز شنبه به المانیتور گفت که او معتقد است ممکن است نوعی پیشرفت در مذاکرات عادی سازی بین اسرائیل و عربستان سعودی تا پایان سال رخ دهد.
کوهن همچنین گزارش المانیتور را تأیید کرد که مجمع نقب قرار است در حدود یک ماه دیگر دومین کنفرانس سالانه خود را با شرکت کنندگان قبلی آن - اسرائیل، ایالات متحده، مراکش، امارات متحده عربی، بحرین و مصر- در مراکش برگزار کند. گفته شده که کشورهای دیگری که هنوز طرف قرارداد ابراهیم نیستند نیز در این نشست شرکت خواهند کرد.
سوال مهم این است که آیا یک پیشرفت تاریخی اسرائیل و عربستان واقعا امکان پذیر است؟ احتمالاً، اما در خاورمیانه، هر چیزی که ممکن است اشتباه شود، معمولاً انجام می شود. انگیزه حصول این توافق وجود دارد و همه طرف ها چیزهای زیادی برای به دست آوردن دارند اما اراده سیاسی و توانایی اجرای چنین اقدامی کمتر قطعی است. با توجه به ائتلاف دوجانبه نتانیاهو با ملی گراهای تندرو، این سوال در سال 2023 پیچیده تر از هر زمان دیگری است.
گزارش‌ها در روزنامه تایمز اسرائیل مبنی بر اینکه دن شاپیرو، سفیر سابق آمریکا در سرزمین های اشغالی به‌عنوان یکی از مقامات رسمی دولت در پرونده پیشبرد توافق‌نامه آبراهام در نظر گرفته شده، گویای عزم دولت بایدن برای پایان دادن به تلاش‌های اسرائیل و عربستان سعودی است. شاپیرو که به مدت شش سال در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در سرزمین های اشغالی خدمت کرد، یکی از موثرترین سفیران آمریکا در دوران کنونی به حساب می آید. او روابط بسیار خوبی با همه مقامات دولتی نتانیاهو داشت، اگرچه بیشتر دوران ریاست جمهوری او با تنش و حتی گاهی اوقات خصومت آشکار بین اوباما و نتانیاهو همراه بود.
شاپیرو یک چهره کهنه کار در امور خاورمیانه است که پست های ارشدی در کنگره و شورای امنیت ملی داشته است، طرف اسرائیلی را به خوبی می شناسد و همچنین در کشورهای عربی مورد قبول و پسند است. یک منبع دیپلماتیک ارشد اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: اگر کسی باشد که بتواند این رویداد و تلاش بین اسرائیل و عربستان سعودی را تبلیغ کند، آن شاپیرو است.
دورنمای انتصاب شاپیرو با خروج غیرمنتظره اما ظاهرا برنامه ریزی شده تام نایدز سفیر ایالات متحده در اسرائیل از پستش در تابستان امسال تقویت می شود. حداقل شش ماه طول می کشد تا دولت سفیر جدید خود را انتخاب کند و مراحل استماع و انتصاب در واشنگتن را طی کند، در این زمان شاپیرو می تواند جایگزین شایسته ای باشد، به خصوص اگر پای تماس های تاریخی مهمی برای برقراری صلح بین اسرائیل و عربستان سعودی در میان باشد.
با این حال، چشم انداز یک توافق تاریخی اسرائیل و عربستان لزوماً به انتصابات شخصی بستگی ندارد. این اقدام پیچیده ای است که مستلزم امتیازاتی از دو ضلع این مثلث است: ایالات متحده باید اقلام موجود در لیست خرید خود را در اختیار سعودی ها قرار دهد که شامل فناوری راکتورهای انرژی هسته ای، تسلیحات به روز شده دفاعی می شود، در حالی که اسرائیل باید به این ارتقای توانایی های نظامی عربستان سعودی تن دهد و بر اساس خواسته های جهان عرب امتیازات قابل توجهی در قبال فلسطینی ها بدهد . این خواسته روشن ریاض خواهد بود. آنها به ژست های نمادین بسنده نمی کنند، فقط به حرکت های واقعی مانند آغاز مجدد پروسه صلح، متوقف کردن شهرک‌سازی‌ها و چند امتیاز دیگر توجه می‌کنند. یک منبع ارشد دیپلماتیک اسرائیلی به المانیتور گفت: مطمئن نیستیم که نتانیاهو قادر به اعطای این امتیازها باشد.
در حال حاضر این سوال نهایی مطرح است که آیا بنیامین نتانیاهو با توجه به موقعیتش به عنوان رئیس راستگرا ترین ائتلاف در تاریخ اسرائیل می تواند خواسته های عربستان را بپذیرد؟ با قضاوت بر اساس اظهارات و اقدامات شرکای ائتلاف نتانیاهو برای افزایش تنش با فلسطینی ها، پاسخ احتمالاً «نه» است.
آیا نتانیاهو می‌تواند ائتلاف را با احزاب سیاسی جایگزین کند که بیشتر از آن امتیازاتی به سعودی‌ها بدهند؟ باز هم احتمالا نه. بنی گانتز و یائیر لاپید، رهبران اپوزیسیون میانه رو به شدت با نتانیاهو زاویه دارند.
یک منبع سیاسی اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «گانتس و لاپید حرفی را که نتانیاهو می‌گوید باور نمی کنند؛ گانتز قبلاً یک‌بار به او اعتماد کرده و هرچند جان سالم به در برده اما بهای آن را پرداخت کرده‌است. لاپید در این زمینه از گانتز سرسخت تر است.»
با این حال، اگر دولت ایالات متحده تمام وزن خود را پشت سر این ابتکار بیاندازد، و اسرائیل لابی خود را در واشنگتن مستقر کند تا به دموکرات ها کمک کند تا درخواست های بحث برانگیز عربستان را در کنگره تصویب کنند، گانتز و لاپید با یک دوراهی سخت مواجه خواهند شد.
آیا آنها باید به ائتلاف نتانیاهو برای جایگزینی افراط گرایان بپیوندند و امضاکنندگان مهم ترین توافقنامه صلح تاریخی از زمان معاهده 1979 با مصر باشند؟ آیا آنها از کنار چنین فرصت بی سابقه ای عبور می‌کنند؟ اکثر مفسران سیاسی معتقدند که آنها حتی به قیمت همه این مسائل باز هم در کنار نتانیاهو قرار نخواهند گفت. اما این هم فقط یک حدس است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1364424/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعایی درباره هدیه عراقچی به ویتکاف

