پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سخنگوی دولت اعلام کرد: در عین بیاطمینانی به مذاکرات، مسیر مذاکرات را ترک نمیکنیم
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: برای اینکه تصمیم به مذاکره مجدد بگیریم، ابتدا باید مطمئن شویم که آمریکا در طول مذاکرات، ما را هدف حمله نظامی قرار نمیدهد
مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه: دولت ترامپ، از طریق میانجیها به ایران گفته که میخواهد به مذاکرات بازگردد، اما در مورد حملات، موضع خود را اعلام نکرده است
بازار ![]()
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، روز سهشنبه در نشست خبری درباره مذاکرات هستهای اعلام کرد که مذاکرات از دولت سیزدهم در جریان بود و متوقف نشد اما تناقضگوییهای آنها مشکل ایجاد کرد و وسط مذاکرات به ایران حمله کردند؛ به همین دلیل، در عین بیاطمینانی به مذاکرات، مسیر مذاکرات را ترک نمیکنیم و در دو دهه اخیر هم آن را نشان دادهایم. مهاجرانی همچنین با اشاره به طی شدن مسیر دیپلماسی منطقهای در دولت چهاردهم، اظهار کرد که ایران اهل مذاکره و دیپلماسی است؛ دیپلماسی با کشورهای همسایه و کشورهای منطقه، آن را نشان میدهد. مخاصمه با کشورهایی که قطع رابطه داشتیم را حل کردیم و با عربستان و مصر نیز مشکلاتمان را حل کردیم. بهگزارش ایرنا، سخنگوی دولت درباره ادعای رئیسجمهور آمریکا مبنی بر درخواست ایران برای مذاکره و اینکه سایتهای هستهای ایران کاملا نابود شدهاند، اظهار کرد که سایتهای هستهای ما آسیب جدی دیدهاند و مقامات مختلف بر این مساله هم تاکید کردهاند. در مورد مذاکره نیز همانطور که وزیر و سخنگوی وزارت خارجه اعلام کردند، هنوز تاریخی اعلام نشده، محتمل است که خیلی نزدیک نباشد اما تصمیمگیریای هم در این زمینه نشده است.
عراقچی: باید مطمئن شویم آمریکا حمله نمیکند
در این راستا، سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مصاحبهای اختصاصی با «امتیاز طیاب» خبرنگار ارشد حوزه سیاست خارجی شبکه سی.بی.اس انجام داده است؛ او در این گفتوگو در واکنش به اظهارات هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا درباره اینکه گفتوگوها با ایران، ممکن است این هفته از سر گرفته شوند، گفت که فکر نمیکنم، مذاکرات به این سرعت از سر گرفته شوند. عراقچی در این مصاحبه که در محل وزارت خارجه کشورمان انجام شده و بامداد سهشنبه منتشر شده است در مورد مذاکرات آتی با واشنگتن اظهار کرد: «برای اینکه تصمیم به مذاکره مجدد بگیریم، ابتدا باید مطمئن شویم که آمریکا در طول مذاکرات ما را هدف حمله نظامی قرار نمیدهد. با همه این ملاحظات، هنوز به زمان بیشتری نیاز داریم».
او همچنین تاکید کرد که درهای دیپلماسی هرگز بسته نخواهند شد و در واکنش به ادعای ترامپ مبنی بر نابودی تاسیسات هستهای ایران گفت که کسی نمیتواند فناوری و علم غنیسازی را با بمباران از بین ببرد. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین گفت که اگر ارادهای از سوی ما و ارادهای برای پیشرفت دوباره در این صنعت وجود داشته باشد، میتوانیم بهسرعت، خسارات و زمان از دسترفته را جبران کنیم. او تاکید کرد که برنامه هستهای صلحآمیز ایران به موضوعی برای غرور و افتخار ملی تبدیل شده است.
عراقچی همچنین گفت ما 12 روز جنگی که به ما تحمیل شد را پشت سر گذاشتیم؛ بنابراین مردم بهراحتی غنیسازی را رها نخواهند کرد. وزیر خارجه ایران بر دفاع از کشور در صورت بروز هرگونه تجاوز نظامی تاکید کرد و گفت که ما در طول جنگ توانایی خود را برای دفاع از خود نشان دادیم و آن را ثابت کردیم؛ اگر دوباره مورد هرگونه تجاوزی قرار بگیریم به این اقدام ادامه خواهیم داد.
این اظهارات عراقچی در حالی مطرح میشود که مجید تختروانچی، معاون وزیر خارجه هم بهتازگی در گفتوگویی که با بی.بی.سی انگلیسی داشت؛ اعلام کرد که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از طریق میانجیها به ایران گفته است که میخواهد به مذاکرات بازگردد اما در مورد مساله بسیار مهم حملات بیشتر در گفتوگوها، موضع خود را بهصراحت اعلام نکرده است.
