پیام ویژه - فارس /دولت تصمیم گرفته واردات موز را مشروط به صادرات سیب درختی کند؛ سیاستی که هدف آن همزمان کاهش مازاد ذخایر و تعدیل قیمتهاست.
براساس مصوبه هیات وزیران، صادرکنندگان سیب میتوانند به ازای هر 1.5 کیلوگرم سیب صادراتی، مجوز ثبت سفارش واردات یک کیلوگرم موز بگیرند.
این تصمیم با هدف کنترل بازار موز و حمایت از سیبکاران اتخاذ شده است.واردات مشروط موز طبق بخشنامهای که گمرک در قبال صادرات کشمش، پرتقال، کیوی هم اجرا میشود، یک کیلو واردات موز در مقابل یک کیلو صادرات این محصولات.
ماجرا از کجا آغاز شد؟
آذربایجانغربی، استانی با تولید حدود 30 درصد از سیب کشور، با انباشت سیب در سردخانهها مواجه شده که دولت را واداشت برای جلوگیری از هدر رفتن محصول، واردات موز را محدود کرده و آن را در برابر صادرات سیب قرار دهد، برنامه افزایش صادرات هم از رویکردهای وزارت جهاد کشاورزی است، وزیر به تازگی اعلام کرده که صادرات محصولات کشاورزی 30 درصد رشد کرده است.
بازار ![]()
بخت موز؛ پشتوانه کجاست؟
تجار غالباً از کشورهای اندونزی، مالزی و فیلیپین موز وارد میکنند، اما به گفته گمرک شهید رجایی بندرعباس، واردات ادامه دارد و شایعات درباره توقف واردات نیز تکذیب شدهاند تاثیر بر مصرفکننده و بازار داخلی با کاهش ثبت سفارش واردات موز در اردیبهشت، قیمت این میوه در بازار افزایش یافت؛
چشمانداز صادرات سیب.
سیاست جدید دولت میتواند ضمن حمایت از صادرات سیب، جریان واردات موز را نیز مدیریت کند.سیاست «مبادله موز در برابر سیب» بیش از آنکه صرفاً حمایت از کشاورز ایرانی باشد، نوعی ابزار کنترل بازار و مدیریت ذخایر کالا در زمانه تورم و نوسانات ارزی است.
این طرح میتواند فشار بر ذخایر سیب را کم کند و در عین حال قیمت موز را به ثبات برساند.
با این حال، موفقیت آن مستلزم تداوم هماهنگی بین وزارت صنعت، بانک مرکزی (برای تخصیص ارز)، گمرک و نهادهای نظارتی است. در غیاب یک زیرساخت سامانهای شفاف، امکان سوءاستفاده یا عدم تحقق هدف سیاست وجود دارد.