چرا ترامپ هم نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر دهد؟

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی

بازی انتحاری «شی»

ماجرای پیشنهاد متفاوت آمریکا به حماس

ویدئویی جنجالی از مکرون

بسته دیپلماتیک هوشمند ایران

توقیف کارزارهای اعتراض به پیامک حجاب

حماس: اسیر دو تابعیتی آمریکایی اسرائیلی را آزاد می‌کنیم

ترند خطرناک تیک‌تاک خبرساز شد؛ به‌آتش‌کشیدن لپ‌تاپ‌های مدرسه با روشی عجیب

وعده ترامپ در شبکه اجتماعی

چه‌کسی دستور ممنوعیت واردات آیفون لوکس آمریکایی را دور زد؟

افزایش عجیب قیمت آب معدنی؛ یک لیتر آب چند برابر قیمت بنزین شد؟

گازگرفتگی 13 زن در سالن آرایش در پی روشن کردن موتور برق اضطراری

پیش بینی قیمت دلار 22 اردیبهشت 1404؛ چشمک مذاکرات به بازار ارز

آیا می‌شود از انرژی هسته‌ای صرف نظر کرد؟

پیشنهاد «راسموسن» برای ایجاد «ناتوی اقتصادی» مقابل «ترامپ»

ابهام در آمار و مستندات حادثه بندر شهید رجایی؛ مجلس پیگیر شد

تصادف هولناک پراید و تیبا 5 کشته بر جا گذاشت

بازگشت مرسدس بنز به ایران؛ چهار سواری محبوب در یک قدمی بازار

وقتی اتلاف برق معادل 408 میلیون بشکه نفت دیده نمی‌شود اما کولر مردم را مقصر می‌دانند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: جرایمی از جنس جرایم سازمان‌یافته در بانک آینده وجود دارد

آیا ال.جی و سامسونگ به ایران بازمی‌گردند؟

منو راست‌کلیک ویندوز 11 حالا گزینه جدیدی دارد و کاربران از آن متنفرند

نتانیاهو: ساکنان غزه باید مهاجرت کنند

هند جریان آب سد چناب به سوی پاکستان را باز کرد

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

سخنگوی دولت برای ترویج زبان فارسی سنگ تمام گذاشت

دستگیری قاچاقچیانی که آب را با بنزین قاطی می‌کردند

ایران به کشورهای منطقه یادآوری می‌کند که هرگونه جنگ دامن‌گیر کل منطقه می‌شود

زلنسکی: پنجشنبه منتظر دیدار با پوتین هستم

ویتکاف: اسرائیل در حال ادامه دادن جنگ است

زلنسکی: آماده‌ام پنجشنبه در ترکیه با پوتین دیدار کنم

آتش سوزی‌ها در فلسطین اشغالی ادامه دارند

آتش‌سوزی‌های گسترده در جنگل‌های غرب سوریه

حقوق بازنشستگان در اردیبهشت 1404 بیشتر است

همه نهادها مشمول اعمال فوق‌العاده خاص حقوق شدند

«غریزه درست، اجرای بد»؛ نگاه متفکر آمریکایی به سیاست‌‏خارجی ترامپ

دعوای ساختگی سارقان خشن برای سرقت‌های سریالی

جزئیات جدید در مورد عامل حمله به جشن میلاد امام رضا(ع)؛ فرد خاطی بازداشت شد

دلیل افزایش استقبال سرمایه‌گذاران از طلای بورسی چیست؟

نرخ تورم ماهانه بانک مرکزی برای فروردین ماه اعلام شد

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران

نمایشگر آیفون تاشو اپل با استانداردهای سخت‌گیرانه و توسط سامسونگ تولید می‌شود

فرستاده ویژه ترامپ در حال مذاکرات غیرمستقیم با حماس است

نتانیاهو: برای طرح‌هایمان در یمن و غزه از کسی اجازه نمی‌خواهیم

آنروا: بحران انسانی در غزه فراتر از تصور است

ترامپ: اوکراین باید پیشنهاد پوتین برای مذاکره را بپذیرد

خاموشی چراغ راهنمایی و رانندگی برخی از تقاطع‌های تهران به دلیل کمبود برق