پیام ویژه

آخرين مطالب

تثبیت در «قاصد»؛ تمرکز بر «قائم» یادداشت

تثبیت در «قاصد»؛ تمرکز بر «قائم»
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی بختیاری| سپاه پاسداران صبح دیروز چهارشنبه 5 مهر، جدیدترین ماهواره خود را با نام «نجم» (نور 3) به فضا پرتاب کرد و این ماهواره توسط ماهواره‌بر «قاصد» با موفقیت به مدار 450 کیلومتری زمین تزریق شد. نیاز نیروهای مسلح به فضا - بویژه در سال‌های اخیر که مولفه‌های مهم فناورانه در ماموریت‌های آنها نقش اساسی دارد - بسیار گسترده و به یکی از ابعاد اصلی برای تکمیل این ماموریت‌ها بدل شده است. تصویربرداری در طیف‌های مختلف نوری با کیفیت و تفکیک بالا، خدمات رله مخابرات، ارسال فرامین و دریافت داده در مسافت‌های بسیار دور به‌صورت بی‌درنگ (Real Time) مثلا برای پهپادها و شناورهای دریایی و در نهایت خدمات مکان‌یابی جهانی برای سامانه‌های هدایت و ناوبری موشک‌ها و ادوات نظامی و نفرات، از جمله مهم‌ترین نیازهای یک نیروی نظامی به خدمات ماهواره‌ای است. ما در حوزه‌های غیرنظامی نیز با همین رویکرد و الزام مواجهیم و فناوری‌های فضایی در این حوزه‌ها نیز تاثیرات فراوانی دارد که این نیازمندی‌ها - علاوه بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی- با صرف هزینه‌های هنگفت برای استفاده از خدمات ماهواره‌های خارجی برطرف می‌شود اما این رویکرد در حوزه نظامی امکان اجرا ندارد. از یک طرف، کشور ما با شدیدترین تحریم‌های خارجی بویژه در حوزه نظامی مواجه است که استفاده از این امکان خارجی را بسیار محدود می‌کند و از طرف دیگر، منطقی نیست در ماموریت‌های مهم نظامی، اطلاعات حساس و حیاتی از منابع خارجی گرفته شود.
انجام این ماموریت در سپاه پاسداران با محوریت فرماندهی فضایی در نیروی هوافضای سپاه شکل گرفت که منجر به نخستین پرتاب در اردیبهشت 99 شد که طی آن، ماهواره‌بر «قاصد»، ماهواره «نور 1» را با موفقیت به مدار 425 کیلومتری زمین تزریق کرد.
پس از آن، اسفند 1400 دومین پرتاب (نور 2) با استفاده مجدد از ماهواره‌بر «قاصد» انجام شد و پرتاب اخیر نیز سومین ماموریت رسمی این ماهواره‌بر است که نشان‌دهنده قابل اعتماد بودن «قاصد» برای انجام پرتاب‌ها در مدار لئو است که حالا می‌توان از ظرفیت آن برای پرتاب ماهواره‌های دولتی و دانشگاهی نیز استفاده کرد.
ماهواره جدید (نجم) که نسبت به ماهواره قبلی (نور 2) 7 کیلوگرم سنگین‌تر است، یک ماهواره سنجشی و شناسایی محسوب می‌شود که دوربین مورد استفاده در آن، از دقت 2.5 برابری نسبت به «نور 2» برخوردار است.
بهره‌گیری از سنسورهای پیشرفته‌تر نسبت به نور 1 و 2 و افزایش سرعت فرآیندهای تثبیت (که طی یک ساعت انجام شد) از دیگر تفاوت‌های «نجم» با نمونه‌های قبلی است که به عنوان جدیدترین حلقه از زنجیره فرآیند فضایی در نیروی هوافضا، بیشترین کاربرد را در تکمیل نیازهای اطلاعاتی سپاه خواهد داشت.