تختروانچی در ادامه این گفتوگو اظهار کرد که هیچ تاریخی برای بازگشت احتمالی به مذاکرات توافق نشده است و او نمیداند در صورت برگزاری مذاکرات در این هفته بر اساس ادعای ترامپ، چه موضوعاتی در دستورکار خواهند بود. معاون وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت که در حال حاضر ما بهدنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا در هنگام گفتوگو شاهد تکرار تجاوز خواهیم بود یا خیر.
او درباره شرایط محدودسازی غنیسازی اورانیوم در ایران نیز اعلام کرد که سطح و ظرفیت میتواند مورد بحث قرار گیرد اما اینکه بگویند شما نباید غنیسازی کنید و باید غنیسازی صفر داشته باشید و اگر موافق این مساله نباشید، شما را بمباران میکنیم، قانون جنگل است.
معاون وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت که دقیقا مشخص نیست آیا آتشبس با رژیم صهیونیستی پایدار خواهد ماند یا خیر اما ایران تا زمانی که هیچ حمله نظامیای علیه ما صورت نگیرد، آن را رعایت میکند. او افزود که متحدان عرب ایران در خلیجفارس در تلاش هستند فضای لازم برای گفتوگو را فراهم کنند و قطر تاکنون نقشی کلیدی در این زمینه داشته است.
کنشگری مصر و عمان
بهموازات این مواضع مقامات کشورمان، بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان بر لزوم تثبیت آتشبس بین ایران و اسرائیل تاکید کردند. وزیر خارجه مصر در این کنفرانس خبری مشترک اعلام کرد که ما در مورد مساله هستهای ایران بحث کرده و بر لزوم اجرای پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای توافق کردیم؛ همچنین بر لزوم تثبیت آتشبس میان ایران و اسرائیل تاکید کردیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی مصر با قدردانی از تلاشهای مداوم عمان که منجر به توافق آتشبس در یمن شد، گفت که دیدگاههای ما در مورد اهمیت کاهش تنش، حفظ وحدت و ثبات یمن با یکدیگر تطابق دارند. عبدالعاطی همچنین گفت که هدف اصلی ما، کاهش تنش و ممانعت از تشدید تنش برای جلوگیری از فرورفتن منطقه در آشوب است؛ در مدت 12 روز شاهد تشدید نظامی غیرقابل توجیه اسرائیل بودیم.
او در بخش دیگری از سخنان خود گفت که مصر و قطر با هماهنگی ایالاتمتحده، تلاشهای فشردهای برای دستیابی به آتشبس در غزه دارند. بدون تشکیل یک کشور فلسطینی، امنیت برای اسرائیل یا منطقه محقق نخواهد شد؛ ما برای آتشبس 60 روزه در غزه تلاش میکنیم.
بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان نیز در کنفرانس مشترک خبری خود با همتای مصریاش، گفت که دو کشور بر حمایت خود از طرح عربی برای بازسازی نوار غزه تاکید کردند. او همچنین گفت که ما بر لزوم از سرگیری مذاکرات میان ایالاتمتحده و ایران تاکید میکنیم.
تلاش رُم برای از سرگیری مذاکرات ایران و آمریکا
از سوی دیگر آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر ایتالیا (سهشنبه) درباره مذاکرات احتمالی بین ایران و آمریکا ضمن تأکید بر تعهد این کشور به از سرگیری مذاکرات تهران و واشنگتن اعلام کرد که ما در تلاش برای از سرگیری گفتوگو بین ایالات متحده و ایران هستیم. ما همچنین رم را به عنوان مکانی برای مذاکرات احتمالی پیشنهاد دادهایم. تاجانی همچنین بدون اشاره به عدم پایبندی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تعهدات خود به ایران، با دفاع از این نهاد بینالمللی ادعا کرد که باید بازدیدهای آژانس ایمنی هستهای سازمان ملل را مجاز کنیم و معتقدم که گروسی همیشه کار خود را به خوبی انجام داده است و به عنوان یک مقام سازمان ملل رفتار کرده و نه به عنوان یک حزب سیاسی.
نتانیاهو در راه واشنگتن
این مواضع در حالی اتخاذ شدهاند که دونالد ترامپ، سهشنبه، ضمن تایید سفر آتی نخستوزیر اسرائیل به واشنگتن، اعلام کرد که هفته آینده در دیدار با نتانیاهو درباره ایران و غزه گفتوگو خواهند کرد. ترامپ که پیش از ترک کاخ سفید با خبرنگاران گفتوگو میکرد، درباره این دیدار مدعی شد که قرار است درباره موفقیت بزرگی که در ایران داشتند، حرف بزنند؛ موفقیتی که کسی سالها آن را بهدست نیاورده بود. همچنین نتانیاهو در مورد سفرش به ایالاتمتحده گفته است که در این دیدار درباره مجموعهای از مسائل ازجمله دستیابی به یک توافق تجاری جدید با ترامپ تبادلنظر خواهند کرد.