پنجشنبه ۱۲ تير ۱۴۰۴
بین الملل

خان‌یونس دیگر جایی برای دفن شهدا ندارد

خان‌یونس دیگر جایی برای دفن شهدا ندارد
پیام ویژه - فارس /در سایه‌ تداوم جنگ غزه، اکنون خان‌یونس حتی خاکی برای در آغوش گرفتن شهدا ندارد. با پر شدن آخرین قبرستان این شهر، خانواده‌های داغ‌دیده با پیکرهایی بی‌مأوا ...
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فارس /در سایه‌ تداوم جنگ غزه، اکنون خان‌یونس حتی خاکی برای در آغوش گرفتن شهدا ندارد. با پر شدن آخرین قبرستان این شهر، خانواده‌های داغ‌دیده با پیکرهایی بی‌مأوا مواجهند.
در یک پدیده‌ تراژیک جدید، سردخانه‌ بیمارستان ناصر در شهر خان‌یونس واقع در جنوب نوار غزه اعلام کرد که ظرفیت دفن در تنها قبرستان باقی‌مانده‌ این شهر به پایان رسیده است. 
بازار
این اتفاق در پی افزایش شدید شمار شهدا و قربانیان غیرنظامی، چه آوارگان و چه ساکنان محلی، در سایه تداوم‌ نسل‌کشی اسرائیل علیه غزه رخ داده است.
به نوشته خبرگزاری فلسطینی شهاب، تابلویی بر دیوار سردخانه‌ی تنها بیمارستان مرکزی جنوب غزه نصب شده که روی آن نوشته شده: «به اطلاع حضرات می‌رسانیم که دیگر قبری در اختیار نداریم؛ ظرفیت موجود به پایان رسیده است».
بنا بر این گزارش، در سایه تداوم بمباران‌های اسرائیل علیه خان‌یونس و افزایش شمار شهدا، پیکرها بدون قبر باقی مانده‌اند. سراج طبش خبرنگار فلسطینی در این خصوص در روز سه‌شنبه نوشت: «خورشید دارد بر پیکرهای شهدا که در قبرستان رها شده‌اند می‌تابد؛ جایی برای دفن‌شان نیست. ای دنیا به کجا رسیده‌ایم؟»
به گفته یکی از شاهدان عینی در قبرستان پرشده‌ خان‌یونس در جنوب شهر؛ «تا ظهر سه‌شنبه، حدود هفت پیکر شهید در نزدیکی قبرستان خان‌یونس روی زمین مانده بودند و بستگان‌شان نمی‌توانستند قبری برای دفن آن‌ها پیدا کنند، زیرا همه‌ی قبرها تمام شده‌اند».
در همین راستا، محمد الغلبان مدیر اداره اوقاف خان‌یونس، اعلام کرد که نوار غزه با بحران انسانی شدیدی در زمینه‌ دفن شهدا مواجه است؛ بحرانی که ناشی از تجاوزات رژیم اشغالگر اسرائیل است که نه‌تنها جان زندگان، بلکه حرمت مردگان و قبرستان‌ها را نیز هدف قرار داده است.
او در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرگزاری «شهاب» افزود: «جنگ نسل‌کشی علیه نوار غزه باعث تخریب و نابودی ده‌ها قبرستان شده و مردم را مجبور کرده تا از محوطه‌های بیمارستان‌ها و فضاهای عمومی برای دفن شهدا در قبرهای موقت استفاده کنند».
الغلبان توضیح داد که نوار غزه حتی پیش از آغاز جنگ نسل‌کشی نیز با بحران قبرستان‌ مواجه بود و این بحران با آغاز جنگ به شکل فاجعه‌باری تشدید شده است.
به گفته‌ او، رژیم اشغالگر اسرائیل حدود 40 قبرستان از مجموع 60 قبرستان موجود در مناطق مختلف غزه را تخریب کرده است؛ از جمله قبرستان حاج محمد در خان‌یونس که مورد خاک‌برداری قرار گرفته و حرمت مردگان با نبش قبرها و سرقت پیکرها نقض شده است.
مدیر اداره اوقاف خان‌یونس همچنین تأکید کرد که تمام قبرستان‌های داخلی غزه پر شده‌اند و تنها قبرستان‌هایی که هنوز ظرفیت دفن دارند، در مناطق مرزی تحت کنترل رژیم اشغالگر قرار دارند که دسترسی به آن‌ها غیرممکن است.
او هشدار داد که این وضعیت، مردم را مجبور کرده تا عزیزان خود را در قبرستان‌های قدیمی و شلوغ دفن کنند یا به قبرستان‌های موقت که در محوطه‌ بیمارستان‌ها و مکان‌های عمومی در طول جنگ ایجاد شده‌اند، پناه ببرند.
قبرستانی ویژه که چندان دوام نیاورد
این قبرستان تنها مکانی بود که در طول جنگ برای پاسخ به افزایش شمار شهدا در جنوب غزه افتتاح شد. اما عمر آن کوتاه بود؛ در عرض چند ماه کاملاً پر شد.
رنج مردم خان‌یونس تنها به فقدان قبر محدود نمی‌شود، بلکه به عمق کرامت انسانی نفوذ کرده است. اسناد گسترده‌ای از جنایات رژیم اشغالگر علیه قبرستان‌های غزه وجود دارد؛ از جمله تخریب و نبش حداقل 16 قبرستان، از جمله قبرستان مرکزی خان‌یونس که در جریان عملیات‌های نظامی، سربازان اسرائیلی اجساد را بیرون کشیده‌اند.
طبق گزارش دفتر رسانه‌ای غزه، رژیم اشغالگر بیش از 2000 قبر را در 13 قبرستان نبش کرده و 300 جسد را سرقت کرده است؛ اقدامی که تمامی قوانین و عرف‌های انسانی را زیر پا گذاشت.


نظرات شما