این در حالی است که به‌ گفته سردار جعفرآبادی، فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه، خانواده‌ای از ماهواره‌های نور در دست توسعه است که در پرتاب‌های بعد در فضا قرار خواهند گرفت (یکی از اهداف سپاه می‌تواند استفاده از ترکیب تصاویر چند ماهواره نور با دقت مشابه برای رسیدن به تفکیک چند برابر بهتر باشد).
اما همان‌طور که گفته شد، دستیابی به یک ماهواره‌بر قابل اعتماد و تثبیت آن در پرتاب‌های مختلف را باید یکی دیگر از مهم‌ترین برنامه‌های سپاه در حوزه فضایی دانست که «قاصد» مصداق اصلی آن است که خیال فرماندهان برای تزریق موفق ماهواره‌های با وزن کمتر از 50 کیلوگرم را برطرف کرده است.
این موشک در مرحله اول، از سوخت مایع و در مراحل دوم و سوم از سوخت جامد استفاده می‌کند و این 3 مرحله با یک ساختار خطی در طول هم قرار گرفته‌اند.
در مرحله اول، به جای توسعه یک پیشران جدید، از یک ابتکار آزموده‌شده در دنیا استفاده شد و آن هم به‌کارگیری یک موشک نظامی بالستیک (قدر) در ماموریت پرتاب است که موجب حذف کامل هزینه تحقیق و توسعه، طراحی، شبیه‌سازی، ساخت و آزمایش و کسب قابلیت اطمینان برای مرحله اول ماهواره‌بر می‌شود.
در مرحله دوم «قاصد»، از موتور سوخت جامد پیشرفته «سلمان» استفاده می‌شود که بهمن 98 رونمایی شد. این موتور در بدنه بیرونی و عایق اطراف سوخت جامد از مواد فیبر کربن بهره می‌برد که سبب کاهش وزن آن به میزان قابل‌ توجهی شده است، به‌علاوه سلمان دارای خروجی یا نازل تمام متحرک است که فناوری بالایی محسوب شده و موجب استفاده بهینه از نیروی رانش می‌شود.
با این حال، نیروی هوافضای سپاه که ارسال ماهواره به مدار ژئو در ارتفاع 36 هزار کیلومتری را به عنوان هدف خود تعیین کرده، برای این منظور، طراحی و ساخت انواع جدیدی از ماهواره‌ها و ماهواره‌برها را در دستور کار دارد.
در حالی که به گفته سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، همین ماهواره‌بر قاصد نیز در آینده با تغییراتی - نظیر استفاده از موتور سوخت جامد در مرحله اول- روبه‌رو خواهد بود اما ماهواره‌برهای بزرگ و جدید از کلاس «قائم» نیز در راه است.
ماهواره‌بر «قائم 100» آبان سال گذشته نخستین تست زیرمداری خود را انجام داد و حالا با تثبیت ماهواره‌بر «قاصد»، تمرکز بیشتر روی عملیاتی شدن ماهواره‌بر «قائم 100» خواهد بود؛ ماهواره‌بری که می‌تواند ماهواره‌های تا وزن 80 کیلوگرم را در مدار 500 کیلومتری زمین قرار دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1413094/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاموشی چراغ راهنمایی و رانندگی برخی از تقاطع‌های تهران به دلیل کمبود برق

