پیام ویژه - ایرنا / سخنگوی کرملین در واکنش به تماس تلفنی رؤسای جمهوری آذربایجان و اوکراین گفت: کییف تمام تلاش خود را برای دامن زدن به آتش (اختلاف روسیه و جمهوری آذربایجان) انجام میدهد و در تلاش است که باکو را به «ادامه اقدامات احساسی» در ارتباط با مسکو تحریک کند؛ پیشبینی این موضوع آسان است.
به گزارش خبرگزاری تاس، دیمیتری پسکوف چهارشنبه در پاسخ به پرسشی در این باره افزود: روسیه هرگز جمهوری آذربایجان را تهدید نکرده است و نمیکند؛ حتی آنچه که به علت اصلی رخدادهای اخیر تبدیل شد، اقدامات تحقیقاتی و تلاش برای حلوفصل پرونده مرتبط با یک جرم از جمله علیه شهروندان آذربایجانی در خاک روسیه بود.
سخنگوی ریاستجمهوری روسیه ادامه داد: حکومت اوکراین، اطلاعات مربوط به رخدادهای اخیر (در روابط مسکو و باکو) را به هر شکل ممکن تجزیه و تحلیل خواهد کرد تا تنشهای بیشتری را تحریک کند.
بنا بر این گزارش، الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان و ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین (که کشورش در حال درگیری نظامی با روسیه است) سهشنبه دهم تیرماه 1404 به صورت تلفنی گفتوگو کردند. بنا بر اعلام سرویس مطبوعاتی دفتر ریاستجمهوری آذربایجان، ایده این تماس تلفنی از طرف اوکراینی آغاز شد.
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز اظهار داشت: روسیه قصد دارد از شهروندان بازداشت شده خود در جمهوری آذربایجان با بهرهگیری از تمام ابزارهای موجود از جمله کانالهای دیپلماتیک محافظت کند.
وی ادامه داد: هماینک مسکو و باکو در سطح رئیس کمیته تحقیقات فدراسیون روسیه و دفتر دادستان کل جمهوری آذربایجان در تماس مداوم هستند.
زاخارووا: امکان ملاقات با خبرنگاران روسی دستگیر شده درباکو فراهم نشده است
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز روز چهارشنبه دراین باره گفت: از جمهوری آذربایجان خواستار برداشتن گامهایی برای بازگرداندن روابط بین دو کشور به سطح اتحاد راهبردی هستیم.
بنا بر گزارش خبرگزاری ریانووستی، ماریا زاخارووا افزود: مسکو درخواست ملاقات با خبرنگاران روسی دستگیر شده در جمهوری آذربایجان را ارائه کرده اما تاکنون این امکان فراهم نشده است.
وی اظهار داشت: مسائل پیش آمده در روابط بین روسیه و جمهوری آذربایجان باید به شیوهای مشارکتی و از طریق مجاری سیاسی و دیپلماتیک حل و فصل شود.
سخگوی وزارت امور خارجه روسیه افزود: امیدواریم کسانی که خواهان تخریب روابط میان روسیه و آذربایجان هستند، از اقدامات تحریکآمیز خودداری کنند.
بازار ![]()
خبرگزاری رسمی روسیه در ادامه به نقل از منابع خبری جمهوری آذربایجان نوشت: دادگاه برای هشت شهروند روسی که در باکو بازداشت شده بودند، حکم بازداشت موقت به مدت چهار ماه را صادر کرده است. در این گزارش آمده است: این شهروندان روسیه به ترانزیت مواد مخدر، قاچاق آن از طریق اینترنت و کلاهبرداری سایبری متهم شدهاند.
بنا بر این گزارش، شهروندان روسی به طور جداگانه در دادگاه حاضر شدهاند.
پیش از این، وزارت کشور جمهوری آذربایجان اعلام کرد که هفت نفر در جریان عملیات انجام شده در دفتر اسپوتنیک آذربایجان در باکو بازداشت شدهاند.
نیروهای امنیتی جمهوری آذربایجان در باکو 9 تیرماه 1404 ایگور کارتاویخ، مدیر تحریریه اسپوتنیک آذربایجان و یوگنی بلوسوف، سردبیر این خبرگزاری را بازداشت کردند.
در پی این بازداشتها گروه رسانهای راسیا سیوودنیا که اسپوتنیک زیرمجموعه آن است، اعلام کرد: بازداشت دو نفر از مدیران خبرگزاری اسپوتنیک آذربایجان که شهروند روسیه بوده اند، عمیقا نگران کننده است.
پس از آن، وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: در جریان دیدار معاون وزیر خارجه روسیه با سفیر آذربایجان، اعتراض مسکو نسبت به اقدامات غیردوستانه باکو به سفیر این کشور ابلاغ شد.
وزارت امور خارجه روسیه افزود: در این دیدار به سفیر جمهوری آذربایجان تاکید شد که اقدامات مجریان قانون در یکاترینبورگ روسیه مطابق با قانون بوده است.
معاون وزیر امور خارجه روسیه خطاب به سفیر جمهوری آذربایجان در مسکو افزود: تلاشهای باکو برای متهم کردن نهادهای مجری قانون روسیه به «سوءاستفاده از قدرت»، دخالت در امور داخلی مسکو تلقی می شود.
پیش از این، سرویس مطبوعاتی کمیته تحقیقات فدراسیون روسیه برای منطقه سوردلوفسک گزارش داد که سازمانهای مجری قانون، یک پرونده جنایی تحت بندهای مختلف از جمله بند 2 ماده 105 قانون جزای فدراسیون روسیه (قتل انجام شده توسط گروهی از افراد با توطئه قبلی، قتل اجیر شده، اقدام به قتل اجیر شده) برای یک گروه قومی گشوده است.
خبرگزاری تاس در این باره نوشت: بنا بر تحقیقات، متهمان در تعدادی از قتلها و اقدام به قتلهای انجام شده در یکاترینبورگ در سالهای 2001، 2010 و 2011 دست داشتهاند.