موج بارشی جدید در روزهای آینده وارد کشور می‌شود

رایزنی در جده

تصویر واقعی؛ درباره عکسی از خلوتی نمایشگاه کتاب

جهاد اسلامی: مقاومت فلسطین بدون برقراری آتش‌بس، اسرای صهیونیست را آزاد نخواهد کرد

جزئیات جدید در مورد عامل حمله به جشن میلاد امام رضا(ع)

حکم خلاقانه یک قاضی برای متخلف؛ آموزش شیرینی‌پزی جایگزین زندان شد

بایواتانول در مسیر ورود به جایگاه‌های بنزین؛ سوخت سبز می‌شود

سیر تاریخی تورم؛ از ثبات تا بحران و فشار بی‌سابقه بر رفاه ایرانیان

مهاجرت طراحان و مرمت‌کاران فرش؛ ترکیه و پاکستان مقصد اصلی مهاجرت این صنعت است

اعضای سابق بانجی استودیوی جدیدی زیر نظر پلی‌استیشن تأسیس کردند

مرد سایه اسرائیل کیست؟

اشغالگران از خدمت‌رسانی شهرداری غزه به فلسطینیان جلوگیری می‌کنند

توضیح سازمان حج درباره وقفه در صدور ویزای حج برخی زائران ایرانی

تیراندازی مرگبار به خودروی تویوتا؛ عاملان تحت تعقیب پلیس قرار گرفتند

شوک قیمتی تخم مرغ: از ایران تا سوئیس

نظارت نبود، مهسا در آتش سوخت

مرحله دوم سود سهام عدالت چه زمانی واریز می‌شود؟

قیمت ارز‌های دیجیتال در 21 اردیبهشت 1404؛ بیت کوین حدوداً 8.5 میلیارد تومان

نسیم آرامش در شبه‌قاره

کرملین: استقرار صلح‌بانان اروپایی در اوکراین را نمی‌پذیریم

ویدئویی از آتش‌سوزی جنگل‌های ایلام

بلاگر معروف به اتهام پخش عکس‌های خصوصی همسرش دستگیر شد

امیدی به احیای بانک آینده نیست؛ مجوز گزیر بدهید

معامله 94 کیلوگرم شمش طلا در 21 اردیبهشت ماه

بازگشت تریاک افغانستان و پاکستان به پشت مرزهای ایران

عراقچی:مواضع مقداری به هم نزدیک شده است

بازداشت بیش از 770 کودک زیر 18 سال در کرانه باختری از 7 اکتبر

دیدار وزیر کشور طالبان با نمایندگان چین و پاکستان درباره همکاری‌های منطقه‌ای

سکه در مسیر افزایش قیمت؛ دلار 83 هزار تومان شد

گوشی بعدی وان‌پلاس و اوپو دوربین تله‌فوتو 200 مگاپیکسلی خواهد داشت

دوگانه بهارستانی‌ها در رفتار با پاستور

14 سالمند در غزه از گرسنگی جان دادند

گروگان‌گیری تروئیکا

اذعان ارتش هند به انهدام جنگنده‌هایش توسط پاکستان

تلفات نظامیان صهیونیست در عملیات نیروهای مقاومت در غزه

نشست ترکیه، اردن و سوریه در آنکارا برای بررسی تحولات امنیتی منطقه

خبرگزاری فرانسه: هدف حمایت اسرائیل از دروزی‌ها، تضعیف سوریه است

جزئیات تماس تلفنی جولانی با بن‌سلمان

مرگ تلخ دختر دانش آموز پیش از آغاز امتحان بر اثر ایست قلبی

صلح لرزان

تداوم فضای تعلیق نه به نفع ایران و نه به نفع امریکاست

آتش‌سوزی گسترده در تعویض روغنی بدون مصدوم خاموش شد

از بندر تا «باغو»؛ بندرعباس 15 روز پس از انفجار

استاد مطالعات خاورمیانه دانشگاه تل‌آویو: اسرائیل در باتلاق سوریه گرفتار خواهد شد

جاسازی 2.5 کیلو کوکایین در معده؛ مسافر ایران در فرودگاه بازداشت شد

پیکر یکی دیگر از جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی شناسایی شد

قیمت برنج هندی قد کشید؛ این برنج در آستانه میلیونی‌شدن است

شیائومی 16 با تراشه بسیار قدرتمند و باتری پرظرفیت عرضه می‌شود

ابراز دلگرمی تیم آمریکایی از مذاکرات امروز